clear sky
6°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЧИЊЕ СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У КОШАРЦИ Орлови вребају МЕДАЉУ

25.08.2023. 08:35 08:47
Пише:
Фото: Кошаркашки савез Србије

Светско првенство у кошарци, 19. по реду, почиње данас и траје до 10. септембра. На шампионату ће учествовати 32 селекције, подељене у осам група. Тимови из А, Б, Ц и Д групе утакмице ће играти у Манили, на Филипинима, тимови из Е и Ф групе у Окинави, Јапану, а тимови из Г и Х групе смештени су у Џакарти, Индонезији.

Сама завршница игра се на Филипинима. Систем такмичења је такав да из сваке групе у наредну фазу пролазе два првопласирана тима, након чега се формира нова група. Укрштају се А и Б, Ц и Д, Е и Ф и, на крају, Г и Х група. Из нове четири групе у четвртфинале пролазе по две најбоље селекције, када креће нокаут фаза.

Титулу брани репрезентација Шпаније, која је 2019. освојила злато против Аргентине у финалу. Управо је састав Серђа Скариола међу највећим фаворитима за титулу, иза Сједињених Америчких Држава. До самог краја могла би и Француска, као и Канада, предвођена НБА звездама.

Наша репрезентација такмичење почиње сутра од 14 сати, дуелом против Кине. У Б групи су још и Јужни Судан и Порторико.

Када се погледа жреб, „орлови” су имали среће. У таквој конкуренцији заиста не би требало да буде никаквих проблема. Наш тим укршта се са групом у којој су Италија, Доминиканска Република, Филипини и Ангола. Биће веома занимљиво видети која два састава ће од тог квартета бити ривали Србије у новоформираној групи. Први фаворит је Италија, други Доминиканска Република са центром Минесоте Карл-Енотнијем Таунсом, али и домаћин Филипини може да се умеша у борбу за даље.

У другој фази, Србији су, ако сви фаворити испоштују, довољне две победе да обезбеди четвртфинале, вероватно са Литванијом, која би, као другопласирана, иза САД на другој страни костура, била потенцијални ривал Пешићевог тима. То опет значи да, уколико би Србија изгубила у новоформираној групи, вероватно би у четвртфиналу са другог места ишла на највећег фаворита, Американце.

Пут до четвртфинала је дуг, али Србија има разлога да верује да може до одличја, у ситуацији сличној од пре скоро деценију.

Пре девет година кошаркаши Србије су под вођством Александра Ђорђевића на Светско првенство у Шпанији испраћени без превеликих очекивања. Сушни период, који је трајао од 2009. године и другог места на Евробаскету у Пољској, што је уједно била и једна једина медаља наше селекције у распону од 12 година, трајао је све до те сребрне, коју је Ђорђевић освојио и најавио успешну еру која ће се неславно завршити 2019. године у Кини. Скорија прошлост, дакле, показује да „орлови” на турнирима играју несразмерно очекивањима. Те 2014. нико них није видео на подијуму - сребро, 2019. сви су очекивали злато - пето место, а најсјајније одличје било је реално и прошле године на Евробаскету. Тако се бар чинило, док Италија није угасила наду изабраницима Светислава Пешића већ у осмини финала.


Досадашњи шампиони

2019 – Шпанија

2014 – САД

2010 – САД

2006 – Шпанија

2002 – Југославија

1998 – Југославија

1994 – САД

1990 – Југославија

1986 – САД

1982 – СССР

1978 – Југославија

1974 – СССР

1970 – Југославија

1967 – СССР

1963 – Бразил

1959 – Бразил

1954 – САД

1950 – Аргентина


Из тог разлога, постоји доза оптимизма, када је реч о предстојећој планетарној смотри. После објављивања Пешићевог ширег списка, сазнања да су Јокић, Калинић и Мицић одлучили да овог лета прескоче репрезентативне обавезе, очекивања су спласнула. Многи „орлове” више не сврставају у ред најужих фаворита, а ни сам селектор за циљ није навео медаљу, већ пласман на Олимпијске игре. Стари је лисац прекаљени стручњак, који је последњи донео злато, када је Југославија сада већ давне 2002. године разбила Американце усред Индијанаполиса, а потом у чувеном финалу после продужетка дотукла и Аргентину. Том реченицом желео је да скине притисак са свог састава, свестан како се то завршило прошле сезоне, када су сви очекивали да Србија са Јокићем загосподари Старим континентом.

Свестан је селектор и да његов тим и те како има ресурса да се „потуче” са најјачима у борби за сам врх. Капитен репрезентације Богдан Богдановић одувек је давао максимум за национални дрес и покушаће да, као на Евробаскету 2017, мало више повуче екипу и доведе је до медаље. Одмах иза њега сила у рекету биће Никола Милутинов. Нови првотимац Олимпијакоса сматра се једним од најдоминантнијих центара Евролиге и Србија ће у њему да има још један адут против готово сваког ривала. Од велике важности биће и улога креатора Стефана Јовића. Нишлија је, од те 2014. био једна од најјачих карика репрезентације. Његова смиреност у преносу лопте, осећај за асистенцију и врло добра дефанзива морају да буду на нивоу и овај пут. Сваки пут када се то десило, Србија је ишла најдаље.

Његов презимењак и ас Мајами Хита, Никола, одушевио је на припремним утакмицама. Демонстрирао је због чега његов тим гаји посебну победничку културу у најјачој лиги света, поготком за три поена против Бразила, којим је преломио утакмицу у нашу корист. Издање на Акрополис купу против Грчке и Италије прича је за себе. Бивши играч Меге изгледа заиста добро и требало би да буде један од „икс” фактора у наредном периоду, али и носилац нове генерације српске кошарке.

Алекса Аврамовић имао је солидну сезону у Партизану. Када је био здрав, показао је да су црно-бели са њим на паркету квалитетнији и управо је његов изостанак вероватно и био пресудан да „парни ваљак” не оде на фајнал-фор Евролиге. Чачанин би требало да диригује другом петорком наше селекције, а његов притисак на бекове ривала и нападачки потенцијал који поседује биће од немерљивог значаја.

Улоге су одлично подељене, атмосфера је врхунска, што су све предуслови да се оствари велики резултат. Толико пута поновљена фраза о томе да тим чине појединци који се најбоље уклапају у систем, а на најквалитетнији, Пешићева је водиља на наредном такмичењу.

Али, корак по корак. Прва препрека биће Кина Александра Ђорђевића. Очекивано би било да Србија оправда улогу фаворита и сигурно крене у поход на медаљу. Из „сенке”, како то и највише воли.

Припремио: Вук-Милош Петровић

СЕЛЕКТОР СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ Прва утакмица најважнија

Селектор Србије Светислав Пешић и капитен Богдан Богдановић обраћају се први пут медијима од доласка репрезентације у Манилу.

- Срећни смо што смо у Манили, све је сјајно, хотел, теретана, људи нам помажу и због тога смо срећни. Сада је време за прву утакмицу. Морамо да искористимо време које смо провели заједно, играли смо неке званичне утакмице, неке тренинг и сада имамо шансу да представљамо Србију. Сви су узбуђени због шампионата- рекао је Пешић.

Први ривал је Кина.

- Прва утакмица је најважнија, за оба тима. Играли смо пријатељску утакмицу пре неколико дана и знамо да нас чека добра екипа, добро организована и очекујемо тешку утакмицу. Ово више није пријатељска, званична. Морамо да видимо како ћемо да победимо прву утакмицу на турниру”. Желимо да направимо добар резултат у првој групној фази. То нам је први циљ. Други циљ нам је да желимо да играмо Олимпијске игре у Паризу. То нам је велика мотиавација. Очекивања су увек ту, када играте Светско првенство онда играте против најбољих. Рекао сам већ који имамо циљ и то нас мотивише сваког дана. Уживам водећи репрезентацију и желимо да будемо у Паризу на Играма. Свака екипа мора да има циљ, јер он мотивише.

А група

Италија

Доминиканска Република

Филипини

Ангола

Данас

Ангола – Италија       (10)

Доминиканска Р. – Филипини      (14)

Б група

Србија

Кина

Порторико

Јужни Судан

Сутра

Јужни Судан – Порторико   (10)

Србија – Кина    (14)

Ц група

САД

Литванија

Грчка

Јордан

Сутра

Јордан – Грчка (10.45)

САД – Нови Зеланд    (14.40)

 

Д група

Литванија

Црна Гора

Мексико

Египат

Данас

Мексико – Црна Гора         (10.45)

Литванија – Египат    (14.30)

Е група

Аустралија

Немачка

Финска

Јапан

Данас

Финска – Аустралија (10)

Немачка – Јапан        (14.10)

Ф група

Словенија

Грузија

Венецуела

Зеленортска Острва

Сутра

Зеленортска Острва – Грузија    (10)

Словенија – Венецуела      (13.30)

Г група

Шпанија

Бразил

Иран

Обала Слоноваче

Сутра

Иран – Бразил   (11.45)

Шпанија – Обала Слоноваче      (15.30)

Х група

Француска

Канада

Летонија

Либан

Данас

Летонија – Либан      (11.45)

Канада – Француска (15.30)

Аутор:
Пошаљите коментар