Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MODERAN I EFIKASAN PRAVOSUDNI OBJEKAT U SRCU GRADA Nova Palata pravde u Novom Sadu od 1. septembra

14.05.2024. 20:20 20:45
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević)

Izgradnja novosadske Palate pravde na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog napreduje predviđenom dinamikom i u završnoj je fazi, pa će zaposleni od 1. septembra, za kada je planirano preseljenje iz stare zgrade, imati mnogo bolje uslove za rad.

Ra­di se o mo­der­nom, ener­get­ski efi­ka­snom objek­tu. Pr­o­jek­tom je pred­vi­đe­no ure­đe­nje či­ta­ve blo­kov­ske po­vr­ši­ne, a pr­o­ce­nje­na vred­nost ra­do­va je oko 11 mi­li­o­na di­na­ra.  U no­vom objek­tu, či­ja bru­to po­vr­ši­ne iz­no­si 10.500 kva­drat­nih me­ta­ra, ko­ji či­ne dve po­drum­ske eta­že, su­te­ren, pri­ze­mlje i šest spra­to­va bi­će sme­šte­na kri­vič­na ode­lje­nja Osnov­nog i Vi­šeg su­da u No­vom Sa­du, kao i Osnov­no i Vi­še jav­no tu­ži­la­štvo u No­vom Sa­du. Evrop­ska Uni­ja je iz­grad­nju Pa­la­te prav­de fi­nan­si­ra­la sa vi­še od 13 mi­li­o­na evra, a Mi­ni­star­stvo prav­de je u tr­o­ško­ve opre­ma­nja zgra­de ulo­ži­la 1. 080.000 evra.

No­vu zgra­du su ju­če ob­i­šli mi­ni­star­ka prav­de Ma­ja Po­po­vić, mi­ni­star­ka za evrop­ske in­te­gra­ci­je Ta­nja Mi­šće­vić, pred­sed­ni­ca Po­kra­jin­ske vla­de Ma­ja Goj­ko­vić, gra­do­na­čel­nik No­vog Sa­da Mi­lan Đu­rić, šef de­le­ga­ci­je Evrop­ske uni­je u Sr­bi­ji Ema­nu­el Ži­o­fre i evrop­ski ko­me­sar za su­sed­sku po­li­ti­ku i pr­o­ši­re­nje Oli­ver Var­he­lji.

Pred­sed­ni­ca po­kra­jin­ske vla­de Ma­ja Goj­ko­vić is­ta­kla je da No­vi Sad i Voj­vo­di­na za­slu­žu­ju funk­ci­o­na­lan i re­pre­zen­ta­ti­van obje­kat po­seb­no ima­ju­ći na umu da No­vi Sad ima ve­li­ki pri­vred­ni zna­čaj ali i za­to što ne­pre­kid­no ra­ste br­oj sta­nov­ni­ka i ti­me je po­sa­to ve­li­ki ad­mi­stra­tiv­ni cen­tar.

- Naj­ve­ću ko­rist će ima­ti lju­di ko­ji su svoj ži­vot po­sve­ti­li pra­vo­su­đu ali i gra­đa­ni ko­ji će mo­ći da ra­ču­na­ju na znat­no efi­ka­sni­je po­stu­pa­nje pra­vo­sud­nih orga­na - re­kla je Ma­ja Goj­ko­vić. - Iz­me­šta­njem ne­ko­li­ko ode­lje­nja pra­vo­sud­nim upo­sle­ni­ci­ma će ko­mu­ni­ka­ci­ja bi­ti olak­ša­na. Ve­li­ka je stvar što je Vla­da Sr­bi­je, sa Gra­dom No­vim Sa­dom  i po­dr­škom sa po­kra­jin­skog ni­voa, sttvo­ri­la uslo­ve za bo­lji rad pra­vo­sud­nih orga­na, či­me po­ka­zu­je­mo da je sud­ska vlast jed­na­ko va­žna kao za­ko­no­dav­na i iz­vr­šna.

Gra­do­na­čel­nik No­vog Sa­da Mi­lan Đu­rić pod­se­tio je da je zgra­da, u Su­tje­skoj uli­ci 3, ko­ju sa­da ko­ri­ste pra­vo­sud­ni orga­ni pr­o­jek­to­va­na 1960. go­di­ne ka­da je No­vi Sad imao oko 100.000 sta­nov­ni­ka, a sa­da ima bli­zu po­la mi­li­o­na.

-  Reč je o va­žnom in­fra­struk­tur­nom pr­o­jek­tu ka­ko za Sr­bi­ju ta­ko i za No­vi Sad či­ja re­a­li­za­ci­ja će una­pre­di­ti uslo­ve ra­da pra­vo­sud­nih orga­na, a gra­đa­ni­ma olak­ša­ti pri­stup prav­di - re­kao je Đu­rić. - Grad No­vi Sad je obez­be­dio uslo­ve da se no­vi obje­kat na ade­kva­tan na­čin uklo­pi u po­sto­je­ći am­bi­jent grad­ske ce­li­ne uz mak­si­mal­no oču­va­nje ze­le­nih po­vr­ši­na. Pred­hod­ni gra­do­na­čel­nik, a da­nas pre­mi­jer Mi­loš Vu­če­vić po­lo­žio je ka­men ta­me­ljac u av­gu­stu 2021. go­di­ne i za sa­mo tri go­di­ne oče­ku­je­mo za­vr­še­tak ra­do­va i na­dam se da će nam na po­nos slu­ži­ti, ova no­va i mo­der­na vi­so­ko funk­ci­o­na­la­na zgra­da.

Mi­ni­star­ka prav­de Ma­ja Po­po­vić ka­za­la je da su svi ni­voi vla­sti to­kom re­a­li­za­ci­je ovog pr­o­jek­ta te­sno sa­ra­đi­va­li, što je da­lo od­lič­ne re­zul­ta­te. Evropski ko­me­sar za su­sed­sku po­li­ti­ku i pr­o­ši­re­nje Oli­ver Var­he­lji re­kao je da Evrop­ska uni­ja pred­no ra­di sa Vla­dom Sr­bi­je na svim neo­p­hod­nim ko­ra­ci­ma ka­ko Sr­bi­ja po­sta­la pu­no­prav­na čla­ni­ca Evrop­ske uni­je, a iz­grad­nja mo­der­ne funk­ci­o­na­la­ne zgra­de za pra­vo­sud­ne orga­ne je sa­mo je­dan u ni­zu.

S. Ko­vač

Autor:
Pošaljite komentar