light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА НАЦИЈИ "Потребно је по питању литијума покренути дискусију где ће доминирати аргументи, нико ништа неће урадити на силу" (ВИДЕО)

24.06.2024. 18:22 19:24
Пише:
Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Србије.

"Живимо у време највеће геополитичке кризе после Другог светског рата. Очекујем ескалацију ситуације у наредном месецима и да се суочимо са веома тешким последицама. Морамо да обезбедимо економски раст, бољи жиовот грађана Србије. Ми смо рекли да је Expo 2027 нешто што је за нас кључна не крајња, али прекретна тачка за развој Србије у сваком смислу".

"Желим да вам покажем оно што смо до сада урадили. Са нама је архитекта који је радио на простору Expa. Очекујем да у новембру добијемо заставу Expo-a. Издвојили смо овај простор, национални стадион биће повезан са Expom. Радићемо да они управљају не само стадионом у Београду, да управљају стадионима у Зајечару. Лесковцу, Лозници. Одвојили смо један мало већи простор који смо назвали трг са бином. Имаћемо Expo променаду од Железничке странице која нас спаја са аеродромом Београд. Улаз у сам Expo су радиле српске архитекте. Активациона зона, ту ће бити чекање. Овде ћемо да радимо за мање земље које хоће да представе своју земљу. Наш павиљон може да буде осветљен различитим бојама, решење је такође нашег архитекте. Оно ће бити од сталног материјала.

"Наш национални стадион биће један од најлепшим у Европи. Моћи ће да прими 52.000 гледалаца, финале ЛИге Европе 2028. биће одржано ту. То ће бити један од три најлепша стадиона у Европи. Резиденцијални комплекс биће веома модерно урађен. Затим ћемо те станове да понудимо запосленима у просвети и медицини, ићи ћемо на оне којима је то најпотребније, Било је неких неправилности са становима дељеним МУП-у, неки су имали по два, по три. То ће Влада одлучити.

"Убедљиво највеће место за забаву у југоисточној Европи, довешћемо Цирк ду Солеиј, хтели смо и Лего ленд, али мало су скупљи. Имаћемо и акваријум код Ушћа, делфинаријум на Expu. Обећали смо да ћемо 2027. летети таксијима изнад Београда, летећемо и аутомобилима и хеликоптерима. Џоби, кинески Еханг и Ђили, све три компаније ће добити дозволе, 2026. Припремићемо све што се тиче законске регулативе. То је прека потреба земаља које желе да се развијају. Да бисмо све то могли да изгурамо, поднећу извештај људима о свему".

"У првом кварталу ове године имали смо највећу стопу раста у Европи - 4,7, очекујемо инфлацију у јуну од 4,1 одсто и да и даље пада, рекордних преко 2 милиона и 313 хиљада запослених, прилив директних страних инвестиција већ је прешао 2 милијарде, девизне резерве на 27 милијарди. Раст је тај који нам омогућава да имамо више новца. Молим све људе да се понашају у складу са реалним могућностима своје земље. Дозволићете ми да као председник кажем, добронамерно, сваке године неко каже да ће бацити свој род, а ради се никад више, профити све већи".

Од 1. септембра бесплатни превентивни прегледи

"За сваког човека старијег од 40 година, ми ћемо од 1. септембра орагбизовати бесплатне превентивне прегледе, бесплатне тумор маркере за мушкарце, за карцином простате, дебелог црева, колоректални. За жене за карцином дојке, плућа и такође колоректални. Верујем да можемо хиљаде живота да спасемо, то ћемо завршити до краја децембра. Вратићемо систематске прегледе у школе јер хоћемо да нам деца буду здрава. ГАК Народни фронт у априлу следеће године креће, надамо се да ће до маја породилиште у Нишу.

О литијуму

"Потребно је, што се тиче литијума, да покренемо дискусију у којој ће доминирати аргументи. Увек све можете да прекинете до 2028. Нико на силу неће да ради ништа. Ми у овом тренутку разговарамо са свим најмоћнијим људима о заштити животне средине. И док нам Немци не гарантују да ћемо имати чисте реке и планине, да никога нећемо да угрозимо, нећемо ни да покушавамо, ни да почињемо. Док не добијемо гарантије од свих оних који су најстрожи у Европи по том питању.

"Имамо могућност да произведемо 58.000 тона на годишњем нивоу".

"Литијум спада у критичне минералне сировине. Постоје различите дефиниције увек се своји на литијум, песак, на соли, на нафту, уље, то су основне. Око литијума ће се водити ратови у будућности. Није случајно што смо зауставјени пре две године, права минијатура неких западних служби у којој су нас поразили, одузели нам две године времена".

"Без производње батерија у нашој земљи не бисмо улазили у пројекат са литијумом, а тада бисмо имали три милијарде евра на годишњем нивоу нове вредности, а већ смо кренули да додатно разговарамо и о електричним аутомобилима, што би значило још 20 милијарди евра. Наша земља могла би само од литијум карбоната да увећа свој БДП за 0,95 одсто godissnjе.

Председник Србије је показао и ЛФП батерију коју су, како је навео, направили наши људи у Суботици.

"И "Фолксваген" и "Рено" су рекли да је најбоља на свету".

"Имаћемо струје, налазимо брза решења за мале нуклеарке"

"Верујем да ћемо да имамо струје, мораћемо да градимо више, да пожуримо са костолачким ветропарком. Морају да се откривају нове откривке. Морамо да убрзамо, да налазимо брзо решење за мале модуларне нуклеарке.

"До краја следеће године, Дунавски коридор бие завршен, Београд  - Голубачка тврђава за сат и 15 минута".

"Радимо на томе да доведемо најбоље универзитете из света у Београд".

"Сутра увече путујем у Брисел, где ћу имати важне разговоре са Мишелом и многима", најавио је Вучић. "Много сам се спремао за ово данас".

"Не верујем у вољу друге стране да учествује у стварању ЗСО", рекао је Вучић говорећи о Косову и Метохији.

"Немам право да се мешам у унутрашње односе других земаља, Лично имам одличне односе са председником Макроном. Најважнији односи су у САД, у новембру. Оно што мене брине и што ме плаши, да би пре тога моглио да дође до много тешких ствари те би и ти избори били закаснели, па ко да победи. Веома сам захвалан Француској на ономе што је учинила око Савета Европе. Мађари су нам највећи пријатељи које имамо у ЕУ. Уколико би Урсула остала на челу Комисије, за Србију би значила стабилност. Познајемо се, долазила је у Србију више пута, иако разговори с њом нису увек лаки", рекао је Вучић.

"Ми нисмо донели још никакву одлуку о литијуму. Од првог дана сам говорио да нам је то грешка. Већ сам предложио аргументован разговор. Што се тиче стручњака, ваши децибели нису сразмерни аргументацији. Стручњаци које сам слушао, 90 одсто су за ово. Ако мислите да су стручњаци које доведете у студио, сат и по причају а не знају шта је јадарит. Је л' вам, као и за Београд на води, стручњак Рајко Ристић? Што се тиче Ане Брнабић, јесте она рекла да је исправна одлука, ја то никад нисам рекао. Увек сам говорио да је то грешка. Ану поштујем као великог борца. Ја нећу слепо да подржавам тај пројекат. Чекам да видим како ће да нам гарантују чисту животну средину. За ово кратко време док сам одговарао, шест пута ме је виком прекидао новинар Н1".

(Telegraf.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар