Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nemački Kontinental stigao u NS; Vučić: Viša liga investitora

07.03.2018. 12:08 21:39
Piše:
Foto: Dnevnik (Branko Lučić)

NOVI SAD: U Novom Sadu je otvoren Centar za istraživanje i razvoj nemačke multinacionalne kompanije „Kontinental“, koji bi u naredne tri godine trebalo da zaposli 500 stručnjaka, uglavnom u oblasti softvera i sistemskog inženjeringa.

Trenutno je zaposleno 100 visokospecijalizovanih inženjera. Predstavljanju novog razvojnog centra kompanije prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je za Srbiju u celini veliki i važan događaj, rekao je Vučić, dodajući da je država na različite načine, pa i u novcu, mnogo pomogla da do te investicije u Novom Sadu dođe.

Prema njegovim rečima, to bi zaposleni u toj kompaniji morali da znaju.

Jer, osim što rade za sebe i za svoje porodice, oni svojim radom, znanjem, trudom i energijom predstavljaju i državu Srbiju i mi se time pokazujemo celom svetu kakvi smo i da želimo i možemo da privučemo još takvih investitora, kazao je Vučić.

On je dodao da su državne vlasti uglavnom radile na privlačenju  kompanija koje su razvijale proizvodnu delatnost, te da je otvaranje tog  razvojno-istraživačkog centra „skok unapred i skok uvis istovremeno”.

To je viša liga i investicija i investitora, kazao je predsednik Srbije, navodeći da su plate programera od 850 do 2.500 evra mesečno, što je daleko iznad proseka plata u državi.

To je nešto, podvukao je predsednik države, što razvija naše znanje i što razvija temelje i osnove za uspešniju i snažniju Srbiju.

Vučić je naglasio i posebnu ulogu Univerziteta u Novom Sadu, Fakulteta tehničkih nauka, ali i drugih fakulteta, u obrazovanju kadrova za takve poslove.

Biće nam potrebno još mnogo mesta na fakultetima, mnogo veći kapaciteti da bismo mogli odgovoriti savremenim trendovima i da bismo mogli imati zaposlene koji mogu da ispune tako visoke prpofesionalne standarde koje zahteva „Kontinental“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je još napomenuo da je prosek starosti zaposlenih u novosadskom ogranku „Kontinentala” dvadeset osam i po godina i da su mladi i obrazovani budućnost države.

On je dodao da su u „Kontinentalu” zadovoljni onim što su učinili Novi Sad, Vojvodina i Srbija za realizaciju te investicije, i izrazio nadu da će s tom nemačkom kompanijom razgovarati o novim ulaganjima i novim radnim mestima.

Vučić je poručio i da je vreme da mlade i stručne ljude koji su otišli u inostranstvo počnemo da pozivamo da se vrate jer, kako je napomenuo, ovde će biti sve više poslova, a i primanja će, dodao je, biti sve veća.


Pasoš za direktora „Kontinentala“

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je na kraju svečanosti pasoš Srbije generalnom direktoru „Kontinentala“ u našoj zemlji Saši Ćioringi.

Saša je naše gore list. Ne znam koliko gora ima oko Kikinde, ali mu je baka iz Kikinde. On nije živeo ovde, nije imao dodirnih tačaka sa Srbijom. Srećno se oženio u Novom Sadu i vreme je da se vrati u svoju zemlju i da ovde uradi i ostavi ono što je najbolje, poručio je Vučić, zahvaljujući se novom državljaninu Srbije na trudu i energiji, i dodajući da se ponosi time što je postao državljanin i građanin Srbije.


Generalni direktor „Kontinental–Automotiv“ d. o. o. Srbija Saša Ćioringa kazao je da će u tom centru za istraživanje i razvoj u naredne tri godine biti zaposleno 500 mladih stručnjaka.

U prvih šest meseci rada smo se usredsredili na to da obezbedimo najeksluzivniju zgradu, obezbedimo najbolje uslov za rad, zaposlimo i integrišemo 100 najboljih inženjera, te integrišemo profesionalne poslovne procese i metodologije, objasnio je Ćioringa.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da Srbija u oblasti softverskog inženjeringa sve više napreduje, baš kao i u ekonomskoj sferi, istakavši svoje zadovoljstvo što je „Kontinental“ prepoznao Novi Sad i našu zemlju kao odgovarajućeg partnera. Nemačka je, već treću godinu zaredom, prvi partner vojvođanske privrede u oblasti izvoza, a drugi u oblasti uvoza, što je potvrda značaja međusobne ekonomske saradnje. Rezultati ovog centra u značajnoj meri doprineće i putu ekonomskog prosperiteta kojim je krenula naša zemlja, rekao je Mirović, i podsetio na izgradnju novog naučno-tehnološkog parka na 30.000 kvadratnih metara u Novom Sadu, koji će dati važan podsticaj upravo razvoju sektora informacionih tehnologija.

Za nas je u budućnosti veoma važna veza Novosadskog univerziteta i njegovih najelitnijih fakulteta s ovim centrom, poručio je Mirović. Prema njegovim rečima, to neće biti „obična kompanija“ u nizu, već mesto gde ćemo usvajati nova tehnološka znanja i gde će naši inženjeri moći da pokažu svoja znanja i kvalitet.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je danas ostvareno obećanje koje je pre godine dao tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

Znali smo da će do ovoga doći jer je Novi Sad ušao u doba kada ne zatvaramo fabrike, već ih otvaramo. Grad s Univerzitetom u Novom Sadu ima kapacitete i ljudske resurse dovoljne da budemo domaćin velikim kompanijama kao što je „Kontinental“, rekao je Vučević, i izrazio nadu da će kompanija zaposliti i više ljudi nego što je planirano.


Spremnost države da ulaže u razvoj Novog Sada

Govoreći o Novom Sadu, predsednik Srbije izrazio je spremnost države da mnogo novca uloži u razvoj tog grada, navodeći da su, osim razvojno-istraživačkog centra „Kontinentala“, doveli i dve fabrike u administrativni centar Vojvodine.

Želimo mnogo toga novog da napravimo u pogledu izgleda samog Novog Sada, njegove infrastrukture, fasada, najavio je Aleksandar Vučić.


Tehnički direktor kompanije „Kontinental“ Kurt Leman uputio je zahvalnost Vladi Srbije i ostalim nivoima vlasti na pruženoj snažnoj podršci, poručivši da će se samo uz zajednički rad doći do velikih rezultata.

On je dodao da kompanija ima tradiciju od 140 godina rada, i da je nakon decenije traženja najbolje lokacije za proširenje globalnog inženjerskog rešenja, procena rukovodstva bila da se taj posao nastavi u Srbiji, koja je zemlja s velikim inženjerskim potencijalom.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao je da saradnja između „Kontinentala“ i Srbije pokazuje jak ekonomski odnos između Srbije i Nemačke.

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar