overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Потребна нам је подршка,и за дијалог,и за евроинтеграције

26.08.2018. 12:44 14:30
Пише:
Извор: Tanjug

АЛПБАХ: Председик Србије Александар Вучић рекао је, по завршетку форума у Алпбаху, да је и на том месту тражио подршку међународне заједнице за то да Срби и Албанци сами договоре питање Косова и Метохије, као и за европске интеграције Србије.

Изразивши задовољство радом форума у Алпбаху, Вучић је рекао да је синоћња расправа оставила велики утисак на све учеснике. "Мислим да су људи коначно разумели да ми сами морамо да креирамо своју будућност, уз подрску других, а не да сви мисле да они треба да нам је креирају", рекао је Вучић и додао: 



"Друга ствар, тражили смо подршку ЕУ не само за тај процес, него и за подршку проширења ЕУ, да то буде засновано на заслугама, али да покушају и да разумеју од kolliko је то значаја и за стабилност и мир у региону". Председник је рекао да је разговарао са словеначким председником Борутом Пахором и рекао да очекује његову посету Београду јануара наредне године. 



Очекује, казао је, и значајну аустријску подршку, не само на европском путу Србије, него и на подстицању инвеститора да долазе у нашу землу. 



"Они су задовољни нашим економским резултатима, а ја сам рекао да можемо да будемо још бољи, јер иако смо трећи у Европи по расту, људи живе још живе ложе и зато су нам значајне њихове инвестиције. Зато смо тражили подршку", казао је Вучић.. 



Оценио је и да је изјава Џона Болтона била коректна, али је додао: 



"Ми ћемо се тешко договорити. . . Наша позиција је тешка. Гледамо шта можемо да исчупамо. .. Гледамо да добијемо највише што можемо. Нама је потребна подршка и ЕУ и САД, а ако је не буде, плашим се да је сваки разговор немогућ". 

Вучић: Решене границе...Како? Неће бити тако..

АЛПБАХ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је већински став у међународној заједници да су границе Косова решене, да решење које је наметнуто подразумева да се Србији отме територија, те да ће спречити сваки покушај Србије да нешто добије.

"Е, неће бити тако", рекао је Вучић у разговору са српским новинарима у Алпбаху, у којем је, каже, такође иза свега била позиција већег дела међународне заједнице како га је описао."Ви сте нам наметнутли нешто 2008, и сад сматрате да сте у праву...А у складу с чим сте то урадили, с којим међународним актом?", пренео је Вучић аргументацију Србије.



Он је рекао да се све своди на то да је решење оно које је наметнуто, а његова суштина је да се Србији отме територија."Суштина је: изгубили сте Косово у целини, не покушавајте да добијете било шта, ако покушате ви сте лоши момци и спречићемо вас у томе", протумачио је председник и поручио да "неће бити тако".



"И шта ћете сад? Је л ћете да чекате неког другог, који ће тако нешто да прихвати? То се неће десити", рекао је и истакао да је зато наша борба за Косово и Метохију важна.



"Хоћемо будућност, али нећемо да Срби буду понижени и да буду губитници", рекао је председник Вучић.



Договор ће, нагласио је, ако га буде, бити тежак, али сигурно не може да буде понижавајући за Србе, као што би то неки хтели данас.

 

Вучић:Разлике између БГ и ПР и даље велике



Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Алпбаху да су разлике између Београда и Приштине велике и да није уверен да је могућ неки преокрет.



На питање новинара да ли би предстојећи сусрет са Тачијем могао да донесе неки преокрет, он је одговорио:"Неће то ићи лако, нити је једноставно. Обојица знамо колико су велике разлике између нас", рекао је Вучић додавши да се Хашим Тачи данас поново жалио на њега."Ја се нисам жалимо на њега, нити на било кога другог, али знам колике су разлике и колико ће ићи тешко постизање било каквог компромиса", додао је он.



Како каже, његов песимизам није заснован ан његовој жељи да дођемо до резултата бољег него што смо очекивали, већ на реалном стању."Да ли је могуће - могуће је, али, да ли је реално, то не могу да кажем", рекао је Вучић.

 

Вучић Кифу:Ако је то опасно,што сте ви мењали границе 2008?



Председник Србије Александар Вучић узвратио је данас на изјаву британског амбасадора у Србији Дениса Кифа да је свака промена граница ризична и опасна, питањем - "па, што је мењао границе 2008?".



"Зашто је мењао границе Србије 2008. године? Хоће ли да одговори на то питање? За Србе је донело огроман ризик и цену то што сте мењали границе 2008, што сте урушавали Србију 1999. године, а за то ћете да нађете оправдање у хуманитарној катастрофи, и што сте мењали опет границе 1991, 1992", казао је Вучић. 



"Сваких десет година, када то вама одговара, ви можете да мењате границе, а Када неко други, кога се то тиче, нешто покуша да уради мимо вашег знања, онда коментаришете да ће платити цену и да је висок ризик", истакао је Вучић.Председник је, одговарајући на питања новинара у Алпбаху, упитао такође:



"А, колики је ризик уколико до договора не дође?", те истакао да, суштински, замрзнути конфликт не постоји, јер се, каже, заправо само "чека ко ће на кога да удари".



Он је истакао да не жели да иде у ратове и сукобе и додао да жели да верује да је Киф имао добру намеру."Али, чекам да добијем одговор што сте мењали границе 2008. године и што сте у року од неколико дана признали независно Косово супротно Резолуцији 1244, супротно међународном праву, зато што је то посебан случај, јер када ви нешто одлучите имате право да кажете да је то посебан случај, а када народи којих се то тиче о нечему одлучују онда они немају право на то", закључио је председник.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић са аустријским канцеларом, Ханом и Тачијем

Вучић са аустријским канцеларом, Ханом и Тачијем

26.08.2018. 10:35 10:38
Вучић: Пустите Србе и Албанце да сами реше проблем 

Вучић: Пустите Србе и Албанце да сами реше проблем 

25.08.2018. 21:18 22:18