clear sky
16°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Завршен састанак; Вучић Србима са КиМ: Уз вас смо, будите трезвени

13.10.2021. 12:32 17:44
Пише:
Извор: FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC/bs

РАШКА: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Србима са Косова и Метохије, након инцидената на северу КиМ, да ће држава шта год да се деси, бити уз свој народ на КиМ и да ће подржати њихову одлуку, али их и замолио да размисле колико је цена коју ћемо сви морати да платимо.




“Формулишите то како хоћете, ми смо уз вас. Приштина неће да испуни споразум, а овде ће за нас Бриселски споразум да буде спас. Немојте да реагујете на ненасиље, али ако крену у насиље, ви заштите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду, колика је цена коју ћемо сви морати да платимо и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо”, поручио је Вучић на састанку са Србина са КиМ у Рашки.



Али, ако Приштина настави овако, нећемо имати избора, додао је Вучић.



“Моја порука њима је да ћемо чувати мир, поштоваћемо споразуме. Молим НАТО да обавља свој посао, молим их. Молим Албанце да не покушавају насиљем да уводе Србе у ред, а ако буду покушали, мислећи да су уз подршку страних сила довољно снажни да то ураде, и упркос томе што ће цео свет тражити моју главу, одговор мој ће бити јасан - у тој борби за заштиту живота наше деце на КиМ, њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, већ данас први пут са сигурношћу могу да кажем да ћемо да победимо у тој борби”, рекао је Вучић.

Он је Србима рекао да разуме њихов гнев, јер су дочекали да “нападну Плазма кекс и лименке кока-коле и фанте”, дугим цевима.



Додао је да је добро разумео ситуацију, да види какво је расположење међу грађанима, и да је свестан да га, шта год да их замоли, неће послушати, али да је дошао да разговара са њима.



Вучић је рекао да се плаши да у Приштини имамо неког потпуно ирационалног, а да у међународној заједници има злонамерних који искрено желе сукобе на овом простору, јер не желе да им се Србија брже приближава и развија.



“Зато хоће да нас увуку у сукобе”, рекао је Вучић.



Председник Србије је рекао да би волео да сачувамо мир, јер је то од пресудног значаја.



“Али, ми немамо избора. Ја сам 20 пута размислио пре него што сам први пут 4. августа 2016.или 2017.године рекао, имајући у виду ситуацију на КиМ и у региону, да Србија неће дозволити Олује, Бљесак, погроме. Нисам рекао један метак, рекао сам да нећемо дозволити погром и убијање и зато сам и дошао овде”, рекао је Вучић.



Он је рекао Србима да не може да их позива да улазе у сукобе са било ким, да је разумео њихову одлуку, иако би волео да су још мало размислили и доносили је рационалније.



“Видим да је то ваш договор, уз ваше емоције. Само не мислим да је то у овом тренутку најпаметнији избор. Шта год да се деси и како год да се деси, Србија ће бити уз вас. Ово није про форме, они који ме познају, одлично знају шта то значи”, поручио је председник Вучић.



Он је поновио да је пред Србијом тежак период, те да ће уследити и снажни притисци на Републику Српску.



“Тражиће нестанак Српске пре пролећа и све ће то да пада на плећа Србије, како год окренете. А, на свему ће да раде најмоћије земље света”, рекао је Вучић.

Завршен састанак Вучића са Србима у Рашки

РАШКА: У Рашки је нешто пре 17. 00 часова завршен састанак председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије.



Вучић је на крају састанка рекао да иде у Краљево где ће обићи припаднике Жандармерије.

Приштину пожурују неке велике силе

Вучић је изјавио у Рашки, након инцидената на северу КиМ, да постоји неколико ствари звог којих Приштина изазива нестабилност, а један разлог је и тај што их пожурују неке велике силе.



“У томе се налази жеља једног дела великих западних сила да се све дестабилизује и уруши, да би они могли боље да управљању процесима, јер се само у томе сналазе”, рекао је Вучић на састанку.



Како је рекао, њима није циљ само независно целовито Косово, већ и слабљење Србије.



“Њима не одговара да Србија даље напредује, да прави већу разлику, да улаже у своје цркве, образовање, научне центре, у своје фабике, војску… Зато је потребно зауставити Србију”, указао је Вучић.



Према његовим речима, они неће одустати, наводећи ту, као и увек Велику Британију, САД и Немачку, на првом месту, а затим и Француску, Италију, целу Квинту.



“Неће одустати од целог независног Косова и баш их брига шта ће да раде. Ни данас нису рекли да су Албанци криви. А, јесте ли чули негде на свету да неко иде да хапси кекс, лименке и испали стотине метака. Не секирају се они за то, немојте да ваша суза тражи родитеље на тој страни”, рекао је Вучић.



Додао је и да би у другој ситуацији позвао 50 званичника, а данас је, каже, позвао само Мирослава Лајчака, изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине.



“Требало је много њих да позовем, али добро је да ЕУ данас није рекла и позвала ''обе стране''. Не знам шта би Србима замерили. Из Приштине су се пред странцима правили да нису знали о чему је реч, али су онда рекли да су се договорили са једном од земаља Квинте”, рекао је Вучић.



Председник Србије је навео и да је са Приштином немогуће разговарати.



Као пример, навео је да су поједини Албанци, пре пар година после хапшења Марка Ђурића, ипак рекли, иако кришом да се тако нешто не ради, а да ови данас, каже, мисле да имају право да раде шта хоће.



“Мисле да имају право да убијају Србе, да чине шта год хоће, мисле да је ово данас богоугодно дело. Не секирају се ни за шта, добили су наређење од једне силе”, рекао је Вучић.



Додао је да Приштина није дозвољавала да се допреме вакцине, као и да дуже од месец дана стоје лекови на административном прелазу, желећи тако да унизи Србе.

Вучић: Контактирао сам Лајчака, рекао му шта мислим

РАШКА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће састанак са представницима Срба на северу КиМ бити "један од најтежих" и нагласио да је контактирао специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака поводом данашњих дешавања на КиМ.

"Чекам да се сретнем са Србима са Косова. Контактирао сам Мирослава Лајчака, рекао му шта мислим и завршио разговор. Мислим да су Срби били најузнемиренији", казао је Вучић за ТВ Прва по доласку у Рашку.



Он је додао да ће више моћи да говори након сусрета са Србима са КиМ и да ће, након што њих саслуша, донети закључке.



"Биће ово свакако један од најтежих састанака", навео је Вучић.



Петковић: Десетине повређених Срба на Ким, Вучић иде у Рашку

Председник Србије Александар Вучић упутио се данас у Рашку због упада косовских оружаних снага на север Косова и Метохије, где ће се састати са представницима Срба са Косова, најавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић а пренео ФоНет. Он је рекао да је ситуација дрматична и да има на десетине повређених Срба у акцији косовске полиције и Росу на северу Косова, као и да је у Звечану рањен Срећко Софронијевић и да се лекари боре за његов живот.

Петковић је на конференцији за новинаре неколико пута премијера Косова Аљбина Курија назвао психопатом и рекао да је превршио сваку меру.

Ракић: Ако се ово поново деси, бранићемо се свим средствима

РАШКА: Председник Српске листе Горан Ракић поручио је данас председнику Србије Александру Вучићу на састанку у Рашки да ће српски народ на Косову и Метохији, уколико се нешто слично попут овога данас догоди, пружити отпор и браниће се свим средствима.



“Уколико се следећи пут деси нешто овако, имаће општи отпор. Ма шта то значило и како год то схватили, али бранићемо се свим расположивим средствима”, рекао је Ракић, и на те речи добио аплауз присутних Срба.



Ракић је додао и да никако не може да разуме да неко пуца на голоруки народ.



“Следећи пут ако се деси, неће на овоме остати, бранићемо се свим средствима. Не знам да ли ћемо се одбранити, али ћемо се бранити”, рекао је Ракић, на шта су окупљени повикали да неће ни бити следећег пута, јер ће Срби сами реаговати и бранити се.



На то се надовезала једна мештанка са КиМ, која је рекла Вучићу да је обећао да ће послати војску на КиМ да брани грађане, ако један метак буде испаљен.



“Ми немамо чиме… Пуцали су на нас, бацали сузавац, морате да нас одбраните. Ми немамо како да се одбранимо”, рекла је она, док је председник видно потрешен слушао сведочења Срба.



Срби са КиМ пренели су председнику да су узнемирени, а Ракић је додао да то што људи упадају једни другима у реч, није зато што су некултурни, већ зато што су уплашени и забринути за породице.

Стефановић и Мојсиловић у Рашкој с Вучићем и Србима с КиМ



БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић на путу су ка Рашкој, где ће присуствовати састанку председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије, речено је Танјугу у Министарству одбране.



Prеthodno је Танјугу у Председништву Србије потврђено да се Вучић упутио у Рашку на хитан састанак са представницима Срба на Косову и Метохији.



Вучић се на тај потез одлучио након што су специјалне јединице косовске полиције поново јутрос упале у северни део Косовске Митровице, а у Звечану је тешко повређен Србин, Срећко Софронијевић, који је упуцан с леђа.

Аутор:
Пошаљите коментар