Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Beograd za kompromis i očuvanje mira

18.07.2018. 11:32 08:44
Piše:
Izvor: Vučić,Mogerini i Tači Foto: Tanjug

BRISEL: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su razgovori u Briselu bili veoma složeni i da je dogovoreno da se oni nastave da bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rešenja.

Naglasio je da je važno da se razgovara, da se sačuva mir i rešavaju problemi „za budućnost, zbog budućnosti i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije”. Moramo, dodao je, da sednemo i pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo postići kompromis o mnogim važnim pitanjima.

On i kosovski predsednik Hašim Tači sastali su se juče u Briselu s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, u zgradi Evropske diplomatske službe. Trojnom sastanku, koji je trajao oko 45 minuta, prethodili su odvojeni sastanci Mogerinijeve s Vučićem i delegacijom Prištine.

 

Nakon sastanka usledilo je saopštenje Evropske diplomatske službe, u kojem se ističe da se na sastanku razgovaralo o napretku u razgovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa dveju strana. Dogovoreno je da se nova runda političkog dijaloga na najvišem nivou održi za nekoliko nedelja da bi se nastavio rad na tome, napominje se u saopštenju Evropske komisije.

Aleksandar Vučić je u kratkoj izjavi novinarima rekao da razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari o kojima su se dogovorili.

– Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine – rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da, ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da bi Albanci i Hašim Tači želeli da dobiju sve i traže sve za Albance s Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe kompromisno rešenje u kojem nijedna strana ne bi bila unižena.

– Ja se, naravno, borim za Srbiju i srpsku stranu, u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni – pojasnio je Vučić, dodajući da pozicija i razgovori nisu laki ni za koga.

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsednik Srbije je odgovorio:

– Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi – da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rešenje... Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosovo. To tako ne funkcioniše. Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obe strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rešenje – poručio je Vučić.

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rešavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do nekoliko incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo i o tome, te da su juče preduzete neke vrste „tehničkih koraka” kako da se to sprečava u budućnosti. Naglasio je da je njegov posao da brine o bezbednosti Srba, ocenjujući da se „uspevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbednost”.

Dogovorene dve stvari: jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine (Aleksanadar Vučić)

Razgovoru Vučića i visoke predstavnice EU prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Osim Hašima Tačija, u delegaciji Prištine bili su i premijer Ramuš Haradinaj, predsednik Skupštine Kadri Veselji, ministar spoljnih poslova Beyet Pacoli. Kako je na „Tviteru” napisala portparolka Mogerinijeve Maja Kocijančič, s kosovskom delegacijom razgovaralo se o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

U novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, Federika Mogerini se juče sastala prvo s delegacijom Prištine koju je predvodio predsednik Hašim Tači, potom s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle čega je usledio zajednički trojni sastanak.


Srbija odlučna da razgovore nastavi

Na pitanje šta dalje očekuje od dijaloga, Vučić je rekao da je „pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji, iz prostog razloga što je situacija takva, i što je reč o problemu koji postoji 150 i više godina na različite načine”.

– Ali, imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rešavaju i sve uzmu pod svoje…? Mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i, kada budu zakazani, mi ćemo te razgovore nastaviti u dobroj veri i najboljoj nameri da do rešenja dođemo – rekao je predsednik Srbije. – A da li ćemo do rešenja doći... do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rešenje, to ćemo videti, nismo blizu tako nečemu.


Prethodni sastanak Vučića i Tačija bio je 15. juna u Briselu. Tada je rečeno da je dogovoreno da se sva otvorena pitanja rešavaju uz očuvanje mira i stabilnosti na terenu. Čelnik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je da su predsednik Vučić i on najpre razgovarali s Mogerinijevom o „evropskoj budućnosti Kosova, normalizaciji odnosa i postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom”.

– Nakon toga, održali smo sastanak na nivou predsednika, bio je kratak, ne lak, najkraći i najgori sastanak od svih sastanaka koje smo održali u poslednjih šest godina – rekao je Tači novinarima, u prisustvu Mogerinijeve, dodajući da će videti kako će se stvari dalje kretati. Podsetio je na to da sporazum dveju zemalja otvara evropsku perspektivu i za Kosovo i za Srbiju, donosi razumevanje i pomirenje.

Evropska komisija saopštila je juče da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima, a ostalo je da tu odluku potvrde Evropski parlament, potom i Evropski savet.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Rezultati posete Vučića Francuskoj značajni za dijalog

Dačić: Rezultati posete Vučića Francuskoj značajni za dijalog

18.07.2018. 10:37 10:42
Vučić stigao na sastanak sa Mogerini

Vučić stigao na sastanak sa Mogerini

18.07.2018. 10:00 10:36
Vučić i Tači danas u Briselu o sporazumu o normalizaciji

Vučić i Tači danas u Briselu o sporazumu o normalizaciji

18.07.2018. 07:59 08:03