Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srbija i BiH dogovorno o granici, KiM, približavanju...

06.12.2017. 15:12 15:19
Piše:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Gol

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas s članovima Predsedništva BiH razgovarao o unapređenju odnosa, posebno političkih, te kako ubuduće da se izbegavaju situacije koje bi mogle doneti probleme jednoj ili drugoj zemlji. 

Kako je rekao na pres konfrenciji, na sastanku se razgovaralo i o auto-putu Beograd-Sarajevo, utvrđivanju granice između dve zemlje, ali  i o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. 

U tom je smislu, kako je objasnio, na sastanku je dobio podršku da će BiH imati isti stav o KiM kao Beograd sve dok Beograd svoj stav ne izmeni, dok je Čović na pres konferenciji izjavio da će se "BiH prilagođavati stavovima Beograda u vezi sa unutrašnjim pitanjima Srbije". 

Neplanirano je na te stavove "pojašnjenje" imao bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović koji je na trenutak prekinuo Čovića rekavši da ga je molio da to iznese kao lični stav a ne stav Predseništva, te poručio da će se spoljna politika BiH voditi u sarajevu a ne u Beogradu. 

Kad je reč o ekonomskim odnosima, Vučić je rekao da su oni značajno iznad nivoa političkih odnosa, za koje je rekao da ih ne bi ocenio kao loše. 

Podsetio je da je trgovisna razmena u prvih sest meseci bila milijardu i 424 miliona evra, te da svake godine raste za novih 200 miliona evra, što, kako je rekao, BiH svrstava na jedno od najznačajnijih mesta među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije. 

U međuvremenu su, dodao je, otklonjene mnoge barijere koje su u ekonomskim odnosima, trgovinskim posebno, postojale. 

Vučić je naveo da su otklonjene barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih prozivoda u BiH, kao i izvoz šećera iz Bosne u Srbiju.

Na sastanku je Srbija Bosni i Hercegovini ponudila predlog rešenja granice u vidu non-pejpera, po kojem bi Srbija dobila HE "Zvornik" i HE "Bajina Bašta" u celini na teritoriji Srbije, rekao je danas predsednik novinarima. 

Preneo je i da da su predstavnici Predsedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali da će se o tome još razgovarati, što je ptovrdio i Dragan Čović.

On je na pres konferenciji zahvalio predsedniku Srbije na "pruženim alternativama" u modelu granice između dve zemlje, te istakao da je predstavljeni model pravičan, a u nekim delovima i džnetlmenski. 

"Hvala što si nam dao mogućnosti i alternative. Žao mi je što nismo iskoristili bolje vreme od posete Vučića BiH, ali sada oko granica imamo model koji je manje-više načelno prihvaćen", rekao je Čović, te najavio da će se o konačnom rešenju dogovoriti tročlano Predseništvo i da iočekuje da rešenje bude do kraja godine. 

Na sastanku je, kako je rekao Vučić, predložena i razmena teritorija kod Priboja i Ruda po principu "metar za metar", a tema razgovora bila je i izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, a na tu temu je, kako naveo, Srbija iznela fer stav.

"Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu", kazao je Vučić, te dodao da je spajanje ta dva grada važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje. 

Vučić: Ništa Srbija ne duguje...

BiH će u Srbiji uvek imati partnera koji je spreman da pomogne, ali priče o navodnom dugu Srbije od 3,4 milijarde prema BiH za poplavljeno zemljište su "prazne priče" za novine i za to ne postoji pravni osnov, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao novinarima nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH, a upitan da li se razgovaralo o isplati duga Srbije prema BiH, na osnovu neisplaćenih naknada za korišćenje hidropotencijala za potrebe rada hidoelektrana „Bajina bašta“ i "Zvornik".

Na pitanje novinara da li je bilo reči o isplati duga, Vučić je uzvratio kontrapitanjem: "Jel' imate vi neki papir da to potkrepite?".

On je podvukao da ne postoji papir kojim bi mogla da se potkrepi tvrdnja da Srbija duguje 3,4 milijarde BiH za potopljeno zemljište.

„Glava me zaboli kada takve gluposti slušam“, rekao je Vučić.

"Slušam priče prvo o izlivanju naše vode, koliko treba da se plati Rogatici, Srebrenici, Bratuncu, Višegradu, Zvorniku... i onda mi kažemo da nema problema, daćemo vam para, pa razgovaram sa članovima Predsedništva, kažemo daćemo, učinićemo...

I to ne zato što imate bilo pravni osnov da to tražite- ako ga imate, tražite na sudu, pa ćete da vidite da nemate pravni osnov... To su prazne priče za novine, jer je Srbija laka meta, pa udri koliko možes po Srbiji, utoliko je bolje i lakše. Voleo bih da neko razmišlja o tome da stvarno gradi prijateljske odnose", rekao je Vučić.

On je naveo da su se nadležni bili dogovorili, kada je reč o plavljenju iz 1991/92. godine, iako je cena, smatra bila potpuno besmislena, jer čitava mesta ne vrede toliko, oko 30-35 miliona evra. 

"Rekao sam im - pošto nemate nijedan papir, dokaz, mi ćemo da vam poklonimo pare, a i to su mesta u Republici Srpskoj, daćemo vam koliko tražite, poklonićemo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije problem da Srbija izdvoji novac, pa i da ga pokloni, ali je istakao da se Srbiji ne može „stavljati nešto“ što nije presuđeno nijednim aktom.

„Nego to neko nedge misli... Kad bih vam ja rekao šta misli moj otac o njegovim spaljenim kućama u Bugojnu, koliko misli da treba para da dobije, a još mu niko nije ni dinar ponudio, a sve kuće Vučića u Bugojnu spaljene... Nikad to pitanje nisam potegao, niti mislim da o tome treba da se priča, dajte da pričamo o onome što je realno“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da će BiH u Srbiji uvek imati partnera, koji će da učini sve što može, pa čak, ponavlja, i da pokloni ako treba.

„Ali, nemojte da govorite - ne treba nam poklonjeno, hoćemo naše. Ako je vaše, pokažite mi, pa ćete da dobijete, a to što po novinama mislite da je vaše - to ne znači da jeste“, istakao je on i dodao da na to da je dug 3,4 milijarde, što i sam čita na različitim portalima u BiH može samo da se nasmeje,

"Spremni smo da pomognemo u svakom trenutku, a zamislite - šteta od plavljena koja iznosi 30 miliona evra u opštinama koje sam pomenuo... A sad mi recite šta je tu štetu tolikom pričinilo.. Tu, odgovora, naravno nema", konstatovao je predsednik.

Srbija će, podvukao je, graditi isrkene prijateljske odnose, ali to nikad neće biti odnosi ponižavanja BiH sa naše strane, kao što nikome u BiH nećemo dozvoliti da ponižava Srbiju.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović konstatovao je da bileteralna pitanja treba što pre rešiti na zadovoljstvo obe strane, bez obzira koliko to zadiralo u prošlost i dodao da ćem BiH zauzeti jasno stanovište, na osnovu dokumenata. 

„Imali smo jasan predlog Vučića još u Sarajevu, oko nadoknade za potopljeno zemljište, čak na način da se to ove godine potpuno reši i izmiri. Nažalost, opet nismo reagovali, moguće da smo to pitanje do sada mogli da rešimo. Evidentno se odluke u Srbiji lakše donose nego u BiH“, zaključio je Čović.

Autor:
Pošaljite komentar