Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema „Dnevnika” - Uoči  drugog kruga konsultacija o vladi: Jedino Pastor ima siguran dogovor

17.08.2020. 13:32 13:36
Piše:
Izvor: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će ove nedelje započeti drugi krug konsultacija o vladi s određenim političkim strankama.

On je rekao i da se sužava krug i izbor onih koji će učestvati u radu vlade. Na osnovu prvog kruga razgovora s predsednikom u julu, zasad se zna samo toliko da će od političkih stranaka koje su ušle u Narodnu skupštinu Savez vojvođanskih Mađara biti u vladi. Predsednik SVM-a Ištvan Pastor, naime, posle sastanka s Vučićem sredinom jula, izjavio je da je postignut dogovor da će SVM biti deo parlamentarne većine na svim nivoima vlasti, da će nastaviti koalicionu saradnju sa Srpskom naprednom strankom, da će učestvovati u izvršnoj vlasti i u republici i pokrajini i da će on biti ponovo predsednik Skupštine Vojvodine. Pastor je 31. jula, na konstitutivnoj sednici, na predlog SNS-a, izabran za predsednika pokrajinskog parlamenta, a ranije je rekao za „Dnevnik” da predstoji novo potpisivanje koalicionog sporazuma između SNS-a I SVM-a.

– Načelno je dogovoreno da ćemo na svim nivoima nastaviti partnerski odnos koji smo izgradili u prethodnim godinama na istim principima kao i do sada, jer su ti principi i ta saradnja bili dobri – izjavio je Pastor. – Dogovorili smo se da ćemo u političkom smislu tu podlogu naše saradnje potvrditi koalicionim sporazumom kao što je to bilo i do sada. To će biti predmet razgovora sledećom prilikom i dogovoreno je da ćemo naš predlog koalicionog sporazuma dostaviti predsedniku. Polaznu osnovu koalicionog sporazuma čini naš izborni program. Očekujem da ćemo uspeti da postignemo dogovor o elementima sporazuma kao što je to bilo i do sada. 


Lokalni projekti

Koalicioni sporazum nalaže i da se iz budžeta Srbije u većoj meri finansiraju lokalni infrastrukturni projekti u Vojvodini uz uvažavanje argumentovanih predloga SVM-a, zatim da se pojedine kapitalne investicije i razvojni projekti koji prevazilaze lokalni značaj uvrste u prioritete Vlade Srbije i da se izgrade industrijski parkovi u Vojvodini. Sporazum se odnosi i na finansiranje završetka obilaznice, odnosno ipsilon kraka kod Subotice, kao i obnovu subotičkog pozorišta. Za ipsilon krak, koji je u međuvremenu završen, Sporazum u 2016. godini predvideo je izdvajanje iz budžeta Srbije još 600.000.000 dinara preraspodelom novca unutar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a za završetak celog projekta 1.500.000.000 dinara. 


Podsetimo, u proteklim godinama Pastor je više puta izjavio da je SVM zadovoljan saradnjom sa SNS-om. Vučićevu stranku smatra korektnom i kako je to potpredsednik stranke i šef poslaničkog kluba SVM-a u Narodnoj skupštini Balint Pastor izjavio u predizbornoj kampanji, ta saradnja je donela dobre stvari, ne samo za mađarsku zajednicu nego i za stabilnost političkih prilika u Srbiji, čak, kako je dodao, mogao bi kazati – i u regionu.

– Odnosi između Srbije i Mađarske su na istorijskom maksimumu, gledajući prethodne godine i decenije. I na polju zaštite manjinskih prava su urađene neke vrlo bitne stvari – na polju zakonodavstva i na polju razvoja infrastrukture u onim lokalnim samoupravama u kojima žive Mađari, tako da bismo mi želeli tu saradnju da nastavimo. Želim da kažem da smo mi jedina stranka koja ima koalicioni sporazum sa SNS-om u ovom trenutku, tako da ćemo pokušati da stavimo na papir šta bismo želeli da realizujemo – rekao je Pastor.


Zaštita poljoprivrednog zemljišta

U vezi s poljoprivredom, Sporazum nalaže da se prilikom eventualne izmene sistema subvencija u poljoprivredi poštuju smernice Zajedničke agrarne politike Evropske unije za period 2014–2020, a da se detalji sistema subvencija svake godine utvrde u saradnji s udruženjima poljoprivrednika pre početka proizvodne godine. Sporazum se odnosi i na zaštitu poljoprivrednog zemljišta:

„U skladu s uslovima propisanim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu pod kojima se može otuđiti poljoprivredno zemljište u državnoj svojini (poslednje izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu – ’Službeni glasnik RS’, broj 112/15) definisaće se restriktivni uslovi pod kojima će državljani Evropske unije i drugi strani državljani, odnosno strana pravna lica, moći od 1. septembra 2017. godine da stiču pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji.”


Prethodni koalicioni sporazum između SNS-a i SVM-a potpisali su u Beogradu u stranačkim prostorijama SNS-a Vučić i Pastor 14. avgusta 2016. godine. Sporazumom su definisani prioriteti u oblasti manjinskih prava, zdravstva, poljoprivrede, socijalne politike, velikih infrastrukturnih projekata, IPA fondova…

– To su i teme s kojima SVM želi da se bavi u novom sazivu Narodne skupštine – najavio je Balint Pastor posle konstituisanja parlamenta.

Prethodnim Koalicionim sporazumom, primera radi, u prioritetne međudržavne projekte Vlade Republike Srbije, osim železničkog koridora Beograd–Budimpešta i rekonstrukcije pruge Baja–Subotica–Segedin, predviđeno je i da će Vlada Republike Srbije i Vlada Mađarske pokrenuti inicijativu da se pruga Baja–Subotica–Segedin kao i reka Tisa uvrste u sistem Transevropske mreže transportnih mreža, što je preduslov za učešće u evropskim fondovima za finansiranje tih strateških projekata. U odnosu na programa IPA prekogranične saradnje Srbije i Mađarske navedeno je da se u okviru strateških projekata izradi idejni projekat sa studijom opravdanosti za deo pruge od Subotice do Baje, i da se potiske opštine uključe u projekte prekogranične saradnje da bi se iskoristio status Tise kao međunarodnog plovnog puta. Stranke su se takođe obavezale na to da će biti realizovan razvoj putne infrastrukture na putnom pravcu Kibekhaza–Rabe, da će se sanirati kanal Baja–Bezdan i da će se izgraditi kulturni turistički centri u Morahalomu i Paliću.

Za razvoj Palića kao turističke destinacije dokumentom između dve stranke je bilo dogovoreno obezbivađenje novca za finansiranje projekata predviđenih Strategijom razvoja turizma Republike Srbije i pratećim Akcionim planom, a za završetak izgradnje subotičkog Narodnog pozorišta obezbeđivanje nedostajućih oko 1.250.000.000 dinara iz budžeta Srbije, Vojvodine i Grada Subotice. Dokument, objavljen na sajtu SVM-a, bavi se i putevima u Vojvodini. Kako je navedeno, za održavanje, popravke i izgradnju puteva u Vojvodini treba predvideti 25 odsto od ukupnog godišnjeg iznosa planiranog za rad i poslovanje JP „Putevi Srbije”.


Treći mandat na čelu Skupštine APV

Velika većaina poslanika Skupštine Vojvodine podržala je predlog da se Ištvan Pastor, lider SVM-a, izabere po treći put za predsednika pokrajinskog parlamenta. Kako je rečeno, u prethodnom sazivu dobro je vodio sednice i korektno se odnosio prema poslanicima, bez obzira na to da li pripadaju vladajućoj koaliciji ili opoziciji. Pastor je posle reizbora položio zakletvu, i rekao: „Skupština je sada izabrala svog 33. predsednika od okončanja Drugog svetskog rata”.


U odnosu na manjinska prava, potpisnici su se obavezali na to da efikasno deluju radi realizacije Akcionog plana za sprovođenje poglavlja 23 i ciljeva utvrđenih „Manjinskim akcionim planom” i da u procesu ustavne revizije razmotre predlog da se uživanje individualnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina reguliše zakonom koji ima status ustavnog zakona, kao i da u procesu ustavne revizije Ustav Republike Srbije preciznije reguliše položaj nacionalnih saveta nacionalnih manjina u pravnom i političkom sistemu, odnos nacionalnih saveta i drugih organa vlasti, ovlašćenja i finansiranje nacionalnih saveta.

To su neke od glavnih tačaka prethodnog Koalicionog sporazuma, među kojima je i izrada zakona o finansiranju kao i izmena i dopuna Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, kako je navedeno: „poštujući odluku Ustavnog suda od 10. jula 2012. godine, uz naročito uvažavanje argumentovanih predloga SVM-a u pogledu nadležnosti AP Vojvodine u oblasti: položaja pripadnika nacionalnih manjina, obrazovanja na manjinskim jezicima, kulture i javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.”

E. Marjanov  

Autor:
Pošaljite komentar
Ljajić: Ime mandatara za 15 dana, nova vlada krajem avgusta

Ljajić: Ime mandatara za 15 dana, nova vlada krajem avgusta

23.07.2020. 10:04 10:29