Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uspešan debi Mirka Topića u Famalikau: DEČAČKI SNOVI LEPŠI SU NA JAVI

13.08.2023. 15:52 16:04
Piše:
Foto: privatna arhiva

Koliko vredi i šta može portugalska Braga uverili su se fudbaleri srpskog vicešampiona TSC-a na startu kvalifikacija za Ligu šampiona. Kako Bragu pobediti, uprkos njenoj superiornosti na terenu, pokazali su igrači Famalikaoa na startu elitnog portugalskog takmičenja, u čijem je sastavu debitovao i Novosađanin Mirko Topić (22), koliko dojučerašnji igrač Vojvodine i njen kapiten. Njegov tim je, na gostovanju kod Brage, pobedio sa 2:1, uprkos vođstvu favorizovanog domaćina, pred prepunim tribinama navijača željnih reprize Braginog izdanja protiv srpskog tima.

- Svaki mlad igrač mašta o tome da zaigra pred prepunim tribinama stadiona – impresioniran je debijem Topić. – To je fudbal, to je preduslov kompletnog utiska i smisla igre. Portugalska publika je temperamentna, navijački ritam sa tribina, koji podstiče igrače da daju sve od sebe, inspiriše i pokreće, ne dozvoljava ravnodušnost. Šta sam lepše mogao da poželim, osim debija u takvoj atmosferi, već u prvom kolu novog šampionata. Debi je utoliko lepši, a utisak potpuniji s obzirom na to da smo osvojili sva tri boda na teškom gostovanju kod Brage.

Topić, koji je zadužio dres sa brojem osam, u igru je ušao u 65. minutu, na poziciju centralnog veznog, umesto člana francuske mlade reprezentacije Jusufa Zajdoa (24), kod vođstva protivnika od 1:0. Dva minuta kasnije Famalikao je izjednačio, a u nadoknadi vremena i pobedio. Topić je za učinak u 25-minutnom intervalu svog debija ocenjen visokom ocenom.

- Sva moja očekivanja u novoj sredini višestruko su prevaziđena, a za sve što sam u karijeri do sada postigao zahvalan sam mojoj Vojvodini, koja mi je omogućila da se još u juniorskom uzrastu razvijem u igrača dostojnog internacionalne karijere – iskreno će Famalikauov vezista. – U Voši sam sanjao dečačke snove, ovde sam ih dosanjao, barem znatan deo snova. Zapravo, u novoj sredini sada živim sve ono o čemu sam sanjao na terenima u Veterniku. Odlično sam prihvaćen, lepo sam navijačima predstavljen kao naslednik svojih zemljaka Uroša Račića i Srđana Babića, koji su ostavili odličan utisak u klubu. Predočene su mi ambicije kluba čiji je cilj plasman koji vodi u evropske kvalifikacije. Nešto slično kao što je i Vojvodina imala. Ekipa je satkana mahom od mladih igrača iz Evrope i Južne Amerike: iz Brazila, Rusije, Kolumbije, Španije, Francuske, Finske... Samo je levi bek Lima stariji od 30 godina. Verovali ili ne, prosek tima je mlađi od 25 godina.

Topić je u dresu Vojvodine igrao 113 puta. Od svog debija sa Partizanom pre četiri godine, do oproštajnog meča sa TSC-om, 27. maja ove godine, bio je i ostao primer profesionalca koji dobro zna šta hoće i koliko može da postigne u karijeri. Poziv selektoras Dragana Stojkovića na američku terneju početkom godine logičan je sled reprezentativnog kontinuiteta, začetog u nizu od 15 utakmica u mlađim srpskim selekcijama. Novi selektorov poziv željno će da očekuje pred svaki izazov na međunarodnoj sceni. Za to vreme telefonska veza, osim sa članovima porodice, svakodnevno živi i na relaciji sa bivšim klubom.

- Kako da ne, skoro svaki dan se čujem sa Zukićem – kaže Topić. – Šta smo sve nas dvojica zajedno prošli, sve Vošine selekcije, do seniorskog sastava. Žao mi je lošeg Vošinog starta u novoj sezoni, kao i svakom vojvodinašu što je žao. Saglasni smo u tome da je u znatnoj meri užasan raspored rezultirao nulom u prve četiri utakmice. Aktuelni sastav vredi više i siguran sam da ćete se uskoro u to i uveriti.

Topić je sa novim klubom potpisao ugovor na četiri godine. Debi već u prvom kolu novog prvenstva, na zahtevnom gostovanju, svedočio je o poverenju koje stručni štab, sa Žoaom Pedrom Sousom na čelu, ima u srpskog reprezentativca. Njegov stav i filozofija fudbalskog profesionalca, dokazana u više od 100 profesionalnih nastupa, čvrst su osnov verovanju da je tek na početku ostvarenja dečačkih snova sanjanih na terenima Boškov centra.

L. Bakmaz   

Autor:
Pošaljite komentar
Mirko Topić KARIJERU NASTAVLJA U PORTUGALIJI, Vojvodini 1,2 miliona evra

Mirko Topić KARIJERU NASTAVLJA U PORTUGALIJI, Vojvodini 1,2 miliona evra

17.06.2023. 14:33 14:36