clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Медицински тим је важан део ФК Војводине на припремама

06.02.2019. 11:39 11:42
Пише:
Извор: А. Предојевић/Горан Маријан, др Владимир Чолаковић и Немања Мијић

БЕЛЕК: У свакодневном животу и раду фудбалера Војводине, не толико видљиву за јавност, веома важну и одговорну улогу имају чланови медицинског тима екипе.

(Од нашег специјалног извештача)

Лекар је др Владимир Чолаковић (38), уз њега су и двојица физиотерапеута Немања Мијић (38) и Горан Маријан (34) и њима играчи безрезервно верују.

- Нисам дуго уз први тим, ово су ми тек треће припреме са сениорима и чини ми се да овог пута има најмање повреда – рекао је др Чолаковић. – Генерално, наш радни дан има свој уобичајени ток, када играчи долазе да се јаве и кажу нам уколико осећају неке проблеме, или на терапије и по лекове. Једино је Конеу Секуу требала нешто озбиљнија дијагностика и због тога смо били у болници у Анталији, пошто смо тог дана имали утакмицу и нисмо желели, због неких непознаница, да га пустимо на терен без прегледа. Код осталих играча, реч је била о контузивним повредама – Ђурић је добио ударац у пределу риса стопала, Веселиновић са стране у колено, Месаровић у потколеницу...

Др Чолаковић је заменио легендарног др Борка Вукосава.

- У клуб сам дошао 2011. године, а први уговор добио сам три године касније. Силом прилика, 2017. године када се др Вукосав разболео, прекомандован сам у први тим. То ми јесте била жеља, али нисам очекивао да ће се то тако брзо догодити и не на тај начин. Др Борко је дуго година провео у Војводини и оставио је дубок траг, па се зато и данас често помиње, а ови млађи играчи га знају јер редовне лекарске прегледе обављају код њега. Приликом процеса  дијагностике, код нас у Србији, мање или више, све се своди на клинички преглед, где на основу искуства које имам и које сам стицао у омладинској школи Воше, као и стручног усаврашавања, с великим процентом сигурности могу да проценим о каквој се повреди ради. У Турској борави и неколико екипа из Србије, које су на припреме дошле без лекара, па њихови играчи долазе код нас у хотел како бисмо им физиотерапеути Милић и Маријан и ја помогли, што довољно говори о томе колико нам верују – додао је др Чолаковић.


Доктор био и фудбалер

Др Владимир Чолаковић је активно играо фудбал пуних 15 година.

- Био сам активни играч и одувек ме је привлачила идеја да се бавим спортским повредама – објаснио је доктор Влада. – Већину од тих озледа сам и сам доживео и чини ми се да ми то доста помаже у процени када је неко способан да се врати у тренинг.


Физиотерапут Немања Мијић од 2002. године ради с фудбалерима Војводине и с колегом Гораном Маријаном је човек од поверења многих генерација црвено-белих.

- Иако можда немамо посла на овим припремама као неких ранијих година, имамо устаљене обавезе у виду масажа и терапија, а при томе радимо и на опоравку повређених – каже Мијић. –  Имамо у Белеку на располагању све што нам је потребно за несметан рад, па немамо баш никаквог разлога за жалбе било које врсте. Горан Маријан и ја смо већ пуно година заједно, дуго смо радили и пуно научили од др Борка Вукосава, с којим и данас сарађујемо, добро смо уходани и имамо завидан стаж. Посвећени смо фудбалу и свом посл и практично нам не преостаје много времена за неке друге ствари.

У сличном правцу иду и размишљања Горана Маријана.

- Немања и ја смо изградили одличан међусобни однос, у којем се тачно зна ко и шта ради када је здравље играча у питању – додао је Маријан. – Важно је и то што нам играчи верују, а ми се трудимо свакодневно да то њихово поверење и оправдавамо. Као потврда да то чинимо на прави начин служи и податак да нам на рехабилитацију и опоравак долазе и фудбалери из других клубова, попут оних из Пролетера, Бачке, Спартака, Радничког из Ниша, што на свој начин говори о квалитету посла који обављамо. Лично, пошто сам из Степановиећва, трудим се и помажем колико могу и играчима из локалног Омладинца, настојећи да и тада то учиним на највишем, професионалном нивоу. Од играча Војводине који ми је остао у најлепшој успомени издвојио бих голмана Жељка Бркића, с којим радимо и данас у процесу опоравка од теже повреде и надам се да ће ускоро успети да пронађе клуб у којем ће наставити каријеру.

Текст и фото: А. Предојевић

Аутор:
Пошаљите коментар