overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Селаковић и председник Намибије: Продубити билатералну сарадњу

21.08.2021. 17:27 17:30
Пише:
Извор: Фонет/МСП

ВИНДХУК: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Намибије Хајгом Геингобом и премијерком те земље Саром Кугонгелвом Амадилом са којима је разговарао о продубљивању билатералне сарадње, а током састанка са председником Геингобом констатовано је да две земље веже традиционално пријатељство и узајамна подршка.

Селаковић је на састанку са намибијским председником у Виндхуку, престоници Намибије, коју је посетио како би потписао уговор о донацији вакцина против вируса корона Србије тој афричкој земљи, истакао да је Србија заинтересована за свестрано унапређење политичког дијалога кроз размену посета на високом нивоу.



Шеф српске дипломатије је изразио је захвалност на подршци Намибије територијалном интегритету и суверенитету Србије и истакао да две државе имају обострани интерес да сарађују на мултилатералном плану, саопштено је из Министарства спољних послова.



Саговорници су констатовали да постоји заједнички интерес за унапређење економске сарадње, а министар Селаковић је поручио да су српска предузећа спремна да се после дужег времена врате на афрички континент и да је економске односе Србије и Намибије могуће знатно унапредити у бројним областима као што су инфраструктура, пољопривреда, рударство, фармација….



Селаковић је обавестио председника Геингоба о предстојећем обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних у Београду и изразио очекивање да ће гост Србије том приликом бити и шефица дипломатије Намибије.



У оквиру посете Намибији, шеф српске дипломатије састао се и са председницом Владе Намибије Саром Кугонгелвом Амадилом са којом је разговарао о низу тема од заједничког интереса за две државе.



Селаковић је саговорници пренео жаљење Србије и њених грађана због живота које је у Намибији однела епидемија вируса корона и изразио наду да ће српска донација антиковид вакцина у извесној мери олакшати епидемиолошку ситуацију у тој пријатељској афричкој земљи.



Премијерка и председник Намибије изразили су захвалност због српске донације у вакцинама.



Министар Селаковић је са највишим званичницима Намибије разговарао и о програму „Свет у Србији“ у оквиру којег у нашој земљи студирају и млади из Африке и подсетио да је у прошлости велики број студената са афричког континента стекао високо образовање у Београду.

Намибија може много да научи од Србије по питању реформи

Министарка иностраних послова Намибије Нетумбо Нанди - Ндаитва похвалила је данас реформе које су спроведене у Србији, а које су, како је рекла, земљу која по економским параметрима пре седам година није стајала добро учиниле прогресивном и истакла да у том погледу имају много да науче од Србије.



Нанди – Ндаитва је, на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем након потписивања уговора о донацији Србије од 30.000 доза антиковид вакцина Намибији казала да само пре седам година у Србији економски показатељи нису били добри.



Истакла је да су реформе које су спроведене у нашој земљи довеле до прогреса.



„То је оно што ми морамо да научимо из вашег искуства“, казала је Нанди – Ндаитва обраћајући се министру Селаковићу.



Према њеним речима, пандемија вируса корона све је научила, између осталог, и томе да земље које нису у стању саме себе да прехране не могу бити сигурне да ће преживети катастрофе које тресу читав свет.



У том смислу, подсетила је да када је почела пандемија, границе су затворене, што је и подсетило све на то колико је важно да једна нација буде у стању сама себе да прехрани, јер се никада не зна колико дуго ће трајати криза.



„Ми смо тада одлучили да преузмемо агресиван програм како бисмо побољшали нашу пољопривредну производњу. Планирамо да радимо са Србијом у том сектору који је веома критичан за нас“, нагласила је Нанди - Ндаитва.



Навела је да би сарадња у области економије и привреде могла да буде још боља између две земље и истакла да ће Србија и Намибија наставити да раде на јачању сарадње у различитим областима укључујући трговину и инвестиције.



„Као што знамо, кроз трговину и инвестиције можемо говорити о просперитету. У области трговине и инвестиција, планирамо и сарадњу бизнисмена и привредника који ће кроз ту сарадњу открити специфичне области у којима могу да сарађују“, навела је министарка иностраних послова Намибије.

Аутор:
Пошаљите коментар