overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: На европском смо путу, али морамо да бринемо о себи

01.09.2021. 10:37 18:27
Пише:
Извор: Tanjug

БЛЕД: Председник Србије Александар Вучић изразио је данас на Бледу уверење да је ЕУ после Брегзита потребно ширење, уз констатацију да се уместо тога Унија зачаурила и да не види ширу слику око себе.

Он је истакао да Србија, која је свесна тога, мора да побољша услове живота својих грађана и да мора да брине о себи заједно са својим суседима.

Вучић је, на Стратешком европском форуму на Бледу, посвећеном будућности ЕУ, на којем учествује као једини представник земље која није чланица Уније, истакао да је Србија потпуно привржено свом европском путу.

„Пошто сам једини који представља земљу која није чланица ЕУ немам право да делим критику о будућности ЕУ и зато ћу говорити о српском путу у Унију“, рекао је он.

Вучић је казао да је и на овом панелу, који је требало да буде посвећен будућности ЕУ, било говора пре свега о миграцији и актуелним кризама са којима се суочава Унија.

„ЕУ је најбоље место на свету за грађане по питању животног стандарда, демократије, људских права. У то нема сумње“, казао је он и додао да ЕУ губи економски значај у свету.

Вучић је указао да је пре 20 година учешће ЕУ у глобалном БДП-у било још на 20 одсто, данас је 10 процената, а за пар година пашће на седам одсто.

„Шта ћемо променити да се томе стане на пут. Стално говорити о Зеленој агенди не верујем да ће бити довољно. Има ли других решења осим мера заштите од других као што је Кина? Нисам чуо до сада“, указао је он.

Уједно Вучић је подсетио да Ангела Меркел ускоро напушта немачку политику и додао да неће више бити тако снажног канцелара у Немачкој, ма ко дошао на власт.

„Моје практично питање с тим у вези је шта ако се нешто деси у Европи, можда на Западном Балкану, ко ће да предузме нешто а да ће га други послушати? Ја тренутно не видим никог“, констатовао је он.

Вучић је казао да сви говоре о владавини права, зеленој агенди, а када се дође до Западног Балкана каже се да тај регион културно припада ЕУ, и да ће једног дана постати чланице.

„Казао бих сада нешто искрено и надам се да се нећете љутити. Ентузијазам за приступање, не само у Србији, више не постоји као што је некада постојао. Кренули смо да налазимо своје начине за подстицање привредног раста“, навео је он.

Вучић је истакао да је Србија поносна што је међу водећим земљама Европе по питању привредног раста, додајући да је то тако што су упостављени сопствени механизми и инструменти.

С тим у вези је поменуо иницијативу „Отворени Балкан“, и рекао како је то договорено јер земље региона желеда сарађују без граница, иако, како је додао, то се некоме не свиђа јер нема контролу над процесом.

„Северна Македонија променила је своје име и за то јој је обећано да ће бити почети приступни преговори. Да ли су то и добили? Нису. Сутра ће се Албанији рећи да неће да одвајају њихове приступне преговоре од Северне Македоније, а касније ће Србија, којој се признаје напредак у бројним областима, бити суочена са примедбама неких других. Не тражим ничију помоћ, већ само износим истину. Ми то видимо“, објаснио је он.

Зато, каже, у региону земље морају да буду ближе, да чувају мир и стабилност, иако то није увек лако.

„Верујем да је после Брегзита ЕУ потребно да се шири, али уместо тога Унија се зачаурила око својих унутрашњих проблема и не види ширу слику. Србија је потпуно опредељена за европски пут, али морамо да живимо, да побољшамо услове живота грађанима и бринемо се о себи заједно са суседима“, додао је он.

Вучић је указао да је Србија за само пар месеци успоставила усаглашеност са ЕУ у нивоу од 63 одсто, након што је била раније на 46 процената.

„Србија се усаглашава све више са декларацијама Уније, а да ли је неко то приметио?“, упитао је он.

Вучић као једини политичар из региона заједно са европским лидерима учествује на првом лидерском панелу под називом "Будућност Европе - одолети и истрајати".



Вучића су када је стигао на Блед дочекали председник Владе Словеније Јанез Јанша и министар спољних послова Анже Логар.



На панелу посвећеном будућности Европе учествују председник Европског парламента Давид Сасолиј, премијери Чешке Андреј Бабиш, Словачке Едуард Хегер, Грчке Киријакос Мицотакис Мађарске Виктор Орбан и Хрватске Андреј Пленковић.



На том панелу учествује и државни секретар Ватикана Пиетр Паролин и европска комесарка за демографију и демократију Дубравка Шуица.



Вучић је у суботу изјавио да ће на Стратешком форуму на Бледу имати бројне разговоре, и да ће, као једини политичар из региона, учествовати на панелу у европском формату.



У оквиру Форума биће разматрано и проширење ЕУ, а на панелу посвећеном тој теми, који ће отворити председник Словеније Борут Пахор, учествоваће председник Бугарске Румен Радев, премијер Словеније Јанез Јанша, чланови Председништва БиХ, премијери Црне Горе Здравко Кривокапић, Албаније Еди Рама, Северне Македоније Зоран Заев, Пољске Матеуш Моравјецки, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, као и нови Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит.



На том панелу, биће и председник Европског савета Шарл Мишел, као и комесар за проширење Оливер Вархеји.



Генерални секретар БСФ-а Петар Грк рекао је да ће око 170 панелиста из целог света разговарати о различитим аспектима будућности Европе и да је то приоритет.



Објаснио је да ће четири главне теме на конференцији бити будућност Европе, трансатлантски односи, развој и дигитализација, расправу о трансатлантским односима обележиће дешавања у Авганистану, а разговори о државном развоју биће повезани са борбом против климатских промена.

Верујем у уједињену Европу, сви треба да будемо у оквиру ње

Александар Вучић поручио је на Бледском стратешком форуму да верује у уједињену Европу и да само уједињена Европа може како треба да одговори на кризу.

"Верујем да сви од нас треба да будемо део уједињене Европе", истакао је Вучић на завршетку првог лидерског панел БСФ - а "Будућност Европе - одолети и истрајати", одговарајући на питање шта ће бити кључно за будућност Европе.

Вучић је захвалио посебно Давиду Сасолију и Шарлу Мишелу, додајући да је тачно то што је рекао Мишел да је ЕУ започела један велики пројекат који има сасвим опипљиве резултате.

"Знамо све наше задатке и шта све треба да променимо (на путу ка ЕУ). Не могу да казем да молимо, али то је наша жеља да уђемо у ЕУ. На крају, потребнио смо једни другима. Ако погледамо, на пример, Србе и Хрвате, не можемо да се сложимо готово ни око чега у вези са прошлошћу, али верујем да без сарадње Срба и Хрвата не можемо да преживимо у будућности, да не кажем да не можмео да побољшамо садашњу позицију", навео је Вучић.

Председник Србије је нагласио да зато верује не само у помирење већ и практичан приступ који ће довести до бољих решња у buducuyhnosti и поновио да верује у уједињену Европу.

Вучић и Лајчак ''у четири ока'' о наставку дијалога Београда и Приштине

Александар Вучић састао се на Бледу "у четири ока" са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Лајчак је пре почетка Бледског стратешког форума, на којем учествује и председник Србије, рекао за Танјуг да ће данас на Бледу имати одвојене разговоре са Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у циљу припрема састанка главних преговарача.

Лајчак је казао да је сваки разговор потребан јер се ''на терену дешавају стално нове ствари''.

''Trеba да се договоримо како да припремамо састанак главних преговарача, тема и питања тог сусрета. Живот иде даље и ми треба да пратимо догађаје'', навео је он.

У медијима се последњих дана спекулисало да би дијалог у Бриселу могао да буде настављен 7. и 8. септембра на нивоу шефова делегација Београда и Приштине, а Курти је раније данас на Бледу рекао за Танјуг да очекује да ће током јесени бити одржан следећи састанак главних преговарача.

Подсетио је да су већ била одржана два састанка на највишем нивоу, а да би до трећег могло доћи на јесен.

Он је додао да то, међутим, зависи од посредника у дијалогу, Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака.

Иначе, Лајчак је пре неколико дана на Твитеру написао да је разговарао телефоном са шефовима делегација Београда и Приштине поводом припрема за њихов следећи састанак.

Лајчак је навео да је имао "садржајне, одвојене разговоре" са првим потпредседником косовског премијера Бесником Бисљимијем и директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем о припремама за следећи састанак на нивоу главних преговарача", написао је изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Последња рунда дијалога Београда и Приштине одржана је 19. јула на највишем политичком нивоу, а после састанка са Вучићем и Куртијем, Лајчак је констатовао да је разговор био тежак и да је постигнут "мали напредак", а да је једини закључак да ће дијалог бити настављен.

Европске интеграције повезане са Косовом

Александар Вучић рекао је да је недвомислено да су европске интеграције Србије повезане са питањем Косова.

„Не можемо да будемо део ЕУ док не решимо односе са Приштином и то је јасно свакоме и не треба да се лажемо“, објаснио је он у изјави новинарима након раговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком на Бледу.

Нагласио је да ће разговори са Приштином бити настављени на техничком нивоу и да очекује да ће ускоро Лајчак посетити Београд и Приштину.

Вучић: Баш ме брига шта раде тајкуни

БЛЕД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема сазнања о томе шта раде поједини тајкуни и да га за то "баш брига", а поводом медијских написа да је Драган Шолак на Блед довео брата америчког председника Џоа Бајдена.



"Ја нисам они да измишљам. Говорим о Шолаку, Ђиласу и осталима. Али када уђете у ово и када заступате и борите се за слободну и независну Србију и када успете једном у 140 година српске самосталности да постигнете да будете први или други у Европи по стопи економског напретка, када успете да се брзо граде пруге и путеви и болнице и када видите да Србија напредује, да ли стварно мислите да верујем да ће сви да вас воле и да неће бити уложен огроман новац у ваше рушење", рекао је Вучић новинарима.



Како је рекао то се подразумева и то разуме сваки човек у Србији и онај који се бави и који се не бави политиком.



На инсистирање новинарке да каже шта мисли ако се испостави да је то тачно, Вучић је казао да је Бајден сувише озоиљан човек да би се играо са онима што воле да шутирају лоптицу на рупама од 100 метара удаљености. Не верујем, али ко зна, можда грешим", рекао је председник Србије.



Коментаришући писање једног листа да је опозиција бојкотовала изборе због своје слабости, Вучић је казао да су то сви знали и да је опозиција имала више људи на изборима него његова коалиција.



"Када причате о томе како мртви могу да гласају или да говорите о телевизијама, а 2012. године нисте имали ниједну телевизију која је против власти. Сада имате 1, 2, 3 телевизију, европску телевизију, сваки дан је нешто против нас и ја сам задовољан јер нас то чини бољим", рекао је Вучић.



Он је истакао да се зна да "они нису излазили на изборе" јер су тиме покривали свој лош резултат, као што сада измишљају да морају на протесте, али не јер брину, већ да би подигли страначку инфраструктуру и да лажу народ "не би ли добили који проценат више да не буду острамоћени на изборима".



"Цео смисао им је то. И ако се нешто деси, ако могу некога споља да ангажују да ураде нешто против мене не би ли ме срушили и то је цео смисао. Никада нико није помислио да нису излазили на изборе због услова. То је говорио њихов идеолог, коме су дали новац да прави њихове новине. То су Ђиласове новине", рекао је Вучић.



Према његовим речима, опозицију никада нису интересовали изборни услови, јер су знали да су "они нама давали 50 одсто лошије услове и да смо их победили".



"То је било потребно да би се урадило нешто против земље, да би се о Србији причало као о земљи ауторитарног режима, да би се правила атмосфера, јер они не могу да изађу из клишеа 90-их година. Били су млади 96. када су шеткали по улицама па би да се врати то време, али не разумеју да нема повратка уназад и прошлост и да народ неће њих и оне који су земљу уништавали и урушавали", рекао је Вучић.

Верујем да ће З. Балкан бити више на агенди ЕУ

Александар Вучић изразио је уверење да ће Западни Балкан бити више на агенди Европске уније, него што је то био случај прошле године.

"То чак и овде на Бледу можете да осетите", рекао је Вучић и захвалио организаторима што су му дозволили да изнесе идеје Србије, али и региона Западног Балкана.

"Говорио сам истину, као што сам поставио нека питања на која нема одговора, у вези са растом, шта ће бити после одласка немачке канцеларке Ангеле Меркел", рекао је Вучић новинарима на Бледу после састанка са Мирославом Лајчаком и учесћа на панелу посвећеном будућност ЕУ.

Много је важније како ћемо стратешки да реагујемо на кључна питања, као што су раст и напредак, додао је Вучић.

Председници и премијери о сврси политике

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да политика за њега значи визију и њихово испуњење.

Он је на Бледском стратешком форуму рекао, одговарајући на питање упућено свим присутним премијерима "Шта је сврха политике".

"Политичар не ласка људима, то је доношење одлука. Наш посао је да служимо народу, земљи, нацији. Нисам Лајбниц или Шопенхауер да говорим на филозофски начин", рекао је Вучић.

Потпредседница ЕК за демографију и демократију Дубравка Шуица рекла је да то значи слушати грађане и да грађани могу да осете да могу да утичу на европске поитике.

Председник Европског Парламента Давид Сасоли изјавио је да демократија не пада са неба и да је дужност политичара да је заштите, као и процесе мира и слободе.

"Наш шистем мора ефикаснији да буде и бржи, да решавамо проблеме нашег друштва, јер историја мира нам не дозвољава да је издамо", рекао је он.

Председник Европског савета Шарл Мишел истакао је да политичари морају да заштите фундаменталне ствари и да побољшају друштва.

Мађарски премијер Виктор Орбан истакао је да је посао политичара да покажу људима за будућност.

"Морамо да се усагласимо шта је будућност, каква је и које инструменте можемо да користимо", рекао је Орбан.

Чешки премијер Андреј Бабиш сматра да у политику не треба улазити из себичних разлога, већ да је улога доброг политичара да створи бољи живот за све грађане и обезбеди квалитет.

"Такође треба да буде и менаџер да управља кризама попут ковида, торнада. Треба мање да говори више да ради", рекао је Бабиш.

Словеначки премијер Јанез Јанша сматра да је главна улога лидера да координишу различите интересе, да говоре искрено и испуне обећано.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић сматра да је политика обавеза и начин управљања изазовима.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис сматра да је политичар истовремено и менаџер и лидер и да бити лидер значи говорити истину.

"Морамо да доносимо одлуке које многи не желе, јер се плаше. Значи одлучујемо шта је важно, балансирамо стратегијама, то је посао политичара", закључио је он.

На панелу је говорио државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин који је казао да је посао политичара - служба.

"Политика је највиша форма служења људима и друштву, јер тражи имплементацију општег доба, добра сваке особе и заједнице. То је велики изазов за свакога", рекао је он.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: У припреми посета канцеларке Меркел Србији

Вучић: У припреми посета канцеларке Меркел Србији

31.08.2021. 21:59 22:33