Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Na evropskom smo putu, ali moramo da brinemo o sebi

01.09.2021. 10:37 18:27
Piše:
Izvor: Tanjug

BLED: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas na Bledu uverenje da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.

On je istakao da Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

Vučić je, na Strateškom evropskom forumu na Bledu, posvećenom budućnosti EU, na kojem učestvuje kao jedini predstavnik zemlje koja nije članica Unije, istakao da je Srbija potpuno privrženo svom evropskom putu.

„Pošto sam jedini koji predstavlja zemlju koja nije članica EU nemam pravo da delim kritiku o budućnosti EU i zato ću govoriti o srpskom putu u Uniju“, rekao je on.

Vučić je kazao da je i na ovom panelu, koji je trebalo da bude posvećen budućnosti EU, bilo govora pre svega o migraciji i aktuelnim krizama sa kojima se suočava Unija.

„EU je najbolje mesto na svetu za građane po pitanju životnog standarda, demokratije, ljudskih prava. U to nema sumnje“, kazao je on i dodao da EU gubi ekonomski značaj u svetu.

Vučić je ukazao da je pre 20 godina učešće EU u globalnom BDP-u bilo još na 20 odsto, danas je 10 procenata, a za par godina pašće na sedam odsto.

„Šta ćemo promeniti da se tome stane na put. Stalno govoriti o Zelenoj agendi ne verujem da će biti dovoljno. Ima li drugih rešenja osim mera zaštite od drugih kao što je Kina? Nisam čuo do sada“, ukazao je on.

Ujedno Vučić je podsetio da Angela Merkel uskoro napušta nemačku politiku i dodao da neće više biti tako snažnog kancelara u Nemačkoj, ma ko došao na vlast.

„Moje praktično pitanje s tim u vezi je šta ako se nešto desi u Evropi, možda na Zapadnom Balkanu, ko će da preduzme nešto a da će ga drugi poslušati? Ja trenutno ne vidim nikog“, konstatovao je on.

Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, a kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU, i da će jednog dana postati članice.

„Kazao bih sada nešto iskreno i nadam se da se nećete ljutiti. Entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao. Krenuli smo da nalazimo svoje načine za podsticanje privrednog rasta“, naveo je on.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, dodajući da je to tako što su upostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti.

S tim u vezi je pomenuo inicijativu „Otvoreni Balkan“, i rekao kako je to dogovoreno jer zemlje regiona želeda sarađuju bez granica, iako, kako je dodao, to se nekome ne sviđa jer nema kontrolu nad procesom.

„Severna Makedonija promenila je svoje ime i za to joj je obećano da će biti početi pristupni pregovori. Da li su to i dobili? Nisu. Sutra će se Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Severne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primedbama nekih drugih. Ne tražim ničiju pomoć, već samo iznosim istinu. Mi to vidimo“, objasnio je on.

Zato, kaže, u regionu zemlje moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost, iako to nije uvek lako.

„Verujem da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima“, dodao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija za samo par meseci uspostavila usaglašenost sa EU u nivou od 63 odsto, nakon što je bila ranije na 46 procenata.

„Srbija se usaglašava sve više sa deklaracijama Unije, a da li je neko to primetio?“, upitao je on.

Vučić kao jedini političar iz regiona zajedno sa evropskim liderima učestvuje na prvom liderskom panelu pod nazivom "Budućnost Evrope - odoleti i istrajati".



Vučića su kada je stigao na Bled dočekali predsednik Vlade Slovenije Janez Janša i ministar spoljnih poslova Anže Logar.



Na panelu posvećenom budućnosti Evrope učestvuju predsednik Evropskog parlamenta David Sasolij, premijeri Češke Andrej Babiš, Slovačke Eduard Heger, Grčke Kirijakos Micotakis Mađarske Viktor Orban i Hrvatske Andrej Plenković.



Na tom panelu učestvuje i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.



Vučić je u subotu izjavio da će na Strateškom forumu na Bledu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu.



U okviru Foruma biće razmatrano i proširenje EU, a na panelu posvećenom toj temi, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.



Na tom panelu, biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varheji.



Generalni sekretar BSF-a Petar Grk rekao je da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.



Objasnio je da će četiri glavne teme na konferenciji biti budućnost Evrope, transatlantski odnosi, razvoj i digitalizacija, raspravu o transatlantskim odnosima obeležiće dešavanja u Avganistanu, a razgovori o državnom razvoju biće povezani sa borbom protiv klimatskih promena.

Verujem u ujedinjenu Evropu, svi treba da budemo u okviru nje

Aleksandar Vučić poručio je na Bledskom strateškom forumu da veruje u ujedinjenu Evropu i da samo ujedinjena Evropa može kako treba da odgovori na krizu.

"Verujem da svi od nas treba da budemo deo ujedinjene Evrope", istakao je Vučić na završetku prvog liderskog panel BSF - a "Budućnost Evrope - odoleti i istrajati", odgovarajući na pitanje šta će biti ključno za budućnost Evrope.

Vučić je zahvalio posebno Davidu Sasoliju i Šarlu Mišelu, dodajući da je tačno to što je rekao Mišel da je EU započela jedan veliki projekat koji ima sasvim opipljive rezultate.

"Znamo sve naše zadatke i šta sve treba da promenimo (na putu ka EU). Ne mogu da kazem da molimo, ali to je naša želja da uđemo u EU. Na kraju, potrebnio smo jedni drugima. Ako pogledamo, na primer, Srbe i Hrvate, ne možemo da se složimo gotovo ni oko čega u vezi sa prošlošću, ali verujem da bez saradnje Srba i Hrvata ne možemo da preživimo u budućnosti, da ne kažem da ne možmeo da poboljšamo sadašnju poziciju", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da zato veruje ne samo u pomirenje već i praktičan pristup koji će dovesti do boljih rešnja u buducuyhnosti i ponovio da veruje u ujedinjenu Evropu.

Vučić i Lajčak ''u četiri oka'' o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić sastao se na Bledu "u četiri oka" sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je pre početka Bledskog strateškog foruma, na kojem učestvuje i predsednik Srbije, rekao za Tanjug da će danas na Bledu imati odvojene razgovore sa Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u cilju priprema sastanka glavnih pregovarača.

Lajčak je kazao da je svaki razgovor potreban jer se ''na terenu dešavaju stalno nove stvari''.

''Treba da se dogovorimo kako da pripremamo sastanak glavnih pregovarača, tema i pitanja tog susreta. Život ide dalje i mi treba da pratimo događaje'', naveo je on.

U medijima se poslednjih dana spekulisalo da bi dijalog u Briselu mogao da bude nastavljen 7. i 8. septembra na nivou šefova delegacija Beograda i Prištine, a Kurti je ranije danas na Bledu rekao za Tanjug da očekuje da će tokom jeseni biti održan sledeći sastanak glavnih pregovarača.

Podsetio je da su već bila održana dva sastanka na najvišem nivou, a da bi do trećeg moglo doći na jesen.

On je dodao da to, međutim, zavisi od posrednika u dijalogu, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Inače, Lajčak je pre nekoliko dana na Tviteru napisao da je razgovarao telefonom sa šefovima delegacija Beograda i Prištine povodom priprema za njihov sledeći sastanak.

Lajčak je naveo da je imao "sadržajne, odvojene razgovore" sa prvim potpredsednikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem o pripremama za sledeći sastanak na nivou glavnih pregovarača", napisao je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 19. jula na najvišem političkom nivou, a posle sastanka sa Vučićem i Kurtijem, Lajčak je konstatovao da je razgovor bio težak i da je postignut "mali napredak", a da je jedini zaključak da će dijalog biti nastavljen.

Evropske integracije povezane sa Kosovom

Aleksandar Vučić rekao je da je nedvomisleno da su evropske integracije Srbije povezane sa pitanjem Kosova.

„Ne možemo da budemo deo EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom i to je jasno svakome i ne treba da se lažemo“, objasnio je on u izjavi novinarima nakon ragovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom na Bledu.

Naglasio je da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na tehničkom nivou i da očekuje da će uskoro Lajčak posetiti Beograd i Prištinu.

Vučić: Baš me briga šta rade tajkuni

BLED: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema saznanja o tome šta rade pojedini tajkuni i da ga za to "baš briga", a povodom medijskih napisa da je Dragan Šolak na Bled doveo brata američkog predsednika Džoa Bajdena.



"Ja nisam oni da izmišljam. Govorim o Šolaku, Đilasu i ostalima. Ali kada uđete u ovo i kada zastupate i borite se za slobodnu i nezavisnu Srbiju i kada uspete jednom u 140 godina srpske samostalnosti da postignete da budete prvi ili drugi u Evropi po stopi ekonomskog napretka, kada uspete da se brzo grade pruge i putevi i bolnice i kada vidite da Srbija napreduje, da li stvarno mislite da verujem da će svi da vas vole i da neće biti uložen ogroman novac u vaše rušenje", rekao je Vučić novinarima.



Kako je rekao to se podrazumeva i to razume svaki čovek u Srbiji i onaj koji se bavi i koji se ne bavi politikom.



Na insistiranje novinarke da kaže šta misli ako se ispostavi da je to tačno, Vučić je kazao da je Bajden suviše ozoiljan čovek da bi se igrao sa onima što vole da šutiraju lopticu na rupama od 100 metara udaljenosti. Ne verujem, ali ko zna, možda grešim", rekao je predsednik Srbije.



Komentarišući pisanje jednog lista da je opozicija bojkotovala izbore zbog svoje slabosti, Vučić je kazao da su to svi znali i da je opozicija imala više ljudi na izborima nego njegova koalicija.



"Kada pričate o tome kako mrtvi mogu da glasaju ili da govorite o televizijama, a 2012. godine niste imali nijednu televiziju koja je protiv vlasti. Sada imate 1, 2, 3 televiziju, evropsku televiziju, svaki dan je nešto protiv nas i ja sam zadovoljan jer nas to čini boljim", rekao je Vučić.



On je istakao da se zna da "oni nisu izlazili na izbore" jer su time pokrivali svoj loš rezultat, kao što sada izmišljaju da moraju na proteste, ali ne jer brinu, već da bi podigli stranačku infrastrukturu i da lažu narod "ne bi li dobili koji procenat više da ne budu ostramoćeni na izborima".



"Ceo smisao im je to. I ako se nešto desi, ako mogu nekoga spolja da angažuju da urade nešto protiv mene ne bi li me srušili i to je ceo smisao. Nikada niko nije pomislio da nisu izlazili na izbore zbog uslova. To je govorio njihov ideolog, kome su dali novac da pravi njihove novine. To su Đilasove novine", rekao je Vučić.



Prema njegovim rečima, opoziciju nikada nisu interesovali izborni uslovi, jer su znali da su "oni nama davali 50 odsto lošije uslove i da smo ih pobedili".



"To je bilo potrebno da bi se uradilo nešto protiv zemlje, da bi se o Srbiji pričalo kao o zemlji autoritarnog režima, da bi se pravila atmosfera, jer oni ne mogu da izađu iz klišea 90-ih godina. Bili su mladi 96. kada su šetkali po ulicama pa bi da se vrati to vreme, ali ne razumeju da nema povratka unazad i prošlost i da narod neće njih i one koji su zemlju uništavali i urušavali", rekao je Vučić.

Verujem da će Z. Balkan biti više na agendi EU

Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će Zapadni Balkan biti više na agendi Evropske unije, nego što je to bio slučaj prošle godine.

"To čak i ovde na Bledu možete da osetite", rekao je Vučić i zahvalio organizatorima što su mu dozvolili da iznese ideje Srbije, ali i regiona Zapadnog Balkana.

"Govorio sam istinu, kao što sam postavio neka pitanja na koja nema odgovora, u vezi sa rastom, šta će biti posle odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel", rekao je Vučić novinarima na Bledu posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom i učesća na panelu posvećenom budućnost EU.

Mnogo je važnije kako ćemo strateški da reagujemo na ključna pitanja, kao što su rast i napredak, dodao je Vučić.

Predsednici i premijeri o svrsi politike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da politika za njega znači viziju i njihovo ispunjenje.

On je na Bledskom strateškom forumu rekao, odgovarajući na pitanje upućeno svim prisutnim premijerima "Šta je svrha politike".

"Političar ne laska ljudima, to je donošenje odluka. Naš posao je da služimo narodu, zemlji, naciji. Nisam Lajbnic ili Šopenhauer da govorim na filozofski način", rekao je Vučić.

Potpredsednica EK za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica rekla je da to znači slušati građane i da građani mogu da osete da mogu da utiču na evropske poitike.

Predsednik Evropskog Parlamenta David Sasoli izjavio je da demokratija ne pada sa neba i da je dužnost političara da je zaštite, kao i procese mira i slobode.

"Naš šistem mora efikasniji da bude i brži, da rešavamo probleme našeg društva, jer istorija mira nam ne dozvoljava da je izdamo", rekao je on.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je da političari moraju da zaštite fundamentalne stvari i da poboljšaju društva.

Mađarski premijer Viktor Orban istakao je da je posao političara da pokažu ljudima za budućnost.

"Moramo da se usaglasimo šta je budućnost, kakva je i koje instrumente možemo da koristimo", rekao je Orban.

Češki premijer Andrej Babiš smatra da u politiku ne treba ulaziti iz sebičnih razloga, već da je uloga dobrog političara da stvori bolji život za sve građane i obezbedi kvalitet.

"Takođe treba da bude i menadžer da upravlja krizama poput kovida, tornada. Treba manje da govori više da radi", rekao je Babiš.

Slovenački premijer Janez Janša smatra da je glavna uloga lidera da koordinišu različite interese, da govore iskreno i ispune obećano.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković smatra da je politika obaveza i način upravljanja izazovima.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis smatra da je političar istovremeno i menadžer i lider i da biti lider znači govoriti istinu.

"Moramo da donosimo odluke koje mnogi ne žele, jer se plaše. Znači odlučujemo šta je važno, balansiramo strategijama, to je posao političara", zaključio je on.

Na panelu je govorio državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin koji je kazao da je posao političara - služba.

"Politika je najviša forma služenja ljudima i društvu, jer traži implementaciju opšteg doba, dobra svake osobe i zajednice. To je veliki izazov za svakoga", rekao je on.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: U pripremi poseta kancelarke Merkel Srbiji

Vučić: U pripremi poseta kancelarke Merkel Srbiji

31.08.2021. 21:59 22:33