overcast clouds
8°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Не разумем затварање границе

17.09.2015. 12:35 13:33
Пише:

Прекид саобраћаја на граничном прелазу Хоргош-Реске нанеће штету економијама Србије и Мађарске, али и осталих европских земаља, упозорио је данас премијер Александар Вучић.

Он је након предавања које је одржао на вашингтонском Институту Брукингс у разговору с присутнима рекао да ће Србија без обзира на такве потезе мађарских власти учинити све да сачува добре односе с том земљом, њеном владом и њеним народом.

Додао је да не разуме најаву мађарских власти да ће на 30 дана затворити гранични прелаз, јер сматра да се тиме поред утицаја на економије, онемогућава и слобода кретања.

"То ће се исто десити и између Румуније и Мађарске, између Хрватске и Мађарске ускоро, као и других земаља са Мађарском. Неко у ЕУ треба да се позабави и суочи са тим проблемом", поручио је Вучић и додао да је он лично уложио велике напоре да се уклоне баријере у региону, пре свега између Београда и Приштине, због чега је и уверен да затварање граница има супротне ефекте.

Говорећи о мигрантској кризи, Вучић је рекао да Србија за мигранте није атрактивна, због чега је само транзитна земља на њиховом путу ка чланицама ЕУ, али је навео да су им у Србији обезбеђени смештај, храна, медицинске услуге, те да им се ту, први пут, узимају отисци прстију.

На граници са Мађарском, међутим, мигранти су, подсетио је, наишли на бодљикаву жицу, а то је кулминирало јучерашњим сукобима с полицијом, у којима је претучена и новинарска екипа државне телевизије, те бачен сузавац на мигранте на нашој територији.

Рекао је и да је поносан што је премијер Србије, земље која је добар домаћин мигрантима и према њима се односи на хуман и људски начин.

Србија ће, према његовим речима, то и даље чинити, а у плану је, поред осталог, изградња додатног прихватног центра у Прешеву и у Београду.

Указао је на другачији однос неких држава према тим људима и подсетио на недавне ружне слике са мађарско-српске границе, када је мађарска сниматељска саплела човека са дететом у наручју.

"Нисам емотиван тип, али сам скоро почео да плачем", рекао је Вучић, наводећи да га је то подсетило на лица избеглица који су 1995. године избегли из Хрватске и других земаља у Србију.

Премијер је поручио да Србија жели да остане на путу европских интеграција, будући да је ЕУ, поред САД, најбоље место на свету за живот.

"Шта год да се деси не можете да заобиђете идеју ЕУ и вредности ЕУ и то ће бити наше становиште и убудуће иако нисмо добили много од фондова ЕУ као неке друге земље које су напустиле европске вредности одмах када су се суочиле са потешкоћама", навео је Вучић.

(Танјуг)

Улажемо много у добре односе са суседима

Србија улаже много у изградњу добрих односа са свим суседима и пружа руке свима, без обзира на политичке провокације са разних страна, рекао је Вучић.

"Ни данас нећу рећи ниједну ружну реч о нашим суседима и колегама са разних страна Западног Балкана, напротив, све их високо ценим и сматрам да морамо да остваримо још боље односе у будућности", истакао је он на синоћ одржаном предавању.

Подсетивши да је Београд наставио дијалог са Приштином и да су усаглашена четири тешка споразума, Вучић је указао да две стране треба да наставе да постижу напредак и консензусе.

"Не видим велике проблеме између нас, као ни са другима у региону. Даћемо све од себе да учврстимо стабилност у региону, нарочито у Босни и Херцеговини", рекао је он и у том контексту истакао важност регионалних инфраструктурних пројеката, који, сматра, нису само економски, већ и политички значајни.

Према његовим речима, Србија је фактор стабилности у региону, мада је ситуација још крхка, али је добро то што смо, како је навео, свесни страшних последица ако поступимо неодговорно.

Он је указао да је наша земља данас веома поуздана јер "ако нешто обећамо, држимо реч, иако можда нешто одложимо, али на крају урадимо све - што чини разлику између Србије данас и Србије у прошлости".

Вучић се током предавања осврнуо и на избегличку кризу, истакавши да Србија поступа на најбољи могући начин, "европскије од неких држава чланица ЕУ", показујући толеранцију и солидарност према избеглицама које беже од рата у Сирији.

"Рећи ћу вам оно што сам рекао и немачкој канцеларки Ангели Меркел и свима другима  - да смо спремни да прихватимо нашу одговорност и да терет поделимо са земљама ЕУ", истакао је Вучић, додавши да Европа од почетка није била спремна за све потешкоће и нагласивши да је потребно свеобухватно европско решење за избеглице.

Кад је реч о јучерашњим инцидентима на граници Мађарске и Србије, Вучић је рекао да не жели никога да оптужује јер српске власти желе да очувају најбоље могуће односе са мађарским колегама.

"Надам се да ћемо моћи да поступамо смирено и одговорно и превазиђемо ову ситуацију", рекао је он.

Вучић је током предавања на вашингтонском институту поновио да је најважнији стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, али и да Србија жели да одржи добре и нормалне односе са Русијом.

Он је навео да је о стратешким циљевима отворено разговарао и са руским председником Владимиром Путином, за разлику од других европских лидера.

"Поносан сам и што овде у Вашингтону могу рећи да имамо добре односе са Русијом и, као што видите, ништа не кријем. И мислим да је то добра позиција за Србију, никога не угрожавамо, нећемо то радити ни у будућности, и надам се да ћемо у томе имати разумевање у САД и ЕУ", закључио је Вучић.

(Танјуг)

 

Аутор:
Пошаљите коментар