light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Лабан: Суботица на путу напретка и у 2019.

28.12.2018. 11:47 11:53
Пише:
Извор: subotica.rs

Суботица је поново постала велико градилиште, недавно је пуштена за саобраћај 12 километара дуга деоница  Ипсилон крака, који се, подсећања ради, гради чак 28 година, настављени су радови на згради Народног позоришта, а половином децембра положен је и камен темељац за Аква парк на Палићу.

Захваљујући актуелној градској власти и градоначелнику који много не прича, али много ради, Суботица више није град који је синоним за недовршене пројекте. О минулој години и ономе шта Суботичани могу да очекују у наредној 2019. години за “Дневник” говори градоначелник Суботице Богдан Лабан.

- Можемо бити задовољни постигнутим резултатима. Истина, ухватили смо се у коштац са наслеђеним дуговима и започетим инвестицијама и решавамо их корак по корак. Сигурно је да без помоћи Покрајинске и Републичке владе, не би могли да наставимо са капиталним пројектима који су на жалост били запостављени деценијама. Суботица је била позната као град са великим пројектима, који никада нису завршени. Заједнички рад Републике, Покрајине и Града дао је резултате, па данас можемо да се похвалимо да се за ове две и по године рада ове локалне самоуправе у град слило око три милијарде динара – каже Богдан Лабан.

Заједнички рад Републике, Покрајине и Града дао је резултате, па данас можемо да се похвалимо да се за ове две и по године рада ове локалне самоуправе у град слило око три милијарде динара

Комплетан пројекат изградње обилазнице око Суботице  требало би да буде завршен до краја 2019.године.


Градски стадион добио нови изглед

Интензивно се улагало и у спортску инфраструктуру, а Градски стадион добио је сасвим нови изглед.

- Поносни смо на нови изглед Градског стадиона. Само ове године у њега смо уложили око 85 милиона динар за изградњу атлетске стазе и свлачионица и око 26 милиона динара за постављање травнате површине. Наравно и ту смо имали несебичну помоћ Покрајинске владе и Министарства омладине и спорта. На радост свих нас, захваљујући томе суботички суперлигаш игра утакмице пред домаћом публиком, а отворили смо врата и за организовање великих такмичења. Пре годину дана завршили смо осветљење стадиона, стављени су рефлектори а сада је у изради пројектно-техничка документација која ће бити завршена за неколико месеци, те очекујемо да добијемо модерне трибине и да се реконструише цео стадион – истакао је Лабан.


- Са реализацијом тог пројекта, који је започет 1990. године кренули смо новембра 2016. године. Половином децембра пустили смо у саобраћај деоницу Ипсилон крака која сада иде од Биковачког до Сомборског пута. Урадили смо пола посла, а верујемо да ћемо га догодине привести крају, јер је, на нашу радост, у buyеtu Републике Србије за то предвиђена 1,4 милијарда динара. Обилазница око Суботице, која ће верујем бити завршена онако како смо обећали многоструко је важна за град. Изместиће се теретни саобраћај из центра града који загађује околину,  уништава инфраструктуру, а да не говоримо о аспектима безбедности саобраћаја – наглашава Лабан.

Комплетан пројекат изградње обилазнице око Суботице требало би да буде завршен до краја 2019. године

Други „врућ кромпир“ који је актуелној суботичкој власти и градоначелнику Лабану бачен у руке је изградња реконструкција и адаптација зграде Народног позоришта.

- Спроведена је обједињена јавна набавка за седму и 8/1 фазу. Средства у износу од 572 милиона динара обезбеђена су од стране Министарства културе Републике Србије, Управе за капитална улагања АП Војводине и из buyеta Града Суботице. После спроведеног преговарачког поступка изабаран је  извођач “Морава ин” д.о.о. из Крушевца, који је уведен у посао почетком септембра, а рок за завршетак радова је 270 календарских дана. 

У току су радови на облагању  фасаде каменом у Војновићевој улици. У новом делу објекта, облажу се зидови према салама и у Балској дворани. По завршетку развода инсталација следи малтерисање унутрашњих зидова, спуштање плафона и обрада подова.


Нове инвестиције, запошљавање...

Судећи по реализованим пројектима и плановима за предстојећу годину Суботица је на добром путу да додатно смањи број оних који чекају посао на тржишту рада.

- Број запослених радника у Слободној зони и Привредној зони у Суботици је у сталном порасту., У Привредној зони „Мали Бајмок“ и Слободној зони ради око шест хиљада радника, а надамо се да ћемо ускоро имати и новог инвеститора – немачку компанију „Бојсен“. На бироу рада је око хиљаду људи мање него прошле године, али морамо и даље да радимо на привлачењу инвеститора и отварању нових радних места. Жеља нам је да путем напретка створимо боље услове и обезбедимо више посла за генерације које долазе и које треба овде и да остану, а то се не постиже јефтиним политиканством већ истрајним, упорним, заједничким радом. Као што смо све до сада обећано испунили верујем да ће и убудуће бити тако, јер ми своја обећања испуњавамо – додаје Богдан Лабан.


Полагање камена темељца за Аква парк и велнес центар на Палићу враћа наду да  ће Палић заблистати старим сјајем.

-Те најаве су и више него реалне, то не потврђују празне речи него, опет наглашавам, конкретна дела. Година је почела  добијањем 55 милиона динара, по конкурсу Управе за капитална улагања АПВ, за пројекат наставка поплочања и постављања урбаног мобилијара дуж Обале Лајоша Вермеша, дела око Велике терасе и дела око Мале гостионе до хотела „Президент“. Тиме ће се добити целина у делу туристичке инфраструктуре неопходне за потпуно уживање и могућност обиласка Великог парка на Палићу. Пројекат је у фази реализације, а до краја пролећа очекује се да ће радови на поплочавању у укупној дужини од  километар и по бити окончани. Седиште културе и манифестација, Летња позорница, сакривена у Парку природе, добила је нови сјај захваљујући другој фази адаптације, вредне 15,5 милиона динара, добијених од Министарства трговине и туризма. Такође, средствима покрајинског секретаријата за туризам и града Суботице, у износу од 2,5 милиона динара, у завршној фази су радови на адаптацији и уређењу гардеробе на Летњој позорници. На Западној обали изграђен је Торањ за веслаче, средствима Града Суботице у износу од два милиона динара. Највећи симбол Палића је  Мол на Мушком штранду, а како би био функционалан и сврсисходан, „Парк Палић“ је средствима Града Суботице и АПВ у износу од 5.8 милиона динара, и исто толико новца добијених од  Министарство трговине, туризма и телекомуникација завршио санацију 1.400 квадрата. Радови на санацији другог дела планирају се током ове године. Најзначајнији и најкоплекснији пројекат је Проширење садржаја на Термалном базену и изградња воденозабавних садржаја на простору Мушког шранда на парцели од 4,4 хектара, чија је прва фаза  изградње почела  средином децембра. Укупна вредност пројекта је више од милијарду динара, док је вредност прве фазе пројекта 330 милиона динара, а новац је обезбеђен из републичке, покрајинске и градске касе. У другој фази радиће се на изградњи објекта са пратећим садржајима (унутрашњи базени, ресторан, кафићи, сауне, тапидаријуми, кабине за масажу) као и паркинг простори, терени за одбојку на песку, поплочане и зелене површине... Изградња овог велнес-спа центра са пратећим воденозабавним атракцијама планирана је и реализоваће се у складу са постулатима два крунска документа која су „водиље“ а када је развој Палића као туристичке дестинације у питању- Мастер план Палић из 2006.године и Програм развоја туризма на Палићу из 2015.године. Приоритет Палића је и чиста језерска вода и ту је пројекат „Заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш“, чија реализација иде својим током и ускоро очекујемо да почне изградња канализационе мреже у насељу – каже Богдан Лабан.

Ана Антуновић

Аутор:
Пошаљите коментар