overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УСПЕШАН САСТАНАК У БРИСЕЛУ СА БОРЕЉОМ И ЛАЈЧАКОМ, АЛИ Вучић: Курти није смео да се састане са мном, наставак у уторак или среду

26.06.2024. 18:19 19:52
Пише:
Извор: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је билатерални састанак са представницима ЕУ високим комесаром за спољну политику и изаслаником за дијалог Жозепом Брељом и Мирославом Лајчаком био успешан, али да до трилатерале са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем није дошло јер он није смео или није хтео да се састане са Вучићем.

Он је новинарима након билатералних састанака рекао да верује да је добар посао одрадио у току преподнева, на састанцима са европским званичницима, а да су разговори са Борељом и Лајчаком били коректни.

 "Курти није хтео или није смео али верујем да ће и европљани то да саопште. Три пута сам се враћао па су ми показивали његове поруке. Он неће да ме види, рекао је да није спреман, рекао је наставиће главни преговарачи. Да ли није смео или хтео, не знам", рекао је Вучић и додао да је са боирељем и раније могао да се сретне а да не прелази толики пут.

Како је рекао, о свему је разговарао са Борељом и Лајчаком, о ситуацији на КиМ.

"О спровођењују споразума свему у дијалогу, ситуацији. Наставиће главни преговарачи у уторак или среду", рекао је Вучић и додао да се они надају да ће признати КиМ.

Додао је и да има још посла, да директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића чека тежак посао.

"Тежак је положај за нас. Наставићемо да се боримо и штитимо интересе Срба и помогнемо нашем народу", рекао је он.


Борељ: Приштина није била спремна за трилатералу, Београд јесте, Курти поставио 3 услова

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас да данас Приштина није била спремна за трилатерални састанак и да је поставила три услова да би до њега дошло, а да са друге стране Србије јесте била спремна за састанак.

Он је на конференцији за новинаре након билатералних састанака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем рекао да је Курти тражио формализацију основног споразума, да се одбаци допис у којем је бивша премијерка Србије Ана Брнабић средином децемнбра прошле године изразила резерве које се односе на обавезе које произилазе из споразума о путу ка нормализацији односа са Косовом, укључујући и анекс примене и да се Милан Радојичић изручи правосудним органима у Приштини.

"Србија није била спремна да у потпуности испуни услове Косова, позивајући се на уставна ограничења", рекао је Борељ.

Он је додао да је улога ЕУ да помогне и да подржимо стране у њиховим напорима у оквиру процеса дијалога и да и даље остаје посвећено томе.

"У том смислу, процес ће се наставити. Наставићемо да радимо на томе. Угостићемо следеће недеље два главна преговарача у Бриселу како би наставили разговоре и омогућили да се процес крене даље. И даље верујемо да је то у њиховом интересу и у интересу тежњи ка европским интеграцијама. Као Европска унија, спремни смо да помогнемо на сваком кораку на том путу", рекао је Борељ новинарима.


Председник поновио да је Србија спремна на комприомис, али Приштина није

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да када је реч о КиМ признаје само Повељу УН и Резолуцију 1244 јер то представља темељ међународног правног поретка и додао да је спреман да учествује у проналажењу компромисних решења са косовским Албанцима, што је показао и у prеthodnom периоду, али да друга страна ништа није учинила по том питању.

Током разговора са новинарима Вучићу се обратио и албански новинар са питањем - "да ли сте спремни да...", а Вучић се надовезао речима:

"Да ли сте спремни да признате независност Косова? Да, ја признајем Повељу УН и Резолуцију 1244 и то је за нас од великог значаја. И сигуран сам да ви као веома паметан човек то разумете. Ја сам спреман на компромисе са Албанцима са Косова, али не видим исту вољу са друге стране", нагласио је Вучић.

Председник Вучић је рекао да Приштина није у стању да испуни оно што је обећала пре 11 година, а то је формирање Заједнице српских општина.

"Српска страна се бавила многим питањима, од правосуђа, тужилаштва, регионалне полиције, регистарских таблица, личних докумената и свега осталог. Ништа нису урадили, осим што су с времена на време мучили и терорисали Србе и протеривали их са њихових кућних прагова", рекао је Вучић.

Он је, на питање како коментарише предлог високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља да се укину мере ЕУ против тзв. Косова, рекао да не жели да води антиалбанску политику, као што они, додао је, воде антисрпску.

"Нити сам их терао да уводе, нити да укидају мере, пошто они то неће да вам кажу, зашто бих ја. Радим у интересу Србије, а то је интерес Европљана", рекао је Вучић и додао да зна коме и због чега је то пало на памет, као и ко је донео такву одлуку.

Аутор:
Пошаљите коментар