clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МОДЕРАН И ЕФИКАСАН ПРАВОСУДНИ ОБЈЕКАТ У СРЦУ ГРАДА Нова Палата правде у Новом Саду од 1. септембра

14.05.2024. 20:20 20:45
Пише:
Извор: Дневник (С. Шушњевић)

Изградња новосадске Палате правде на углу улица Стражиловске и Максима Горког напредује предвиђеном динамиком и у завршној је фази, па ће запослени од 1. септембра, за када је планирано пресељење из старе зграде, имати много боље услове за рад.

Ра­ди се о мо­дер­ном, енер­гет­ски ефи­ка­сном објек­ту. Пр­о­јек­том је пред­ви­ђе­но уре­ђе­ње чи­та­ве бло­ков­ске по­вр­ши­не, а пр­о­це­ње­на вред­ност ра­до­ва је око 11 ми­ли­о­на ди­на­ра.  У но­вом објек­ту, чи­ја бру­то по­вр­ши­не из­но­си 10.500 ква­драт­них ме­та­ра, ко­ји чи­не две по­друм­ске ета­же, су­те­рен, при­зе­мље и шест спра­то­ва би­ће сме­ште­на кри­вич­на оде­ље­ња Основ­ног и Ви­шег су­да у Но­вом Са­ду, као и Основ­но и Ви­ше јав­но ту­жи­ла­штво у Но­вом Са­ду. Европ­ска Уни­ја је из­град­њу Па­ла­те прав­де фи­нан­си­ра­ла са ви­ше од 13 ми­ли­о­на евра, а Ми­ни­стар­ство прав­де је у тр­о­шко­ве опре­ма­ња згра­де уло­жи­ла 1. 080.000 евра.

Но­ву згра­ду су ју­че об­и­шли ми­ни­стар­ка прав­де Ма­ја По­по­вић, ми­ни­стар­ка за европ­ске ин­те­гра­ци­је Та­ња Ми­шће­вић, пред­сед­ни­ца По­кра­јин­ске вла­де Ма­ја Гој­ко­вић, гра­до­на­чел­ник Но­вог Са­да Ми­лан Ђу­рић, шеф де­ле­га­ци­је Европ­ске уни­је у Ср­би­ји Ема­ну­ел Жи­о­фре и европ­ски ко­ме­сар за су­сед­ску по­ли­ти­ку и пр­о­ши­ре­ње Оли­вер Вар­хе­љи.

Пред­сед­ни­ца по­кра­јин­ске вла­де Ма­ја Гој­ко­вић ис­та­кла је да Но­ви Сад и Вој­во­ди­на за­слу­жу­ју функ­ци­о­на­лан и ре­пре­зен­та­ти­ван обје­кат по­себ­но има­ју­ћи на уму да Но­ви Сад има ве­ли­ки при­вред­ни зна­чај али и за­то што не­пре­кид­но ра­сте бр­ој ста­нов­ни­ка и ти­ме је по­са­то ве­ли­ки ад­ми­стра­тив­ни цен­тар.

- Нај­ве­ћу ко­рист ће има­ти љу­ди ко­ји су свој жи­вот по­све­ти­ли пра­во­су­ђу али и гра­ђа­ни ко­ји ће мо­ћи да ра­чу­на­ју на знат­но ефи­ка­сни­је по­сту­па­ње пра­во­суд­них орга­на - ре­кла је Ма­ја Гој­ко­вић. - Из­ме­шта­њем не­ко­ли­ко оде­ље­ња пра­во­суд­ним упо­сле­ни­ци­ма ће ко­му­ни­ка­ци­ја би­ти олак­ша­на. Ве­ли­ка је ствар што је Вла­да Ср­би­је, са Гра­дом Но­вим Са­дом  и по­др­шком са по­кра­јин­ског ни­воа, sttvo­ri­la усло­ве за бо­љи рад пра­во­суд­них орга­на, чи­ме по­ка­зу­је­мо да је суд­ска власт јед­на­ко ва­жна као за­ко­но­дав­на и из­вр­шна.

Гра­до­на­чел­ник Но­вог Са­да Ми­лан Ђу­рић под­се­тио је да је згра­да, у Су­тје­ској ули­ци 3, ко­ју са­да ко­ри­сте пра­во­суд­ни орга­ни пр­о­јек­то­ва­на 1960. го­ди­не ка­да је Но­ви Сад имао око 100.000 ста­нов­ни­ка, а са­да има бли­зу по­ла ми­ли­о­на.

-  Реч је о ва­жном ин­фра­струк­тур­ном пр­о­јек­ту ка­ко за Ср­би­ју та­ко и за Но­ви Сад чи­ја ре­а­ли­за­ци­ја ће уна­пре­ди­ти усло­ве ра­да пра­во­суд­них орга­на, а гра­ђа­ни­ма олак­ша­ти при­ступ прав­ди - ре­као је Ђу­рић. - Град Но­ви Сад је обез­бе­дио усло­ве да се но­ви обје­кат на аде­ква­тан на­чин укло­пи у по­сто­је­ћи ам­би­јент град­ске це­ли­не уз мак­си­мал­но очу­ва­ње зе­ле­них по­вр­ши­на. Пред­ход­ни гра­до­на­чел­ник, а да­нас пре­ми­јер Ми­лош Ву­че­вић по­ло­жио је ка­мен та­ме­љац у ав­гу­сту 2021. го­ди­не и за са­мо три го­ди­не оче­ку­је­мо за­вр­ше­так ра­до­ва и на­дам се да ће нам на по­нос слу­жи­ти, ова но­ва и мо­дер­на ви­со­ко функ­ци­о­на­ла­на згра­да.

Ми­ни­стар­ка прав­де Ма­ја По­по­вић ка­за­ла је да су сви ни­вои вла­сти то­ком ре­а­ли­за­ци­је овог пр­о­јек­та те­сно са­ра­ђи­ва­ли, што је да­ло од­лич­не ре­зул­та­те. Европски ко­ме­сар за су­сед­ску по­ли­ти­ку и пр­о­ши­ре­ње Оли­вер Вар­хе­љи ре­као је да Европ­ска уни­ја пред­но ра­ди са Вла­дом Ср­би­је на свим нео­п­ход­ним ко­ра­ци­ма ка­ко Ср­би­ја по­ста­ла пу­но­прав­на чла­ни­ца Европ­ске уни­је, а из­град­ња мо­дер­не функ­ци­о­на­ла­не згра­де за пра­во­суд­не орга­не је са­мо је­дан у ни­зу.

С. Ко­вач

Аутор:
Пошаљите коментар