light rain
11°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ДНЕВНИКОВ" ВОДИЧ КРОЗ КУП РАДИВОЈА КОРАЋА "Вечити" за спас сезоне

13.02.2024. 22:40 22:57
Пише:
Фото: АБА лига (Драгана Стјепановић)

Војводина може да изненади.

Осам екипа ће се и ове сезоне борити за титулу Купа Радивоја Кораћа у Нишу, који почиње у среду четвртфиналним дуелом два састава из Чачка – Борца и Чачка 94. Поред њих, првог дана турнира снаге ће одмерити и бранилац титуле Црвена звезда и ФМП, док су окршаји између Војводине и Меге и Партизана и Херцеговца на програму сутра.

Највеће интересовање логично привлаче два највећа српска клуба – Црвена звезда и Партизан, који ће у Нишу покушати да дођу до трофеја и на неки начин спасе за сада неуспешну сезону. Црвено-бели имаће у том смислу можда и већи мотив, с обзиром на то да се њихове шансе у Евролиги своде на домен теорије, док црно-бели и даље имају шта да кажу у елитном такмичењу. Међутим, далеко од тога да је сезона „парног ваљка“ савршена – за њихове стандарде треће место у АБА лиги разочаравајуће је, а треба подсетити и на то да откако је преузео Партизан, Жељко Обрадовић за две сезоне и даље није освојио Куп.

Мотива и код једних и код других има напретек и најинтересантније било је испратити са којим ће тимовима обе екипе у Ниш. Како су екипе попуњене странцима, а свакоме је дозвољено само четири, Обрадовић и Сферопулос морали су да изоставе неке стандардне првотимце и на тај начин се прилагоде правилима Купа. Највећи знак питања био је код Партизана, у чијем тиму неће бити Бруна Кабокла, којег је у последње време истиснуо све бољи Френк Камински. У Нишу неће бити ни најновијег појачања Џејлина Смита, као ни Матеуша Понитке. У црвено-белом табору, прекобројни су Џавонте Смарт, Фреди Гилеспи, Мајк Тоби и Треј Томпкинс. Лидер екипе Милош Теодосић биће спреман, а занимљиво да је место међу 14 нашао и доскорашњи јуниор Војводине, Стефан Марјановић.

Када је реч о осталим екипама, ФМП и Мега долазе слабији у односу на прошлу сезону. Први тим због бројних промена тренера у последње време, а Мега због тога што се одлучила да подмлади тим више него икада и искључи стране играче ван региона.

Историја ће се исписати у дуелу између Борца и Чачка 94 – биће то први пут да један град ван Београда има два представнка на Купу. Посебно је импозантно то што је Чачак 94 до пре две сезоне играо у Другој лиги.

Северна српска покрајина имаће ту срећу да је представљају два тима – Војводина и сензационални Херцеговац из Гајдобре.

Турнир почиње у среду и траје до суботе, 17. фебурара. Титулу брани Црвена звезда, која је прошле сезоне савладала Мегу у финалу.

Војводина може да засија

Кошаркаши Војводине нису имали ту „срећу“ да на жребу налете на Партизан и Црвену звезду, мада није искључено да би могли да одмере снаге са црно-белима, уколико савладају Мегу. Новосађани на турнир долазе пуни самопоуздања, после сјајних игара, како у КЛС, такмичењу у којем држе лидерску позицију, са које су и обезбедили директно учешће у Купу, тако и због партија у АБА 2 лиги, где их једна победа дели од првог места. Новосадски црвено-бели су од почетка сезоне ставили до знања свакоме да су им циљеви највиши.

Екипа Милоша Исаков-Ковачевића изгледа квалитетније у односу на прошлу сезону, када их је управо Мега елиминисала у четвртфиналу. Највеће узданице Војводине биће велико појачање у рекету Зоран Николић, који прави разлику и у односу на неке абалигашке центра, као и искусни Петар Ракићевић, код којег је лопта сигурна у најбитнијим моментима. Ту је и лидер и капитен Марко Љубичић и многи други, па је јасно да црвено-бели могу да се супротставе чини се нешто неискуснијој екипи Меге, чији првотимци углавном још нису учествовали на Купу. У исто време, далеко од тога да је Војводина фаворит у овом сусрету, јер наспрам себе има неке од највећих талената са простора бивше Југославије.

Љубичић је поручио да ће искуство његовог тима из prеthodnе сезоне бити драгоцено.

– Мега је тим који годинама показује о каквом се систему ради, а то је развој младих играча са искуством играња АБА 1 лиге. Сигурно су тежак ривал, а нама Куп даје право да се измеримо са екипама које играју виши ранг од нас. Тражићемо нашу шансу, јер имамо шта да покажемо. Предстоји нам дуел, у којем 40 минута морамо бити максимално ангажовани и сконцентрисани у оба правца. Покушаћемо да извучемо неке поуке из прошле сезоне, иако су оба тима значајно променили саставе, не и тренере и систем рада – навео је Љубичић.

У Гајдобри још нису свесни

Кошаркашима Херцеговца из Гајдобре систем такмичења омогућио је да се кроз квалификације другог степена изборе за учешће на Купу. Пут до тога није био нимало лак, с обзиром на то да је друголигаш савладао и представника Кошаркашке лиге Србије (КЛС), OKK Београд, који је прошле сезоне играо у Суперлиги Србије. Потом је Смедеревска Паланка предала утакмицу, након чега се Херцеговац пласирао на Куп, да би у финалу другостепеног такмичења савладао Чачак 94, још једног КЛС-лигаша и на тај начин заокружио сјајну епизоду.

Тако се бар чинило. Успех је добио нове димензије, када је на жребу извучен Партизан, о чему је причао Комненић.

– Живимо и даље свој сан. Партизан је једна од најбољих европских екипа, са најтрофејнијим тренером. Сви ћемо уживати у тој утакмици. Влада еуфорија, али још увек нисмо свесни шта смо направили. Тек ћемо одласком у Ниш, када почне утакмица, бити свесни шта смо урадили. Велика част и привилегија биће да се Обрадовић и ја уопште нађемо на истој утакмици, да се рукујемо и онда да покушам да своју екипу мерим са таквим ривалом, колико је то могуће. Надам се да ћемо представити клуб у најбољем светлу и да ћемо утакмицу памтити за цео живот – рекао је Комненић.

Тако Херцеговац, који је био угашен све до 2018. године представља најлепшу причу овог Купа.

В. М. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар