Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POČINJE SVETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI Orlovi vrebaju MEDALJU

25.08.2023. 08:35 08:47
Piše:
Foto: Košarkaški savez Srbije

Svetsko prvenstvo u košarci, 19. po redu, počinje danas i traje do 10. septembra. Na šampionatu će učestvovati 32 selekcije, podeljene u osam grupa. Timovi iz A, B, C i D grupe utakmice će igrati u Manili, na Filipinima, timovi iz E i F grupe u Okinavi, Japanu, a timovi iz G i H grupe smešteni su u Džakarti, Indoneziji.

Sama završnica igra se na Filipinima. Sistem takmičenja je takav da iz svake grupe u narednu fazu prolaze dva prvoplasirana tima, nakon čega se formira nova grupa. Ukrštaju se A i B, C i D, E i F i, na kraju, G i H grupa. Iz nove četiri grupe u četvrtfinale prolaze po dve najbolje selekcije, kada kreće nokaut faza.

Titulu brani reprezentacija Španije, koja je 2019. osvojila zlato protiv Argentine u finalu. Upravo je sastav Serđa Skariola među najvećim favoritima za titulu, iza Sjedinjenih Američkih Država. Do samog kraja mogla bi i Francuska, kao i Kanada, predvođena NBA zvezdama.

Naša reprezentacija takmičenje počinje sutra od 14 sati, duelom protiv Kine. U B grupi su još i Južni Sudan i Portoriko.

Kada se pogleda žreb, „orlovi” su imali sreće. U takvoj konkurenciji zaista ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Naš tim ukršta se sa grupom u kojoj su Italija, Dominikanska Republika, Filipini i Angola. Biće veoma zanimljivo videti koja dva sastava će od tog kvarteta biti rivali Srbije u novoformiranoj grupi. Prvi favorit je Italija, drugi Dominikanska Republika sa centrom Minesote Karl-Enotnijem Taunsom, ali i domaćin Filipini može da se umeša u borbu za dalje.

U drugoj fazi, Srbiji su, ako svi favoriti ispoštuju, dovoljne dve pobede da obezbedi četvrtfinale, verovatno sa Litvanijom, koja bi, kao drugoplasirana, iza SAD na drugoj strani kostura, bila potencijalni rival Pešićevog tima. To opet znači da, ukoliko bi Srbija izgubila u novoformiranoj grupi, verovatno bi u četvrtfinalu sa drugog mesta išla na najvećeg favorita, Amerikance.

Put do četvrtfinala je dug, ali Srbija ima razloga da veruje da može do odličja, u situaciji sličnoj od pre skoro deceniju.

Pre devet godina košarkaši Srbije su pod vođstvom Aleksandra Đorđevića na Svetsko prvenstvo u Španiji ispraćeni bez prevelikih očekivanja. Sušni period, koji je trajao od 2009. godine i drugog mesta na Evrobasketu u Poljskoj, što je ujedno bila i jedna jedina medalja naše selekcije u rasponu od 12 godina, trajao je sve do te srebrne, koju je Đorđević osvojio i najavio uspešnu eru koja će se neslavno završiti 2019. godine u Kini. Skorija prošlost, dakle, pokazuje da „orlovi” na turnirima igraju nesrazmerno očekivanjima. Te 2014. niko nih nije video na podijumu - srebro, 2019. svi su očekivali zlato - peto mesto, a najsjajnije odličje bilo je realno i prošle godine na Evrobasketu. Tako se bar činilo, dok Italija nije ugasila nadu izabranicima Svetislava Pešića već u osmini finala.


Dosadašnji šampioni

2019 – Španija

2014 – SAD

2010 – SAD

2006 – Španija

2002 – Jugoslavija

1998 – Jugoslavija

1994 – SAD

1990 – Jugoslavija

1986 – SAD

1982 – SSSR

1978 – Jugoslavija

1974 – SSSR

1970 – Jugoslavija

1967 – SSSR

1963 – Brazil

1959 – Brazil

1954 – SAD

1950 – Argentina


Iz tog razloga, postoji doza optimizma, kada je reč o predstojećoj planetarnoj smotri. Posle objavljivanja Pešićevog šireg spiska, saznanja da su Jokić, Kalinić i Micić odlučili da ovog leta preskoče reprezentativne obaveze, očekivanja su splasnula. Mnogi „orlove” više ne svrstavaju u red najužih favorita, a ni sam selektor za cilj nije naveo medalju, već plasman na Olimpijske igre. Stari je lisac prekaljeni stručnjak, koji je poslednji doneo zlato, kada je Jugoslavija sada već davne 2002. godine razbila Amerikance usred Indijanapolisa, a potom u čuvenom finalu posle produžetka dotukla i Argentinu. Tom rečenicom želeo je da skine pritisak sa svog sastava, svestan kako se to završilo prošle sezone, kada su svi očekivali da Srbija sa Jokićem zagospodari Starim kontinentom.

Svestan je selektor i da njegov tim i te kako ima resursa da se „potuče” sa najjačima u borbi za sam vrh. Kapiten reprezentacije Bogdan Bogdanović oduvek je davao maksimum za nacionalni dres i pokušaće da, kao na Evrobasketu 2017, malo više povuče ekipu i dovede je do medalje. Odmah iza njega sila u reketu biće Nikola Milutinov. Novi prvotimac Olimpijakosa smatra se jednim od najdominantnijih centara Evrolige i Srbija će u njemu da ima još jedan adut protiv gotovo svakog rivala. Od velike važnosti biće i uloga kreatora Stefana Jovića. Nišlija je, od te 2014. bio jedna od najjačih karika reprezentacije. Njegova smirenost u prenosu lopte, osećaj za asistenciju i vrlo dobra defanziva moraju da budu na nivou i ovaj put. Svaki put kada se to desilo, Srbija je išla najdalje.

Njegov prezimenjak i as Majami Hita, Nikola, oduševio je na pripremnim utakmicama. Demonstrirao je zbog čega njegov tim gaji posebnu pobedničku kulturu u najjačoj ligi sveta, pogotkom za tri poena protiv Brazila, kojim je prelomio utakmicu u našu korist. Izdanje na Akropolis kupu protiv Grčke i Italije priča je za sebe. Bivši igrač Mege izgleda zaista dobro i trebalo bi da bude jedan od „iks” faktora u narednom periodu, ali i nosilac nove generacije srpske košarke.

Aleksa Avramović imao je solidnu sezonu u Partizanu. Kada je bio zdrav, pokazao je da su crno-beli sa njim na parketu kvalitetniji i upravo je njegov izostanak verovatno i bio presudan da „parni valjak” ne ode na fajnal-for Evrolige. Čačanin bi trebalo da diriguje drugom petorkom naše selekcije, a njegov pritisak na bekove rivala i napadački potencijal koji poseduje biće od nemerljivog značaja.

Uloge su odlično podeljene, atmosfera je vrhunska, što su sve preduslovi da se ostvari veliki rezultat. Toliko puta ponovljena fraza o tome da tim čine pojedinci koji se najbolje uklapaju u sistem, a na najkvalitetniji, Pešićeva je vodilja na narednom takmičenju.

Ali, korak po korak. Prva prepreka biće Kina Aleksandra Đorđevića. Očekivano bi bilo da Srbija opravda ulogu favorita i sigurno krene u pohod na medalju. Iz „senke”, kako to i najviše voli.

Pripremio: Vuk-Miloš Petrović

SELEKTOR SVETISLAV PEŠIĆ Prva utakmica najvažnija

Selektor Srbije Svetislav Pešić i kapiten Bogdan Bogdanović obraćaju se prvi put medijima od dolaska reprezentacije u Manilu.

- Srećni smo što smo u Manili, sve je sjajno, hotel, teretana, ljudi nam pomažu i zbog toga smo srećni. Sada je vreme za prvu utakmicu. Moramo da iskoristimo vreme koje smo proveli zajedno, igrali smo neke zvanične utakmice, neke trening i sada imamo šansu da predstavljamo Srbiju. Svi su uzbuđeni zbog šampionata- rekao je Pešić.

Prvi rival je Kina.

- Prva utakmica je najvažnija, za oba tima. Igrali smo prijateljsku utakmicu pre nekoliko dana i znamo da nas čeka dobra ekipa, dobro organizovana i očekujemo tešku utakmicu. Ovo više nije prijateljska, zvanična. Moramo da vidimo kako ćemo da pobedimo prvu utakmicu na turniru”. Želimo da napravimo dobar rezultat u prvoj grupnoj fazi. To nam je prvi cilj. Drugi cilj nam je da želimo da igramo Olimpijske igre u Parizu. To nam je velika motiavacija. Očekivanja su uvek tu, kada igrate Svetsko prvenstvo onda igrate protiv najboljih. Rekao sam već koji imamo cilj i to nas motiviše svakog dana. Uživam vodeći reprezentaciju i želimo da budemo u Parizu na Igrama. Svaka ekipa mora da ima cilj, jer on motiviše.

A grupa

Italija

Dominikanska Republika

Filipini

Angola

Danas

Angola – Italija       (10)

Dominikanska R. – Filipini      (14)

B grupa

Srbija

Kina

Portoriko

Južni Sudan

Sutra

Južni Sudan – Portoriko   (10)

Srbija – Kina    (14)

C grupa

SAD

Litvanija

Grčka

Jordan

Sutra

Jordan – Grčka (10.45)

SAD – Novi Zeland    (14.40)

 

D grupa

Litvanija

Crna Gora

Meksiko

Egipat

Danas

Meksiko – Crna Gora         (10.45)

Litvanija – Egipat    (14.30)

E grupa

Australija

Nemačka

Finska

Japan

Danas

Finska – Australija (10)

Nemačka – Japan        (14.10)

F grupa

Slovenija

Gruzija

Venecuela

Zelenortska Ostrva

Sutra

Zelenortska Ostrva – Gruzija    (10)

Slovenija – Venecuela      (13.30)

G grupa

Španija

Brazil

Iran

Obala Slonovače

Sutra

Iran – Brazil   (11.45)

Španija – Obala Slonovače      (15.30)

H grupa

Francuska

Kanada

Letonija

Liban

Danas

Letonija – Liban      (11.45)

Kanada – Francuska (15.30)

Autor:
Pošaljite komentar