Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"DNEVNIKOV" VODIČ KROZ KUP RADIVOJA KORAĆA "Večiti" za spas sezone

13.02.2024. 22:40 22:57
Piše:
Foto: ABA liga (Dragana Stjepanović)

Vojvodina može da iznenadi.

Osam ekipa će se i ove sezone boriti za titulu Kupa Radivoja Koraća u Nišu, koji počinje u sredu četvrtfinalnim duelom dva sastava iz Čačka – Borca i Čačka 94. Pored njih, prvog dana turnira snage će odmeriti i branilac titule Crvena zvezda i FMP, dok su okršaji između Vojvodine i Mege i Partizana i Hercegovca na programu sutra.

Najveće interesovanje logično privlače dva najveća srpska kluba – Crvena zvezda i Partizan, koji će u Nišu pokušati da dođu do trofeja i na neki način spase za sada neuspešnu sezonu. Crveno-beli imaće u tom smislu možda i veći motiv, s obzirom na to da se njihove šanse u Evroligi svode na domen teorije, dok crno-beli i dalje imaju šta da kažu u elitnom takmičenju. Međutim, daleko od toga da je sezona „parnog valjka“ savršena – za njihove standarde treće mesto u ABA ligi razočaravajuće je, a treba podsetiti i na to da otkako je preuzeo Partizan, Željko Obradović za dve sezone i dalje nije osvojio Kup.

Motiva i kod jednih i kod drugih ima napretek i najinteresantnije bilo je ispratiti sa kojim će timovima obe ekipe u Niš. Kako su ekipe popunjene strancima, a svakome je dozvoljeno samo četiri, Obradović i Sferopulos morali su da izostave neke standardne prvotimce i na taj način se prilagode pravilima Kupa. Najveći znak pitanja bio je kod Partizana, u čijem timu neće biti Bruna Kabokla, kojeg je u poslednje vreme istisnuo sve bolji Frenk Kaminski. U Nišu neće biti ni najnovijeg pojačanja Džejlina Smita, kao ni Mateuša Ponitke. U crveno-belom taboru, prekobrojni su Džavonte Smart, Fredi Gilespi, Majk Tobi i Trej Tompkins. Lider ekipe Miloš Teodosić biće spreman, a zanimljivo da je mesto među 14 našao i doskorašnji junior Vojvodine, Stefan Marjanović.

Kada je reč o ostalim ekipama, FMP i Mega dolaze slabiji u odnosu na prošlu sezonu. Prvi tim zbog brojnih promena trenera u poslednje vreme, a Mega zbog toga što se odlučila da podmladi tim više nego ikada i isključi strane igrače van regiona.

Istorija će se ispisati u duelu između Borca i Čačka 94 – biće to prvi put da jedan grad van Beograda ima dva predstavnka na Kupu. Posebno je impozantno to što je Čačak 94 do pre dve sezone igrao u Drugoj ligi.

Severna srpska pokrajina imaće tu sreću da je predstavljaju dva tima – Vojvodina i senzacionalni Hercegovac iz Gajdobre.

Turnir počinje u sredu i traje do subote, 17. feburara. Titulu brani Crvena zvezda, koja je prošle sezone savladala Megu u finalu.

Vojvodina može da zasija

Košarkaši Vojvodine nisu imali tu „sreću“ da na žrebu nalete na Partizan i Crvenu zvezdu, mada nije isključeno da bi mogli da odmere snage sa crno-belima, ukoliko savladaju Megu. Novosađani na turnir dolaze puni samopouzdanja, posle sjajnih igara, kako u KLS, takmičenju u kojem drže lidersku poziciju, sa koje su i obezbedili direktno učešće u Kupu, tako i zbog partija u ABA 2 ligi, gde ih jedna pobeda deli od prvog mesta. Novosadski crveno-beli su od početka sezone stavili do znanja svakome da su im ciljevi najviši.

Ekipa Miloša Isakov-Kovačevića izgleda kvalitetnije u odnosu na prošlu sezonu, kada ih je upravo Mega eliminisala u četvrtfinalu. Najveće uzdanice Vojvodine biće veliko pojačanje u reketu Zoran Nikolić, koji pravi razliku i u odnosu na neke abaligaške centra, kao i iskusni Petar Rakićević, kod kojeg je lopta sigurna u najbitnijim momentima. Tu je i lider i kapiten Marko Ljubičić i mnogi drugi, pa je jasno da crveno-beli mogu da se suprotstave čini se nešto neiskusnijoj ekipi Mege, čiji prvotimci uglavnom još nisu učestvovali na Kupu. U isto vreme, daleko od toga da je Vojvodina favorit u ovom susretu, jer naspram sebe ima neke od najvećih talenata sa prostora bivše Jugoslavije.

Ljubičić je poručio da će iskustvo njegovog tima iz prethodne sezone biti dragoceno.

– Mega je tim koji godinama pokazuje o kakvom se sistemu radi, a to je razvoj mladih igrača sa iskustvom igranja ABA 1 lige. Sigurno su težak rival, a nama Kup daje pravo da se izmerimo sa ekipama koje igraju viši rang od nas. Tražićemo našu šansu, jer imamo šta da pokažemo. Predstoji nam duel, u kojem 40 minuta moramo biti maksimalno angažovani i skoncentrisani u oba pravca. Pokušaćemo da izvučemo neke pouke iz prošle sezone, iako su oba tima značajno promenili sastave, ne i trenere i sistem rada – naveo je Ljubičić.

U Gajdobri još nisu svesni

Košarkašima Hercegovca iz Gajdobre sistem takmičenja omogućio je da se kroz kvalifikacije drugog stepena izbore za učešće na Kupu. Put do toga nije bio nimalo lak, s obzirom na to da je drugoligaš savladao i predstavnika Košarkaške lige Srbije (KLS), OKK Beograd, koji je prošle sezone igrao u Superligi Srbije. Potom je Smederevska Palanka predala utakmicu, nakon čega se Hercegovac plasirao na Kup, da bi u finalu drugostepenog takmičenja savladao Čačak 94, još jednog KLS-ligaša i na taj način zaokružio sjajnu epizodu.

Tako se bar činilo. Uspeh je dobio nove dimenzije, kada je na žrebu izvučen Partizan, o čemu je pričao Komnenić.

– Živimo i dalje svoj san. Partizan je jedna od najboljih evropskih ekipa, sa najtrofejnijim trenerom. Svi ćemo uživati u toj utakmici. Vlada euforija, ali još uvek nismo svesni šta smo napravili. Tek ćemo odlaskom u Niš, kada počne utakmica, biti svesni šta smo uradili. Velika čast i privilegija biće da se Obradović i ja uopšte nađemo na istoj utakmici, da se rukujemo i onda da pokušam da svoju ekipu merim sa takvim rivalom, koliko je to moguće. Nadam se da ćemo predstaviti klub u najboljem svetlu i da ćemo utakmicu pamtiti za ceo život – rekao je Komnenić.

Tako Hercegovac, koji je bio ugašen sve do 2018. godine predstavlja najlepšu priču ovog Kupa.

V. M. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar