overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Пријатељски односи, сарадња може бити још боља

03.07.2018. 11:08 13:45
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Србија и Украјина имају традиционално добре и пријатељске односе, које желе да продубе на свим нивоима, истакао је председник Србије Александар Вучић и додао да Србија жели да сви проблеми у Украјини буду решавани на миран начин, уз поштовање договора из Минска, те да је председник Украјине Петро Порошенко пожелео постизање компромиса са Албанцима око Косова и Метохије. 

Надамо се и желимо да сви проблеми у Украјини буду решавани на миран начин, да се поштују Мински договори, и верумемо да је ОЕБС веома важна карика у коначном успостављању мира. Председник Порошенко је пожелео Србији постизање компромиса са Албанцима, уз чињеницу да је Украјина увек била на страни поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије, казао је Вучић на заједничкој конференцијом за штампу. 

Он је пренео да је присутна обострана жеља за унапређењем билатералних односа, јачању политичког дијалога и јачање економске сарадње. 

Србија и Украјина немају отворених билатерална питања. Сматрају једну другу изразито пријатељским земљама. Наши језици су најсличинији у свету и словенској групи језика, објаснио је Вучић.

Поновио је да, онако како Украјина подржава териториајлни интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет Украјине. 

Сматрамо да је веоам важно да озбиљно, одговорно и много радимо на унапређењу наших веза и пријатељстава. Сматрамо да у нарендом периоду мешовити комитет може да уради много за унапређење економске сарадње, политичких и културних веза, додао је он.


Вучић: Стране инвестиције расту, Србија предњачи у региону



Председник  Вучић рекао је да је Србија у првих четири месеци ове године увећала ниво директних страних инвестиција за 13,7 одсто, и остварила 916,7 милиона евра и позвао српске инвеститоре да улажу у Украјину, као и украјинске да инвестирају у Србију, што ће бити од обостране користи. 



Вучић је, на пословном форуму Србија-Украјина, рекао да је то једнако прошлогодишњем нивоу који је оставрила Хрватска, која је чланица ЕУ. 



„То говори колико је Србија постала атрактивна и важна земља у региону“, подвукао је он додајући да је значајно више привукла страних улагања од свих земаља Западног Балкана заједно. 


Вучић је рекао да верује да ће ускоро у нашим градовима бити места за споменике најпознатијим украјинским књижевницима, као и да ће се отворити културна и спортска сарадња, а истакнута је и спремност за размену искустава у свим другим областима. 

Међу њима су и евроинтеграције, како је рекао, где ће једни другима указивати на грешке и предности, шта можемо и шта треба заједнички да урадимо.

Вучић је указао да је тек од прошле године, после великог пада, остварена виша трговинска размена у висини од 357 милиона долара, уз скок нашег увоза и извоза. 

И даље имамо значајан дефицит у трговинској размени са Украјином. Очекујемо и разговарао сам са председником Порошенком да дамо ињекцију сарадњи да достигнемо цифру од милијару евра, па да видмо како ће ићи даље, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да ће у наредном периоду Србија и Украјина моћи да потпишу споразум о слободној трговини, подсећајући да није лако доћи до договора о том питању. 

Уверени смо да ћемо имати конструктиван и пријатељски став Украјине по питању нашег приступања Светској трговинској организацији, додао је он. 

Вучић је истакао да је неопходно да се унапреде контакти и између људи две земље, да желимо да видимо још већи број Украјинаца у Србији, као и српских држављана у Украјини.

Покренули смо иницијативу, а добићемо анализу нашег оператера Ер Србије да ли је могуће успоставити редовну линију за Кијев. То би био значајан подстрек нашим пријатељским односима, нагласио је он. 

Вучић је пренео да је прошле године било 10.64 туриста из Украјине у Србији, и да је у првих пет месеци ове године забележен раст од 12 одсто.

То, према његовим речима, може бити и више. 

Подсетио је да је са Порошенком разговарао прошлог месеца у Турској, приликом отварања гасовода ТАНАП, и да су тада разговарали о енергетским и другим питањима.


Србија и Украјина потписале споразум о укидању виза

Министри спољних послова Србије и Украјине, Ивица Дачић и Павле Климкин потписали су данас у Београду Споразум Владе Србије и кабинета министара Украјине о изменама споразума о укидању виза за држављане Украјине.



Споразум је потписан у оквиру посете председника Украјине Петра Порошенка Србији, у присуству председника Србије Александра Вучића.



Такође министар Климкин са директором Управе царина Србије Милош Томић потписали су Протокол о сарадњи у области размене статистичких података.



Потписивању билатералних споразума prеthodili су разговори два председника, најпре у четири ока, а потом у проширеном саставу са делегацијама на пленарном састанку.


Порошенко: Не признајемо Косово, ЕУ заједнички циљ

Украјински председник Петро Порошенко поручио је данас у Београду да две земље немају билатералних проблема, да Украјина одлучно поштује и уважава територијални интегритет Србије, да није признала Косово а да решење за то питање треба наћи путем компримиса уз уважавање интереса Србије.

Желим јасно да кажем да поштујемо и уважавамо тероторијални интегритет Србије. Нисмо признали Косово и заузимамо став да решење тог проблема тражити путем компромиса уз уважавање интереса Србије, рекао је Порошенко.

Како је додао, Кијев се држи и става о независности и поштовању територијалног интегритета Украјине, укључујући Крим.

Ми у Кијеву улажемо све напоре да се обнови суверенитет земље на целој територији и рачунамо на подршку Србије када је реч о увођењу мировне мисиеј уз надзор УН. Уверен сам да спровођење Минских споразума нема алетернативу, нагласио је Порошенко.

Нагласио је да су Србија и Украјина веома блиске земље, што потврђује и блискост језика, а чланство у ЕУ је још један циљ који повезује обе земље.

Подржавамо европске интеграције Србије, рекао је он, додајући да дели мишљење председника Европског савета о томе да “наш заједнички улазак у ЕУ буде 2025”.

Србији је пожелео да победи све препреке и постане члан ЕУ.

Исти тај циљ је и жеља украјинског народа. Важно је да учимо из искустава Србије, додао је високи гост из Украјине.

Како је навео, данашњи сусрет је наставак њиховог састанка у Турској у вези са гасоводом који обезбеђује гас и за Србију и за Украјину и целу Европу.

Нагласио је да две земље немају никакве проблеме у билатералним односима.

Једни друге разумемо, наши односи у свим областима су добри и веома ценим све што је председник уложио у развој наших односа, рекао је Порошенко.

Он је искористио прилику да Вучићу поклони књигу “Кратка историја Украјине” и да се захвали на одлуци Србије да у Новом Саду буде подигнут споменик украјинском песнику, оцу нације, Тарасу Шевченку.

Надам се да ћемо током следеће посете имати прилику да откријемо споменик, додао је он.

Оценио је да се трговинска размена између две земље повећава, што је забележено и у првом кварталу ове године, али да га брине црна металургија у Србији.

Како каже, на пословном форуму који су организовали он и Вучић, главна порука ће бити колико је важно да се украјински новац улаже у Србију и обрнуто.

Такође је указао да је Украјина, када је реч о унапређењу пословне климе, начина скок са 153 на 76 место  што није пошло за руком ниједној другој држави.

Сарадњу можемо да почнемо од прехрамбене индустрије, потребни су нам српски ресторани, а ту је и фармација, машинска индустрија, истиче Порошенко.

Најавио је да ће се у најскорије време састати Међувладине комисије које ће размотрити два кључна питања - житарице и кукуруз.

Постигнут је и договор да се обезбеди десет стипендије за школовање српских студената у Украјини.

Порошенко је нагласио и да се у Београду осећа као међу пријатељима, приметивши да је град први пут украшен украјинским и српским заставицама што је још једна симбол пријатељства.

Осећамо гостопримство не само председника Србије и владе већ и народа и то за нас најважније, каже Порошенко.  

Аутор:
Пошаљите коментар
Председник Украјине Петро Порошенко стигао у посету Србији

Председник Украјине Петро Порошенко стигао у посету Србији

02.07.2018. 21:03 21:04