few clouds
9°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Немачки Континентал стигао у НС; Вучић: Виша лига инвеститора

07.03.2018. 12:08 21:39
Пише:
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

НОВИ САД: У Новом Саду је отворен Центар за истраживање и развој немачке мултинационалне компаније „Континентал“, који би у наредне три године требало да запосли 500 стручњака, углавном у области софтвера и системског инжењеринга.

Тренутно је запослено 100 високоспецијализованих инжењера. Представљању новог развојног центра компаније присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Ово је за Србију у целини велики и важан догађај, рекао је Вучић, додајући да је држава на различите начине, па и у новцу, много помогла да до те инвестиције у Новом Саду дође.

Према његовим речима, то би запослени у тој компанији морали да знају.

Јер, осим што раде за себе и за своје породице, они својим радом, знањем, трудом и енергијом представљају и државу Србију и ми се тиме показујемо целом свету какви смо и да желимо и можемо да привучемо још таквих инвеститора, казао је Вучић.

Он је додао да су државне власти углавном радиле на привлачењу  компанија које су развијале производну делатност, те да је отварање тог  развојно-истраживачког центра „скок унапред и скок увис истовремено”.

То је виша лига и инвестиција и инвеститора, казао је председник Србије, наводећи да су плате програмера од 850 до 2.500 евра месечно, што је далеко изнад просека плата у држави.

То је нешто, подвукао је председник државе, што развија наше знање и што развија темеље и основе за успешнију и снажнију Србију.

Вучић је нагласио и посебну улогу Универзитета у Новом Саду, Факултета техничких наука, али и других факултета, у образовању кадрова за такве послове.

Биће нам потребно још много места на факултетима, много већи капацитети да бисмо могли одговорити савременим трендовима и да бисмо могли имати запослене који могу да испуне тако високе прпофесионалне стандарде које захтева „Континентал“, рекао је председник Србије.

Вучић је још напоменуо да је просек старости запослених у новосадском огранку „Континентала” двадесет осам и по година и да су млади и образовани будућност државе.

Он је додао да су у „Континенталу” задовољни оним што су учинили Нови Сад, Војводина и Србија за реализацију те инвестиције, и изразио наду да ће с том немачком компанијом разговарати о новим улагањима и новим радним местима.

Вучић је поручио и да је време да младе и стручне људе који су отишли у иностранство почнемо да позивамо да се врате јер, како је напоменуо, овде ће бити све више послова, а и примања ће, додао је, бити све већа.


Пасош за директора „Континентала“

Председник Александар Вучић уручио је на крају свечаности пасош Србије генералном директору „Континентала“ у нашој земљи Саши Ћиоринги.

Саша је наше горе лист. Не знам колико гора има око Кикинде, али му је бака из Кикинде. Он није живео овде, није имао додирних тачака са Србијом. Срећно се оженио у Новом Саду и време је да се врати у своју земљу и да овде уради и остави оно што је најбоље, поручио је Вучић, захваљујући се новом држављанину Србије на труду и енергији, и додајући да се поноси тиме што је постао држављанин и грађанин Србије.


Генерални директор „Континентал–Аутомотив“ д. о. о. Србија Саша Ћиоринга казао је да ће у том центру за истраживање и развој у наредне три године бити запослено 500 младих стручњака.

У првих шест месеци рада смо се усредсредили на то да обезбедимо најекслузивнију зграду, обезбедимо најбоље услов за рад, запослимо и интегришемо 100 најбољих инжењера, те интегришемо професионалне пословне процесе и методологије, објаснио је Ћиоринга.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да Србија у области софтверског инжењеринга све више напредује, баш као и у економској сфери, истакавши своје задовољство што је „Континентал“ препознао Нови Сад и нашу земљу као одговарајућег партнера. Немачка је, већ трећу годину заредом, први партнер војвођанске привреде у области извоза, а други у области увоза, што је потврда значаја међусобне економске сарадње. Резултати овог центра у значајној мери допринеће и путу економског просперитета којим је кренула наша земља, рекао је Мировић, и подсетио на изградњу новог научно-технолошког парка на 30.000 квадратних метара у Новом Саду, који ће дати важан подстицај управо развоју сектора информационих технологија.

За нас је у будућности веома важна веза Новосадског универзитета и његових најелитнијих факултета с овим центром, поручио је Мировић. Према његовим речима, то неће бити „обична компанија“ у низу, већ место где ћемо усвајати нова технолошка знања и где ће наши инжењери моћи да покажу своја знања и квалитет.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је данас остварено обећање које је пре године дао тадашњи премијер Александар Вучић.

Знали смо да ће до овога доћи јер је Нови Сад ушао у доба када не затварамо фабрике, већ их отварамо. Град с Универзитетом у Новом Саду има капацитете и људске ресурсе довољне да будемо домаћин великим компанијама као што је „Континентал“, рекао је Вучевић, и изразио наду да ће компанија запослити и више људи него што је планирано.


Спремност државе да улаже у развој Новог Сада

Говорећи о Новом Саду, председник Србије изразио је спремност државе да много новца уложи у развој тог града, наводећи да су, осим развојно-истраживачког центра „Континентала“, довели и две фабрике у административни центар Војводине.

Желимо много тога новог да направимо у погледу изгледа самог Новог Сада, његове инфраструктуре, фасада, најавио је Александар Вучић.


Технички директор компаније „Континентал“ Курт Леман упутио је захвалност Влади Србије и осталим нивоима власти на пруженој снажној подршци, поручивши да ће се само уз заједнички рад доћи до великих резултата.

Он је додао да компанија има традицију од 140 година рада, и да је након деценије тражења најбоље локације за проширење глобалног инжењерског решења, процена руководства била да се тај посао настави у Србији, која је земља с великим инжењерским потенцијалом.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман казао је да сарадња између „Континентала“ и Србије показује јак економски однос између Србије и Немачке.

А. Савановић

Аутор:
Пошаљите коментар