few clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Београд за компромис и очување мира

18.07.2018. 11:32 08:44
Пише:
Извор: Vučić,Mogerini i Tači Foto: Tanjug

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић оценио је да су разговори у Бриселу били веома сложени и да је договорено да се они наставе да би се тражио заједнички именитељ компромисног решења.

Нагласио је да је важно да се разговара, да се сачува мир и решавају проблеми „за будућност, због будућности и да не би било сукоба каквих је било раније”. Морамо, додао је, да седнемо и покушамо да и једни и други кажемо својим грађанима да морамо постићи компромис о многим важним питањима.

Он и косовски председник Хашим Тачи састали су се јуче у Бриселу с високом представницом ЕУ Федериком Могерини, у згради Европске дипломатске службе. Тројном састанку, који је трајао око 45 минута, prеthodili су одвојени састанци Могеринијеве с Вучићем и делегацијом Приштине.

 

Након састанка уследило је саопштење Европске дипломатске службе, у којем се истиче да се на састанку разговарало о напретку у разговорима о споразуму о свеобухватној нормализацији односа двеју страна. Договорено је да се нова рунда политичког дијалога на највишем нивоу одржи за неколико недеља да би се наставио рад на томе, напомиње се у саопштењу Европске комисије.

Александар Вучић је у краткој изјави новинарима рекао да разговори свакако нису били лаки и да постоје две ствари о којима су се договорили.

– Једна је да разговоре наставимо, да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисног решења, и друга ствар је да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине – рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да, ако у једној реченици може да каже, то је да би Албанци и Хашим Тачи желели да добију све и траже све за Албанце с Косова, док се Београд труди да пронађе компромисно решење у којем ниједна страна не би била унижена.

– Ја се, наравно, борим за Србију и српску страну, у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени – појаснио је Вучић, додајући да позиција и разговори нису лаки ни за кога.

На питање новинара да ли ће прихватити независност Косова, председник Србије је одговорио:

– Управо такав тип разговора имам на свакодневној бази – да ли ћемо постићи компромис, какво би било компромисно решење... Једино компромисно решење које нам нуде све косовске политичке стране, поготову Хашим Тачи и сви остали, јесте увек само признавање независне државе Косово. То тако не функционише. Ви не можете бити апсолутно задовољни, а ни ми не можемо бити апсолутно задовољни. Ако су обе стране једнако незадовољне, то би значило да можемо да постигнемо право компромисно решење – поручио је Вучић.

На констатацију новинара да је прошли пут договорено да се проблеми решавају на миран начин, али да је и поред тога дошло до неколико инцидената, Вучић је рекао да се разговарало и о томе, те да су јуче предузете неке врсте „техничких корака” како да се то спречава у будућности. Нагласио је да је његов посао да брине о безбедности Срба, оцењујући да се „успевало да се сачува њихова сигурност и безбедност”.

Договорене две ствари: једна је да разговоре наставимо, да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисног решења, и друга ствар је да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине (Алексанадар Вучић)

Разговору Вучића и високе представнице ЕУ присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Осим Хашима Тачија, у делегацији Приштине били су и премијер Рамуш Харадинај, председник Скупштине Кадри Весељи, министар спољних послова Bеyеt Пацоли. Како је на „Твитеру” написала портпаролка Могеринијеве Маја Коцијанчич, с косовском делегацијом разговарало се о дијалогу Београда и Приштине, али и о визној либерализацији за грађане Косова.

У новој рунди дијалога Београда и Приштине, Федерика Могерини се јуче састала прво с делегацијом Приштине коју је предводио председник Хашим Тачи, потом с председником Србије Александром Вучићем, после чега је уследио заједнички тројни састанак.


Србија одлучна да разговоре настави

На питање шта даље очекује од дијалога, Вучић је рекао да је „питање тешко, а одговор још компликованији, из простог разлога што је ситуација таква, и што је реч о проблему који постоји 150 и више година на различите начине”.

– Али, имате ли право да прекинете разговоре и све оставите емоцијама и страстима да решавају и све узму под своје…? Мислим да на то немате право. Зато је Србија одлучна да разговоре настави и, када буду заказани, ми ћемо те разговоре наставити у доброј вери и најбољој намери да до решења дођемо – рекао је председник Србије. – А да ли ћемо до решења доћи... до тога да можемо да понудимо нашим друштвима некакво решење, то ћемо видети, нисмо близу тако нечему.


Prеthodni састанак Вучића и Тачија био је 15. јуна у Бриселу. Тада је речено да је договорено да се сва отворена питања решавају уз очување мира и стабилности на терену. Челник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је да су председник Вучић и он најпре разговарали с Могеринијевом о „европској будућности Косова, нормализацији односа и постизању коначног споразума са Србијом”.

– Након тога, одржали смо састанак на нивоу председника, био је кратак, не лак, најкраћи и најгори састанак од свих састанака које смо одржали у последњих шест година – рекао је Тачи новинарима, у присуству Могеринијеве, додајући да ће видети како ће се ствари даље кретати. Подсетио је на то да споразум двеју земаља отвара европску перспективу и за Косово и за Србију, доноси разумевање и помирење.

Европска комисија саопштила је јуче да је Косово испунило све услове за укидање визног режима, а остало је да ту одлуку потврде Европски парламент, потом и Европски савет.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић: Резултати посете Вучића Француској значајни за дијалог

Дачић: Резултати посете Вучића Француској значајни за дијалог

18.07.2018. 10:37 10:42
Вучић стигао на састанак са Могерини

Вучић стигао на састанак са Могерини

18.07.2018. 10:00 10:36
Вучић и Тачи данас у Бриселу о споразуму о нормализацији

Вучић и Тачи данас у Бриселу о споразуму о нормализацији

18.07.2018. 07:59 08:03