Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

USPEŠAN SASTANAK U BRISELU SA BORELJOM I LAJČAKOM, ALI Vučić: Kurti nije smeo da se sastane sa mnom, nastavak u utorak ili sredu

26.06.2024. 18:19 19:52
Piše:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bilateralni sastanak sa predstavnicima EU visokim komesarom za spoljnu politiku i izaslanikom za dijalog Žozepom Breljom i Miroslavom Lajčakom bio uspešan, ali da do trilaterale sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nije došlo jer on nije smeo ili nije hteo da se sastane sa Vučićem.

On je novinarima nakon bilateralnih sastanaka rekao da veruje da je dobar posao odradio u toku prepodneva, na sastancima sa evropskim zvaničnicima, a da su razgovori sa Boreljom i Lajčakom bili korektni.

 "Kurti nije hteo ili nije smeo ali verujem da će i evropljani to da saopšte. Tri puta sam se vraćao pa su mi pokazivali njegove poruke. On neće da me vidi, rekao je da nije spreman, rekao je nastaviće glavni pregovarači. Da li nije smeo ili hteo, ne znam", rekao je Vučić i dodao da je sa boireljem i ranije mogao da se sretne a da ne prelazi toliki put.

Kako je rekao, o svemu je razgovarao sa Boreljom i Lajčakom, o situaciji na KiM.

"O sprovođenjuju sporazuma svemu u dijalogu, situaciji. Nastaviće glavni pregovarači u utorak ili sredu", rekao je Vučić i dodao da se oni nadaju da će priznati KiM.

Dodao je i da ima još posla, da direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića čeka težak posao.

"Težak je položaj za nas. Nastavićemo da se borimo i štitimo interese Srba i pomognemo našem narodu", rekao je on.


Borelj: Priština nije bila spremna za trilateralu, Beograd jeste, Kurti postavio 3 uslova

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da danas Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da sa druge strane Srbije jeste bila spremna za sastanak.

On je na konferenciji za novinare nakon bilateralnih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decemnbra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene i da se Milan Radojičić izruči pravosudnim organima u Prištini.

"Srbija nije bila spremna da u potpunosti ispuni uslove Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja", rekao je Borelj.

On je dodao da je uloga EU da pomogne i da podržimo strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i da i dalje ostaje posvećeno tome.

"U tom smislu, proces će se nastaviti. Nastavićemo da radimo na tome. Ugostićemo sledeće nedelje dva glavna pregovarača u Briselu kako bi nastavili razgovore i omogućili da se proces krene dalje. I dalje verujemo da je to u njihovom interesu i u interesu težnji ka evropskim integracijama. Kao Evropska unija, spremni smo da pomognemo na svakom koraku na tom putu", rekao je Borelj novinarima.


Predsednik ponovio da je Srbija spremna na kompriomis, ali Priština nije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

Tokom razgovora sa novinarima Vučiću se obratio i albanski novinar sa pitanjem - "da li ste spremni da...", a Vučić se nadovezao rečima:

"Da li ste spremni da priznate nezavisnost Kosova? Da, ja priznajem Povelju UN i Rezoluciju 1244 i to je za nas od velikog značaja. I siguran sam da vi kao veoma pametan čovek to razumete. Ja sam spreman na kompromise sa Albancima sa Kosova, ali ne vidim istu volju sa druge strane", naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da Priština nije u stanju da ispuni ono što je obećala pre 11 godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

"Srpska strana se bavila mnogim pitanjima, od pravosuđa, tužilaštva, regionalne policije, registarskih tablica, ličnih dokumenata i svega ostalog. Ništa nisu uradili, osim što su s vremena na vreme mučili i terorisali Srbe i proterivali ih sa njihovih kućnih pragova", rekao je Vučić.

On je, na pitanje kako komentariše predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja da se ukinu mere EU protiv tzv. Kosova, rekao da ne želi da vodi antialbansku politiku, kao što oni, dodao je, vode antisrpsku.

"Niti sam ih terao da uvode, niti da ukidaju mere, pošto oni to neće da vam kažu, zašto bih ja. Radim u interesu Srbije, a to je interes Evropljana", rekao je Vučić i dodao da zna kome i zbog čega je to palo na pamet, kao i ko je doneo takvu odluku.

Autor:
Pošaljite komentar