overcast clouds
11°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Успешан деби Мирка Топића у Фамаликау: ДЕЧАЧКИ СНОВИ ЛЕПШИ СУ НА ЈАВИ

13.08.2023. 15:52 16:04
Пише:
Фото: приватна архива

Колико вреди и шта може португалска Брага уверили су се фудбалери српског вицешампиона ТСЦ-а на старту квалификација за Лигу шампиона. Како Брагу победити, упркос њеној супериорности на терену, показали су играчи Фамаликаоа на старту елитног португалског такмичења, у чијем је саставу дебитовао и Новосађанин Мирко Топић (22), колико дојучерашњи играч Војводине и њен капитен. Његов тим је, на гостовању код Браге, победио са 2:1, упркос вођству фаворизованог домаћина, пред препуним трибинама навијача жељних репризе Брагиног издања против српског тима.

- Сваки млад играч машта о томе да заигра пред препуним трибинама стадиона – импресиониран је дебијем Топић. – То је фудбал, то је предуслов комплетног утиска и смисла игре. Португалска публика је темпераментна, навијачки ритам са трибина, који подстиче играче да дају све од себе, инспирише и покреће, не дозвољава равнодушност. Шта сам лепше могао да пожелим, осим дебија у таквој атмосфери, већ у првом колу новог шампионата. Деби је утолико лепши, а утисак потпунији с обзиром на то да смо освојили сва три бода на тешком гостовању код Браге.

Топић, који је задужио дрес са бројем осам, у игру је ушао у 65. минуту, на позицију централног везног, уместо члана француске младе репрезентације Јусуфа Зајдоа (24), код вођства противника од 1:0. Два минута касније Фамаликао је изједначио, а у надокнади времена и победио. Топић је за учинак у 25-минутном интервалу свог дебија оцењен високом оценом.

- Сва моја очекивања у новој средини вишеструко су превазиђена, а за све што сам у каријери до сада постигао захвалан сам мојој Војводини, која ми је омогућила да се још у јуниорском узрасту развијем у играча достојног интернационалне каријере – искрено ће Фамаликауов везиста. – У Воши сам сањао дечачке снове, овде сам их досањао, барем знатан део снова. Заправо, у новој средини сада живим све оно о чему сам сањао на теренима у Ветернику. Одлично сам прихваћен, лепо сам навијачима представљен као наследник својих земљака Уроша Рачића и Срђана Бабића, који су оставили одличан утисак у клубу. Предочене су ми амбиције клуба чији је циљ пласман који води у европске квалификације. Нешто слично као што је и Војводина имала. Екипа је саткана махом од младих играча из Европе и Јужне Америке: из Бразила, Русије, Колумбије, Шпаније, Француске, Финске... Само је леви бек Лима старији од 30 година. Веровали или не, просек тима је млађи од 25 година.

Топић је у дресу Војводине играо 113 пута. Од свог дебија са Партизаном пре четири године, до опроштајног меча са ТСЦ-ом, 27. маја ове године, био је и остао пример професионалца који добро зна шта хоће и колико може да постигне у каријери. Позив селекторас Драгана Стојковића на америчку тернеју почетком године логичан је след репрезентативног континуитета, зачетог у низу од 15 утакмица у млађим српским селекцијама. Нови селекторов позив жељно ће да очекује пред сваки изазов на међународној сцени. За то време телефонска веза, осим са члановима породице, свакодневно живи и на релацији са бившим клубом.

- Како да не, скоро сваки дан се чујем са Зукићем – каже Топић. – Шта смо све нас двојица заједно прошли, све Вошине селекције, до сениорског састава. Жао ми је лошег Вошиног старта у новој сезони, као и сваком војводинашу што је жао. Сагласни смо у томе да је у знатној мери ужасан распоред резултирао нулом у прве четири утакмице. Актуелни састав вреди више и сигуран сам да ћете се ускоро у то и уверити.

Топић је са новим клубом потписао уговор на четири године. Деби већ у првом колу новог првенства, на захтевном гостовању, сведочио је о поверењу које стручни штаб, са Жоаом Педром Соусом на челу, има у српског репрезентативца. Његов став и филозофија фудбалског професионалца, доказана у више од 100 професионалних наступа, чврст су основ веровању да је тек на почетку остварења дечачких снова сањаних на теренима Бошков центра.

Л. Бакмаз   

Аутор:
Пошаљите коментар
Мирко Топић КАРИЈЕРУ НАСТАВЉА У ПОРТУГАЛИЈИ, Војводини 1,2 милиона евра

Мирко Топић КАРИЈЕРУ НАСТАВЉА У ПОРТУГАЛИЈИ, Војводини 1,2 милиона евра

17.06.2023. 14:33 14:36