light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шта стоји у приштинској платформи

07.03.2019. 22:00 23:51
Пише:
Извор: Танјуг, илустрација

Платформа која је данас усвојена у косовској скупштини о, како се наводи, коначном, инклузивном и правно обавезујућем споразуму за нормализацију односа Београда и Приштине предвиђа, између осталог, реципрочно признање унутар постојећих граница, као и повлачење Резолуције 12 44. 

Предвиђа и оснивање специјалног суда за наводне злочине које су током последњих сукоба починили Срби и утврђивање надокнаде ратне штете.

У платформи која садржи увод и 11 принципа на основу којих ће деловати приштински тим за дијалог, наводи се и да је политички приоритет Косова да постигне споразум са Србијом, који би тзв. Косову омогућило чланство у Савету Европе, Европској унији и Уједињеним нацијама, преносе медији.

У закључцима платформе Србија се позива да, како се наводи, “искористи ову могућност и прихвати реалност на начин који показује искрену посвећеност конструктивном процесу”.

Платформом се од Србије тражи да прекине све активности које спречавају Косово да постане међународно признато као суверена и независна држава.

Очекује се поштовање суверенитета и територијалног интегритета тзв. Републике Косово.

Од Србије се, такође, очекује да се одрекне, како се наводи, свих врста мешања у питања унутрашњих или међународних односа тзв. Републике Косово. 

Очекује се да Србија прекине све активности у вези са признавањем тзв. косовске независности од других држава и да га не омета на путу ка међународним организацијама.

Део платформе је став Приштине да о косовском уставу нема преговора, јер је тај документ део обавеза насталих из Ахтисаријевог плана и да сваки коначни споразум мора бити у складу са косовским уставом којим је зацртано да су "суверенитет и територијални интегритет Републике Косово неповредиви и неотуђиви".

Политички циљеви тзв. Републике Косова, наводи се, у процесу дијалога за циљ имају решавање свих отворених питања са Републиком Србијом, укључујући, између осталог, побољшање статуса албанске заједнице која живи у Србији, реципрочно са правима српске заједнице која живи на Косову.

Затим, поштовање међународних закона о људским правима и избеглицама за све стране, заједно са релевантним међународним стандардима демократске власти, одговорности и транспарентности.

Као и успостављање одговарајућих механизама за обрачун са криминалом, кршењима људских права, што укључује судбине несталих и репарације.

Наводи се и да не може да постоји додатни ниво у структури власти тзв. Републике Косово, осим локалне и централне власти.

Евентуални коначни споразум, према платформи, ступио би на снагу под условом да је, како се наводи, “Србија признала Косово као независну и суверену државу”, затим да се о споразуму изјасне грађани Косова, као и да он буде ратификован у парламентима Србије и тзв. Републике Косово. 

Платформа предвиђа да споразум са Београдом буде постигнут уз посредовање ЕУ и уз подршку САД, који би и били гаранти његове примене.

Овом платформом предвиђено је и да природни ресурси Косова, а посебно језеро Газиводе и "Трепца" на северу, представљају део "суверене територије Републике Косово“.

Весељи: Речено "да" процесу учлањења у УН

Председник косовске Скупштине и лидер владајуће коалиције Кадри Весељи изјавио је после усвајања платформе у парламенту да је тиме Приштина рекла "да" дијалогу који ће обезбедити столицу у организацији Уједињених нација.

"Од данас Република Косово је спремна да се суочи с процесом завршног дијалога, који за нас значи столицу у УН, пуну државност, пуни суверенитет, не заједницу са извршним надлежностима и не повреду територијалног интегритета и суверинетета Републике Косово", рекао је Весељи, пренео је РТК2.

Он је захвалио посланицима који су гласали за Закон и платформу и позвао опозицију да се придружи процесу дијалога.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вулин: Платформа Приштине говори о страху од дијалога

Вулин: Платформа Приштине говори о страху од дијалога

16.02.2019. 09:53 09:55
Платформу Приштине Београд види као неформалну објаву рата 

Платформу Приштине Београд види као неформалну објаву рата 

07.03.2019. 18:53 19:53
Приштина усвојила платформу о дијалогу

Приштина усвојила платформу о дијалогу

07.03.2019. 17:43 18:04