Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ponovo prebrojana dva džaka, razlika četiri a ne 793 glasa

09.04.2017. 21:49 22:05
Piše:
Izvor: Tanjug

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević poručio je da je da je “notorna laž“ tvrdnja da su 793 glasa sa dva biračka mesta Novom Pazaru upisana Aleksandru Vučiću. On je precizirao da je utvrđeno da su u pitanju samo četiri glasa, koja su, kako je rekao, verovatno, iz tehničke greške, dospela u pogrešnu kovertu.

I predsednici biračkih odbora sa ova dva biračka mesta kategorički su odbacili tvrdnje o bilo kakvim nepravilnostima, a Novi Pazar je  najavio je da će podneti krivične prijave protiv svih onih koji su govorili da je bilo izbornih malverzacija, blateći ovaj grad.

Aleksandar Vučić, koji je kao kandidat vladajuće koalicije pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, pozvao  juče RIK da javno otvori yakove sa izbornih mesta za koje postoji sumnja, nakon čega je to i učinjeno.

Prethodno se  izborni štab Saše Jankovića oglasio saopštenjem da ima neslaganja između rezultata fizičkog brojanja glasačkih listića i broja glasova zavedenih u zapisnicima sa dela biračkih mesta. Po njihovoj računici  “Vučić je ukupno potencijalno ukrao čak 319.000 glasova na ovim izborima”. Za takve tvrdnje lider naprednjaka kaže da su “notorna glupost“ i  podseća da je unapred upozoravao šta će da se desi. Konstatuje da ima političara koji izgube i pruže ruku, ali i onih koji se neodgovorno ponašaju i za koje je i pre izbora procenio da će nasiljem reagovati na loše rezultate.

“Ništa nikada nisam ukrao, potpuno sam miran i znam koliko smo ubedljivo pobedili“ , rekao je Vučić, napominjući da “neki političari znaju da su sami lopovi, pa misle da i drugi kradu kao oni“. Procenjuje i da je “matematička računica kojom su došli do tog broja smešnija i od onoga što je svojevremeno radio Saša  Radulović“.

Prvi čovek RIK –a smatra da je nakon javnog prebrojavanja skinuta ljaga sa izbornog procesa. Na biračkom mestu broj 27 u Osnovnoj školi “Mur” pravo glasa na predsedničkim izborima imalo je 1.848 upisanih birača. Glasalo je, prema zapisniku 1.250 birača, a upisan je 1.241 važeći listić.

Na biračkom mestu broj 85 u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” bilo je upisano u birački spisak 1.854, a glasalo je 1.193 birača. Prema zapisniku bilo je 1.185 važećih listića.

Predstavnici dela opozicije napustili su juče sednicu RIK, nezadovoljni što se nije glasalo o njihovom predlogu da se izvrši uvid u glasački materijal sa svih biračkih mesta.  Sednicu su napustili članovi iz izbornih štabova Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Pokreta DJB, Dveri, Milana Stamatovića, kao i stalni članovi DS - a i SDS - a.

Dimitrijević: Notorna laž Jankovića

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević apelovao je na predsedničke kandidate da ne vrše pritisak na izborne organe, te podsetio da izborni proces još nije završen, s obzirom na to da se izbori ponavljaju na osam biračkih mesta.

Podsetio je da je RIK u svojim uputstvima usvojio brojne preporuke OEBS-a između dva izborna procesa, kao i da su predstavnici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pohvalili izborne organe u Srbiji. „Iz tih razloga kao predsednik RIK-a oštro osuđujem ovakve navode u pojedinim medijima i od strane Jankovića. Radi se o notornoj laži“, podvukao je Dimitrijević. Na konstataciju da su iz štaba Saše Jankovića najavili da će podneti krivične prijave zbog neregularnosti, ukazao je da je kao predsednik odlučio da otvori materijal sa dva izborna mesta, na koje su se oni pozvali, baš zato da bi zaštitio integritet RIK.

- Ako budu podnete krivične prijave nadam se da će nadležni organi reagovati u skladu sa zakonom- poručio je Dimitrijević.

Prethodno je zamenica predsednika RIK, predstavnica SRS – a  Željka Radeta zatražila da se izvrši uvid u kompletan izborni materijal sa svih biračkih mesta. “Kako ćemo objasniti zašto smo otvorili birački materijal sa samo dva biračka mesta “, rekla je ona. Kako  tvrdila predstavnica Jankovićevog štaba u RIK – u Vesna Rakić Vodinelić, u Novom Pazaru na biračkom mestu 27 Vučić je imao 543 glasa manje nego što je upisano u zapisnik, dok je u vreći 85 imao 250 glasova manje.  Posle javnog prebrojavanja ona je izrazila sumnju da su prebrojavani isti glasovi sa spornih biračkih mesta u Novom Pazaru.

RIK  je juče doneo odluku da se javno obavi uvid u izborni materijal sa dva biračka mesta u Novom Pazaru sa 16 glasova “za “od ukupno 25 prisutnih članova u proširenom sastavu, a na pitanje “ko je protiv “- niko nije digao ruku. Dimitirijević je pojasnio da je odlučeno da se novo, javno  brojanje spovede baš na tim biračkim mestima, jer je Jankovićev  izborni štab uzimajući njih za primer, izvukao zaključak o navodnoj izbornoj krađi.

U saopštenju Jankovićev izborni štab navodi da su pregledali  materijal sa 25 biračkih mesta po slučajnom uzorku dobio od Republičke izborne komisije, te da je na osnovu njihove analize slučajnog uzorka izračunato da je Vučiću “u proseku pripisano 38 glasova na svakom izbornom mestu“. 

U Jankovićevom štabu su tvrdili i da u Loznici na jednom biračkom mestu ima  75 glasova pripisanih Vučiću. Oni su izračunali na slučajnom uzorku da je prosek 38 glasova, pa ako se “pomnoži sa 8.396, koliko je ukupno biračkih mesta, sledi zaključak o potencijalnoj krađi 319.000 glasova“.

Juče se oglasili  predsednici dva biračka odbora u Novom Pazaru Hivzo Bektović i Goran Jovanović, tvrdeći da nije bilo nikakve izborne krađe. Bektović je naveo da je  postojao jedan manji, nenamerni propust, koji su videli, “ali su svi članovi biračkog odbora bili saglasni da je suštinski izborna volja građana evidentna iz prebrojanih glasačkih listića, pa su svi potpisali zapisnik bez primedbe“.

Sumnju u izborne rezultate ponovo je izneo i Pokret Dosta je bilo,  zatraživši od RIK - a i od Republičkog zavoda za statistiku da im u najkraćem roku, dostave podatke o preliminarnim rezultatima sa svih biračkih mesta, “kako bi mogli provere svoje sumnje u izbornu krađu“.     

S. Stanković

 

Autor:
Pošaljite komentar