broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тема „Дневника” - Уочи  другог круга консултација о влади: Једино Пастор има сигуран договор

17.08.2020. 13:32 13:36
Пише:
Извор: Председништво Србије/Димитрије Голл

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће ове недеље започети други круг консултација о влади с одређеним политичким странкама.

Он је рекао и да се сужава круг и избор оних који ће учествати у раду владе. На основу првог круга разговора с председником у јулу, засад се зна само толико да ће од политичких странака које су ушле у Народну скупштину Савез војвођанских Мађара бити у влади. Председник СВМ-а Иштван Пастор, наиме, после састанка с Вучићем средином јула, изјавио је да је постигнут договор да ће СВМ бити део парламентарне већине на свим нивоима власти, да ће наставити коалициону сарадњу са Српском напредном странком, да ће учествовати у извршној власти и у републици и покрајини и да ће он бити поново председник Скупштине Војводине. Пастор је 31. јула, на конститутивној седници, на предлог СНС-а, изабран за председника покрајинског парламента, а раније је рекао за „Дневник” да предстоји ново потписивање коалиционог споразума између СНС-а И СВМ-а.

– Начелно је договорено да ћемо на свим нивоима наставити партнерски однос који смо изградили у prеthodnim годинама на истим принципима као и до сада, јер су ти принципи и та сарадња били добри – изјавио је Пастор. – Договорили смо се да ћемо у политичком смислу ту подлогу наше сарадње потврдити коалиционим споразумом као што је то било и до сада. То ће бити предмет разговора следећом приликом и договорено је да ћемо наш предлог коалиционог споразума доставити председнику. Полазну основу коалиционог споразума чини наш изборни програм. Очекујем да ћемо успети да постигнемо договор о елементима споразума као што је то било и до сада. 


Локални пројекти

Коалициони споразум налаже и да се из буџета Србије у већој мери финансирају локални инфраструктурни пројекти у Војводини уз уважавање аргументованих предлога СВМ-а, затим да се поједине капиталне инвестиције и развојни пројекти који превазилазе локални значај уврсте у приоритете Владе Србије и да се изграде индустријски паркови у Војводини. Споразум се односи и на финансирање завршетка обилазнице, односно ипсилон крака код Суботице, као и обнову суботичког позоришта. За ипсилон крак, који је у међувремену завршен, Споразум у 2016. години предвидео је издвајање из буџета Србије још 600.000.000 динара прерасподелом новца унутар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а за завршетак целог пројекта 1.500.000.000 динара. 


Подсетимо, у протеклим годинама Пастор је више пута изјавио да је СВМ задовољан сарадњом са СНС-ом. Вучићеву странку сматра коректном и како је то потпредседник странке и шеф посланичког клуба СВМ-а у Народној скупштини Балинт Пастор изјавио у предизборној кампањи, та сарадња је донела добре ствари, не само за мађарску заједницу него и за стабилност политичких прилика у Србији, чак, како је додао, могао би казати – и у региону.

– Односи између Србије и Мађарске су на историјском максимуму, гледајући prеthodnе године и деценије. И на пољу заштите мањинских права су урађене неке врло битне ствари – на пољу законодавства и на пољу развоја инфраструктуре у оним локалним самоуправама у којима живе Мађари, тако да бисмо ми желели ту сарадњу да наставимо. Желим да кажем да смо ми једина странка која има коалициони споразум са СНС-ом у овом тренутку, тако да ћемо покушати да ставимо на папир шта бисмо желели да реализујемо – рекао је Пастор.


Заштита пољопривредног земљишта

У вези с пољопривредом, Споразум налаже да се приликом евентуалне измене система субвенција у пољопривреди поштују смернице Заједничке аграрне политике Европске уније за период 2014–2020, а да се детаљи система субвенција сваке године утврде у сарадњи с удружењима пољопривредника пре почетка производне године. Споразум се односи и на заштиту пољопривредног земљишта:

„У складу с условима прописаним Законом о пољопривредном земљишту под којима се може отуђити пољопривредно земљиште у државној својини (последње измене Закона о пољопривредном земљишту – ’Службени гласник РС’, број 112/15) дефинисаће се рестриктивни услови под којима ће држављани Европске уније и други страни држављани, односно страна правна лица, моћи од 1. септембра 2017. године да стичу право својине над пољопривредним земљиштем у Србији.”


Prеthodni коалициони споразум између СНС-а и СВМ-а потписали су у Београду у страначким просторијама СНС-а Вучић и Пастор 14. августа 2016. године. Споразумом су дефинисани приоритети у области мањинских права, здравства, пољопривреде, социјалне политике, великих инфраструктурних пројеката, ИПА фондова…

– То су и теме с којима СВМ жели да се бави у новом сазиву Народне скупштине – најавио је Балинт Пастор после конституисања парламента.

Prеthodnim Коалиционим споразумом, примера ради, у приоритетне међудржавне пројекте Владе Републике Србије, осим железничког коридора Београд–Будимпешта и реконструкције пруге Баја–Суботица–Сегедин, предвиђено је и да ће Влада Републике Србије и Влада Мађарске покренути иницијативу да се пруга Баја–Суботица–Сегедин као и река Тиса уврсте у систем Трансевропске мреже транспортних мрежа, што је предуслов за учешће у европским фондовима за финансирање тих стратешких пројеката. У односу на програма ИПА прекограничне сарадње Србије и Мађарске наведено је да се у оквиру стратешких пројеката изради идејни пројекат са студијом оправданости за део пруге од Суботице до Баје, и да се потиске општине укључе у пројекте прекограничне сарадње да би се искористио статус Тисе као међународног пловног пута. Странке су се такође обавезале на то да ће бити реализован развој путне инфраструктуре на путном правцу Кибекхаза–Рабе, да ће се санирати канал Баја–Бездан и да ће се изградити културни туристички центри у Морахалому и Палићу.

За развој Палића као туристичке дестинације документом између две странке је било договорено обезбивађење новца за финансирање пројеката предвиђених Стратегијом развоја туризма Републике Србије и пратећим Акционим планом, а за завршетак изградње суботичког Народног позоришта обезбеђивање недостајућих око 1.250.000.000 динара из буџета Србије, Војводине и Града Суботице. Документ, објављен на сајту СВМ-а, бави се и путевима у Војводини. Како је наведено, за одржавање, поправке и изградњу путева у Војводини треба предвидети 25 одсто од укупног годишњег износа планираног за рад и пословање ЈП „Путеви Србије”.


Трећи мандат на челу Скупштине АПВ

Велика већаина посланика Скупштине Војводине подржала је предлог да се Иштван Пастор, лидер СВМ-а, изабере по трећи пут за председника покрајинског парламента. Како је речено, у prеthodnom сазиву добро је водио седнице и коректно се односио према посланицима, без обзира на то да ли припадају владајућој коалицији или опозицији. Пастор је после реизбора положио заклетву, и рекао: „Скупштина је сада изабрала свог 33. председника од окончања Другог светског рата”.


У односу на мањинска права, потписници су се обавезали на то да ефикасно делују ради реализације Акционог плана за спровођење поглавља 23 и циљева утврђених „Мањинским акционим планом” и да у процесу уставне ревизије размотре предлог да се уживање индивидуалних и колективних права припадника националних мањина регулише законом који има статус уставног закона, као и да у процесу уставне ревизије Устав Републике Србије прецизније регулише положај националних савета националних мањина у правном и политичком систему, однос националних савета и других органа власти, овлашћења и финансирање националних савета.

То су неке од главних тачака prеthodnog Коалиционог споразума, међу којима је и израда закона о финансирању као и измена и допуна Закона о утврђивању надлежности Војводине, како је наведено: „поштујући одлуку Уставног суда од 10. јула 2012. године, уз нарочито уважавање аргументованих предлога СВМ-а у погледу надлежности АП Војводине у области: положаја припадника националних мањина, образовања на мањинским језицима, културе и јавног информисања на језицима националних мањина.”

Е. Марјанов  

Аутор:
Пошаљите коментар
Љајић: Име мандатара за 15 дана, нова влада крајем августа

Љајић: Име мандатара за 15 дана, нова влада крајем августа

23.07.2020. 10:04 10:29