broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Поново пребројана два џака, разлика четири а не 793 гласа

09.04.2017. 21:49 22:05
Пише:
Извор: Tanjug

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић поручио је да је да је “ноторна лаж“ тврдња да су 793 гласа са два бирачка места Новом Пазару уписана Александру Вучићу. Он је прецизирао да је утврђено да су у питању само четири гласа, која су, како је рекао, вероватно, из техничке грешке, доспела у погрешну коверту.

И председници бирачких одбора са ова два бирачка места категорички су одбацили тврдње о било каквим неправилностима, а Нови Пазар је  најавио је да ће поднети кривичне пријаве против свих оних који су говорили да је било изборних малверзација, блатећи овај град.

Александар Вучић, који је као кандидат владајуће коалиције победио у првом кругу председничких избора, позвао  јуче РИК да јавно отвори yakovе са изборних места за које постоји сумња, након чега је то и учињено.

Prеthodno се  изборни штаб Саше Јанковића огласио саопштењем да има неслагања између резултата физичког бројања гласачких листића и броја гласова заведених у записницима са дела бирачких места. По њиховој рачуници  “Вучић је укупно потенцијално украо чак 319.000 гласова на овим изборима”. За такве тврдње лидер напредњака каже да су “ноторна глупост“ и  подсећа да је унапред упозоравао шта ће да се деси. Констатује да има политичара који изгубе и пруже руку, али и оних који се неодговорно понашају и за које је и пре избора проценио да ће насиљем реаговати на лоше резултате.

“Ништа никада нисам украо, потпуно сам миран и знам колико смо убедљиво победили“ , рекао је Вучић, напомињући да “неки политичари знају да су сами лопови, па мисле да и други краду као они“. Процењује и да је “математичка рачуница којом су дошли до тог броја смешнија и од онога што је својевремено радио Саша  Радуловић“.

Први човек РИК –а сматра да је након јавног пребројавања скинута љага са изборног процеса. На бирачком месту број 27 у Основној школи “Мур” право гласа на председничким изборима имало је 1.848 уписаних бирача. Гласало је, према записнику 1.250 бирача, а уписан је 1.241 важећи листић.

На бирачком месту број 85 у Основној школи “Вук Караџић” било је уписано у бирачки списак 1.854, а гласало је 1.193 бирача. Према записнику било је 1.185 важећих листића.

Представници дела опозиције напустили су јуче седницу РИК, незадовољни што се није гласало о њиховом предлогу да се изврши увид у гласачки материјал са свих бирачких места.  Седницу су напустили чланови из изборних штабова Вука Јеремића, Саше Јанковића, Покрета ДЈБ, Двери, Милана Стаматовића, као и стални чланови ДС - а и СДС - а.

Димитријевић: Ноторна лаж Јанковића

Председник РИК Владимир Димитријевић апеловао је на председничке кандидате да не врше притисак на изборне органе, те подсетио да изборни процес још није завршен, с обзиром на то да се избори понављају на осам бирачких места.

Подсетио је да је РИК у својим упутствима усвојио бројне препоруке ОЕБС-а између два изборна процеса, као и да су представници Парламентарне скупштине Савета Европе похвалили изборне органе у Србији. „Из тих разлога као председник РИК-а оштро осуђујем овакве наводе у појединим медијима и од стране Јанковића. Ради се о ноторној лажи“, подвукао је Димитријевић. На констатацију да су из штаба Саше Јанковића најавили да ће поднети кривичне пријаве због нерегуларности, указао је да је као председник одлучио да отвори материјал са два изборна места, на које су се они позвали, баш зато да би заштитио интегритет РИК.

- Ако буду поднете кривичне пријаве надам се да ће надлежни органи реаговати у складу са законом- поручио је Димитријевић.

Prеthodno је заменица председника РИК, представница СРС – а  Жељка Радета затражила да се изврши увид у комплетан изборни материјал са свих бирачких места. “Како ћемо објаснити зашто смо отворили бирачки материјал са само два бирачка места “, рекла је она. Како  тврдила представница Јанковићевог штаба у РИК – у Весна Ракић Водинелић, у Новом Пазару на бирачком месту 27 Вучић је имао 543 гласа мање него што је уписано у записник, док је у врећи 85 имао 250 гласова мање.  После јавног пребројавања она је изразила сумњу да су пребројавани исти гласови са спорних бирачких места у Новом Пазару.

РИК  је јуче донео одлуку да се јавно обави увид у изборни материјал са два бирачка места у Новом Пазару са 16 гласова “за “од укупно 25 присутних чланова у проширеном саставу, а на питање “ко је против “- нико није дигао руку. Димитиријевић је појаснио да је одлучено да се ново, јавно  бројање споведе баш на тим бирачким местима, јер је Јанковићев  изборни штаб узимајући њих за пример, извукао закључак о наводној изборној крађи.

У саопштењу Јанковићев изборни штаб наводи да су прегледали  материјал са 25 бирачких места по случајном узорку добио од Републичке изборне комисије, те да је на основу њихове анализе случајног узорка израчунато да је Вучићу “у просеку приписано 38 гласова на сваком изборном месту“. 

У Јанковићевом штабу су тврдили и да у Лозници на једном бирачком месту има  75 гласова приписаних Вучићу. Они су израчунали на случајном узорку да је просек 38 гласова, па ако се “помножи са 8.396, колико је укупно бирачких места, следи закључак о потенцијалној крађи 319.000 гласова“.

Јуче се огласили  председници два бирачка одбора у Новом Пазару Хивзо Бектовић и Горан Јовановић, тврдећи да није било никакве изборне крађе. Бектовић је навео да је  постојао један мањи, ненамерни пропуст, који су видели, “али су сви чланови бирачког одбора били сагласни да је суштински изборна воља грађана евидентна из пребројаних гласачких листића, па су сви потписали записник без примедбе“.

Сумњу у изборне резултате поново је изнео и Покрет Доста је било,  затраживши од РИК - а и од Републичког завода за статистику да им у најкраћем року, доставе податке о прелиминарним резултатима са свих бирачких места, “како би могли провере своје сумње у изборну крађу“.     

С. Станковић

 

Аутор:
Пошаљите коментар