Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završen sastanak; Vučić Srbima sa KiM: Uz vas smo, budite trezveni

13.10.2021. 12:32 17:44
Piše:
Izvor: FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC/bs

RAŠKA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu KiM, da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle koliko je cena koju ćemo svi morati da platimo.




“Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasilje, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo”, poručio je Vučić na sastanku sa Srbina sa KiM u Raški.



Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.



“Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporazume. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan - u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi”, rekao je Vučić.

On je Srbima rekao da razume njihov gnev, jer su dočekali da “napadnu Plazma keks i limenke koka-kole i fante”, dugim cevima.



Dodao je da je dobro razumeo situaciju, da vidi kakvo je raspoloženje među građanima, i da je svestan da ga, šta god da ih zamoli, neće poslušati, ali da je došao da razgovara sa njima.



Vučić je rekao da se plaši da u Prištini imamo nekog potpuno iracionalnog, a da u međunarodnoj zajednici ima zlonamernih koji iskreno žele sukobe na ovom prostoru, jer ne žele da im se Srbija brže približava i razvija.



“Zato hoće da nas uvuku u sukobe”, rekao je Vučić.



Predsednik Srbije je rekao da bi voleo da sačuvamo mir, jer je to od presudnog značaja.



“Ali, mi nemamo izbora. Ja sam 20 puta razmislio pre nego što sam prvi put 4. avgusta 2016.ili 2017.godine rekao, imajući u vidu situaciju na KiM i u regionu, da Srbija neće dozvoliti Oluje, Bljesak, pogrome. Nisam rekao jedan metak, rekao sam da nećemo dozvoliti pogrom i ubijanje i zato sam i došao ovde”, rekao je Vučić.



On je rekao Srbima da ne može da ih poziva da ulaze u sukobe sa bilo kim, da je razumeo njihovu odluku, iako bi voleo da su još malo razmislili i donosili je racionalnije.



“Vidim da je to vaš dogovor, uz vaše emocije. Samo ne mislim da je to u ovom trenutku najpametniji izbor. Šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija će biti uz vas. Ovo nije pro forme, oni koji me poznaju, odlično znaju šta to znači”, poručio je predsednik Vučić.



On je ponovio da je pred Srbijom težak period, te da će uslediti i snažni pritisci na Republiku Srpsku.



“Tražiće nestanak Srpske pre proleća i sve će to da pada na pleća Srbije, kako god okrenete. A, na svemu će da rade najmoćije zemlje sveta”, rekao je Vučić.

Završen sastanak Vučića sa Srbima u Raški

RAŠKA: U Raški je nešto pre 17. 00 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.



Vučić je na kraju sastanka rekao da ide u Kraljevo gde će obići pripadnike Žandarmerije.

Prištinu požuruju neke velike sile

Vučić je izjavio u Raški, nakon incidenata na severu KiM, da postoji nekoliko stvari zvog kojih Priština izaziva nestabilnost, a jedan razlog je i taj što ih požuruju neke velike sile.



“U tome se nalazi želja jednog dela velikih zapadnih sila da se sve destabilizuje i uruši, da bi oni mogli bolje da upravljanju procesima, jer se samo u tome snalaze”, rekao je Vučić na sastanku.



Kako je rekao, njima nije cilj samo nezavisno celovito Kosovo, već i slabljenje Srbije.



“Njima ne odgovara da Srbija dalje napreduje, da pravi veću razliku, da ulaže u svoje crkve, obrazovanje, naučne centre, u svoje fabike, vojsku… Zato je potrebno zaustaviti Srbiju”, ukazao je Vučić.



Prema njegovim rečima, oni neće odustati, navodeći tu, kao i uvek Veliku Britaniju, SAD i Nemačku, na prvom mestu, a zatim i Francusku, Italiju, celu Kvintu.



“Neće odustati od celog nezavisnog Kosova i baš ih briga šta će da rade. Ni danas nisu rekli da su Albanci krivi. A, jeste li čuli negde na svetu da neko ide da hapsi keks, limenke i ispali stotine metaka. Ne sekiraju se oni za to, nemojte da vaša suza traži roditelje na toj strani”, rekao je Vučić.



Dodao je i da bi u drugoj situaciji pozvao 50 zvaničnika, a danas je, kaže, pozvao samo Miroslava Lajčaka, izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.



“Trebalo je mnogo njih da pozovem, ali dobro je da EU danas nije rekla i pozvala ''obe strane''. Ne znam šta bi Srbima zamerili. Iz Prištine su se pred strancima pravili da nisu znali o čemu je reč, ali su onda rekli da su se dogovorili sa jednom od zemalja Kvinte”, rekao je Vučić.



Predsednik Srbije je naveo i da je sa Prištinom nemoguće razgovarati.



Kao primer, naveo je da su pojedini Albanci, pre par godina posle hapšenja Marka Đurića, ipak rekli, iako krišom da se tako nešto ne radi, a da ovi danas, kaže, misle da imaju pravo da rade šta hoće.



“Misle da imaju pravo da ubijaju Srbe, da čine šta god hoće, misle da je ovo danas bogougodno delo. Ne sekiraju se ni za šta, dobili su naređenje od jedne sile”, rekao je Vučić.



Dodao je da Priština nije dozvoljavala da se dopreme vakcine, kao i da duže od mesec dana stoje lekovi na administrativnom prelazu, želeći tako da unizi Srbe.

Vučić: Kontaktirao sam Lajčaka, rekao mu šta mislim

RAŠKA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sastanak sa predstavnicima Srba na severu KiM biti "jedan od najtežih" i naglasio da je kontaktirao specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka povodom današnjih dešavanja na KiM.

"Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji", kazao je Vučić za TV Prva po dolasku u Rašku.



On je dodao da će više moći da govori nakon susreta sa Srbima sa KiM i da će, nakon što njih sasluša, doneti zaključke.



"Biće ovo svakako jedan od najtežih sastanaka", naveo je Vučić.



Petković: Desetine povređenih Srba na Kim, Vučić ide u Rašku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku zbog upada kosovskih oružanih snaga na sever Kosova i Metohije, gde će se sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova, najavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković a preneo FoNet. On je rekao da je situacija drmatična i da ima na desetine povređenih Srba u akciji kosovske policije i Rosu na severu Kosova, kao i da je u Zvečanu ranjen Srećko Sofronijević i da se lekari bore za njegov život.

Petković je na konferenciji za novinare nekoliko puta premijera Kosova Aljbina Kurija nazvao psihopatom i rekao da je prevršio svaku meru.

Rakić: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim sredstvima

RAŠKA: Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Raški da će srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko se nešto slično poput ovoga danas dogodi, pružiti otpor i braniće se svim sredstvima.



“Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako, imaće opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god to shvatili, ali branićemo se svim raspoloživim sredstvima”, rekao je Rakić, i na te reči dobio aplauz prisutnih Srba.



Rakić je dodao i da nikako ne može da razume da neko puca na goloruki narod.



“Sledeći put ako se desi, neće na ovome ostati, branićemo se svim sredstvima. Ne znam da li ćemo se odbraniti, ali ćemo se braniti”, rekao je Rakić, na šta su okupljeni povikali da neće ni biti sledećeg puta, jer će Srbi sami reagovati i braniti se.



Na to se nadovezala jedna meštanka sa KiM, koja je rekla Vučiću da je obećao da će poslati vojsku na KiM da brani građane, ako jedan metak bude ispaljen.



“Mi nemamo čime… Pucali su na nas, bacali suzavac, morate da nas odbranite. Mi nemamo kako da se odbranimo”, rekla je ona, dok je predsednik vidno potrešen slušao svedočenja Srba.



Srbi sa KiM preneli su predsedniku da su uznemireni, a Rakić je dodao da to što ljudi upadaju jedni drugima u reč, nije zato što su nekulturni, već zato što su uplašeni i zabrinuti za porodice.

Stefanović i Mojsilović u Raškoj s Vučićem i Srbima s KiM



BEOGRAD: Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović na putu su ka Raškoj, gde će prisustvovati sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane.



Prethodno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije potvrđeno da se Vučić uputio u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.



Vučić se na taj potez odlučio nakon što su specijalne jedinice kosovske policije ponovo jutros upale u severni deo Kosovske Mitrovice, a u Zvečanu je teško povređen Srbin, Srećko Sofronijević, koji je upucan s leđa.

Autor:
Pošaljite komentar