few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србија и БиХ договорно о граници, КиМ, приближавању...

06.12.2017. 15:12 15:19
Пише:
Извор: Танјуг/Димитрије Гол

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас с члановима Председништва БиХ разговарао о унапређењу односа, посебно политичких, те како убудуће да се избегавају ситуације које би могле донети проблеме једној или другој земљи. 

Како је рекао на прес конфренцији, на састанку се разговарало и о ауто-путу Београд-Сарајево, утврђивању границе између две земље, али  и о поштовању територијалног интегритета Србије. 

У том је смислу, како је објаснио, на састанку је добио подршку да ће БиХ имати исти став о КиМ као Београд све док Београд свој став не измени, док је Човић на прес конференцији изјавио да ће се "БиХ прилагођавати ставовима Београда у вези са унутрашњим питањима Србије". 

Непланирано је на те ставове "појашњење" имао бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић који је на тренутак прекинуо Човића рекавши да га је молио да то изнесе као лични став а не став Предсеништва, те поручио да ће се спољна политика БиХ водити у сарајеву а не у Београду. 

Кад је реч о економским односима, Вучић је рекао да су они значајно изнад нивоа политичких односа, за које је рекао да их не би оценио као лоше. 

Подсетио је да је трговисна размена у првих сест месеци била милијарду и 424 милиона евра, те да сваке године расте за нових 200 милиона евра, што, како је рекао, БиХ сврстава на једно од најзначајнијих места међу спољнотрговинским партнерима Србије. 

У међувремену су, додао је, отклоњене многе баријере које су у економским односима, трговинским посебно, постојале. 

Вучић је навео да су отклоњене баријере за извоз пилећег меса и прерађевина, као и пива из БиХ у Србију, а очекује се да БиХ отклони баријере за извоз пива из Србије у БиХ.

Такође, олакшан је извоз малина, воћа, сокова и брашна, као и млека и млечних прозивода у БиХ, као и извоз шећера из Босне у Србију.

На састанку је Србија Босни и Херцеговини понудила предлог решења границе у виду нон-пејпера, по којем би Србија добила ХЕ "Зворник" и ХЕ "Бајина Башта" у целини на територији Србије, рекао је данас председник новинарима. 

Пренео је и да да су представници Председништва БиХ имали другачији предлог, у виду статуса тих електрана, али да ће се о томе још разговарати, што је птоврдио и Драган Човић.

Он је на прес конференцији захвалио председнику Србије на "пруженим алтернативама" у моделу границе између две земље, те истакао да је представљени модел правичан, а у неким деловима и џнетлменски. 

"Хвала што си нам дао могућности и алтернативе. Жао ми је што нисмо искористили боље време од посете Вучића БиХ, али сада око граница имамо модел који је мање-више начелно прихваћен", рекао је Човић, те најавио да ће се о коначном решењу договорити трочлано Предсеништво и да иочекује да решење буде до краја године. 

На састанку је, како је рекао Вучић, предложена и размена територија код Прибоја и Руда по принципу "метар за метар", а тема разговора била је и изградња аутопута Београд - Сарајево, а на ту тему је, како навео, Србија изнела фер став.

"Показали смо шта смо ми до сада урадили на Коридору 11, односно како и шта радимо на приближавању Београда Сарајеву", казао је Вучић, те додао да је спајање та два града важно због бошњачког становништва у Србији, српског у БиХ, али пре свега због Срба и Бошњака у обе земље. 

Вучић: Ништа Србија не дугује...

БиХ ће у Србији увек имати партнера који је спреман да помогне, али приче о наводном дугу Србије од 3,4 милијарде према БиХ за поплављено земљиште су "празне приче" за новине и за то не постоји правни основ, каже председник Србије Александар Вучић.

Вучић је то рекао новинарима након састанка са члановима Председништва БиХ, а упитан да ли се разговарало о исплати дуга Србије према БиХ, на основу неисплаћених накнада за коришћење хидропотенцијала за потребе рада хидоелектрана „Бајина башта“ и "Зворник".

На питање новинара да ли је било речи о исплати дуга, Вучић је узвратио контрапитањем: "Јел' имате ви неки папир да то поткрепите?".

Он је подвукао да не постоји папир којим би могла да се поткрепи тврдња да Србија дугује 3,4 милијарде БиХ за потопљено земљиште.

„Глава ме заболи када такве глупости слушам“, рекао је Вучић.

"Слушам приче прво о изливању наше воде, колико треба да се плати Рогатици, Сребреници, Братунцу, Вишеграду, Зворнику... и онда ми кажемо да нема проблема, даћемо вам пара, па разговарам са члановима Председништва, кажемо даћемо, учинићемо...

И то не зато што имате било правни основ да то тражите- ако га имате, тражите на суду, па ћете да видите да немате правни основ... То су празне приче за новине, јер је Србија лака мета, па удри колико можес по Србији, утолико је боље и лакше. Волео бих да неко размишља о томе да стварно гради пријатељске односе", рекао је Вучић.

Он је навео да су се надлежни били договорили, када је реч о плављењу из 1991/92. године, иако је цена, сматра била потпуно бесмислена, јер читава места не вреде толико, око 30-35 милиона евра. 

"Рекао сам им - пошто немате ниједан папир, доказ, ми ћемо да вам поклонимо паре, а и то су места у Републици Српској, даћемо вам колико тражите, поклонићемо", рекао је Вучић.

Како је рекао, није проблем да Србија издвоји новац, па и да га поклони, али је истакао да се Србији не може „стављати нешто“ што није пресуђено ниједним актом.

„Него то неко недге мисли... Кад бих вам ја рекао шта мисли мој отац о његовим спаљеним кућама у Бугојну, колико мисли да треба пара да добије, а још му нико није ни динар понудио, а све куће Вучића у Бугојну спаљене... Никад то питање нисам потегао, нити мислим да о томе треба да се прича, дајте да причамо о ономе што је реално“, рекао је председник Србије.

Вучић је поручио да ће БиХ у Србији увек имати партнера, који ће да учини све што може, па чак, понавља, и да поклони ако треба.

„Али, немојте да говорите - не треба нам поклоњено, хоћемо наше. Ако је ваше, покажите ми, па ћете да добијете, а то што по новинама мислите да је ваше - то не значи да јесте“, истакао је он и додао да на то да је дуг 3,4 милијарде, што и сам чита на различитим порталима у БиХ може само да се насмеје,

"Спремни смо да помогнемо у сваком тренутку, а замислите - штета од плављена која износи 30 милиона евра у општинама које сам поменуо... А сад ми реците шта је ту штету толиком причинило.. Ту, одговора, наравно нема", констатовао је председник.

Србија ће, подвукао је, градити исркене пријатељске односе, али то никад неће бити односи понижавања БиХ са наше стране, као што никоме у БиХ нећемо дозволити да понижава Србију.

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић констатовао је да билетерална питања треба што пре решити на задовољство обе стране, без обзира колико то задирало у прошлост и додао да ћем БиХ заузети јасно становиште, на основу докумената. 

„Имали смо јасан предлог Вучића још у Сарајеву, око надокнаде за потопљено земљиште, чак на начин да се то ове године потпуно реши и измири. Нажалост, опет нисмо реаговали, могуће да смо то питање до сада могли да решимо. Евидентно се одлуке у Србији лакше доносе него у БиХ“, закључио је Човић.

Аутор:
Пошаљите коментар