broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кукан: Србија треба да искористи позитиван тренутак 

21.12.2017. 15:26 15:27
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: „Напредак Србије у области владавине права, као и процес нормализације односа са Приштином и даље су од суштинске важности за свеукупну динамику преговора Србије о чланству у ЕУ, наводи се у декларацији коју је данас усвојио Парламентрани одбор за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија, након дводневног састанка у Београду. 

Председник делегације ЕУ Едвард Кукан је на конференцији за новинаре после завршетка састанка изразио задовољство што се у протеклом периоду Србија кретала унапред на путу ка ЕУ, али је нагласио да постоје области у које треба даље уложити више енергије и остваривати додатне резулате. 



“Општи утисак је позитиван и конструктивно се ради на европским интеграцијама у Србији”, каже Кукан и наводи да се добар рад наставља тако да ће у “блиској будућности” бити отворена нова поглавља. 



Истакао је да су поглавља 23 и 24 најважнија, кључна за успех европских интеграција, те да Србији предстоје уставне реформе битне за успешно окончање реформи у правосуђу, а нагласио је и борбу против корупције и организованог криминала и владавину права. 



“Поглавља 23 и 24 су кључна. Српска страна зна шта треба да се ради да би се ишло даље унапаред, а ми смо овде отворени, сарађујемо и пружамо сву нашу помоћ”, додаје Кукан. 



Наводи да постоји још неколико поглавља која нису отворена, а за која је Србија технички спремна, али да је одлука о отварању поглавља у рукама Европске комисије. 



Поменуо је изјаву и председника ЕК Жана Клода Јункера о могућем датуму учлањења Србије у ЕУ, наводећи да је послат јасан сигнал да је потребно уложити више рада, јачати напоре на спровођењу европске агенде и реформи у српском друштву. 



Истиче да је тренутно у Европи стање веома повољно када је реч о проширењу ЕУ, за које очекује да ће бити на дневном реду приоритета током председавања Бугарске, Аустрије и Румуније. 



“Србија би требало да искористи амбициозни приступ ова три председавања која желе да раде на проширењу Уније. Посаветовали смо српске колеге да искористе овај тренутак, да покажу динамику и решеност Србије и вољу за рад у питањима која се тичу проширења”, рекао је Кукан. 



Пренео је да је његов утисак са дводневног састанка у Београду, те навео да је атмосфера била пријатељска, дискусија отворена, да се говорило о слободи медија, раду Скупштине и да су сви заинтересовани посланици могли да говоре и учествују у дискусији и поставе питања. 



Навео је да је усвојена декларација много краћа од документа који се обично усвајају, али да садржи све поруке које су битне за будући рад и напредовање Србије у европским интеграцијама.



Истакао је да Брисел прати дијалог Београда и Приштине, те да цени доприносе које обе стране дају у том дијалогу. 



“Још једна добра ствар која се десила у Србији је унутрашњи дијалог о Косову који је недавно покренуо председник Александар Вучић. То је јако тешка, сложена тема и тражи време”, рекао је Кукан.



Упитан о његовом утиску о стању демократског дијалога у Србији, Кукан каже да су јуче на састанку имали отворене и конструктивне разговоре, те да је опозиција изнела критику рада парламента Србије. 



“Жалили су се на дебату у вези са буџетом, рекли су да нису могли да учествују у дебати. На њихове аргументе су одговорили посланици владајуће коалиције својим аргументима. И то је све било доста конструктивно. У свакој земљи и у сваком парламенту увек може да се побољша демократски стандард и начин рада”, каже Кукан који је присутним новинарима захвалио на интересовању и на томе што одговорно раде свој посао. 



Председник делагације Србије Владимир Орлић рекао је да су Европски парламент и Скупштина Србије поновили заједничку подршку реформама које се спроводе у Србији и европском путу наше земље. 



Орлић је изразио задовољство састанком који је, каже, протекао у отвореној, срдачној, пријатељској атмосфери уз искрену размену мишљења о темама од интереса за актуелни политички тренутка у Србији, али и за еверопске инрегарције Србије. 



“Заједнички смо се бавили и оним темама које су биле предмет нашег prеthodnog састанка у Стразбуру, потврдили важност порука и закључака усвојених том приликом, а декларацијом коју смо усвојили на самом крају дводвеног састанка подвукли неколико за нас важних ствари”, рекао је Орлић. 



Додао је да се то односи на неподељену подршку европским интеграцијама Србије и важност да отварање поглавља прати стање техничке припремљености појединих поглавља са српске стане. 



“То је за Србију важно управо због добре динамике у овом великом и важном послу”, каже Орлић и наводи да су заједнички потврдили да је потребно обезбедити све потребне капацитете да се тај посао изведе на успешана начин и истакли важност финансијске подршке која долази из Европе. 



Заједнички је наглашен, наводи Орлић, и добар резулат који постиже Србија по питању имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању, а када је реч о областима у које вреди уложити додатну енергију подсетили су на важност и једне и друге стране и заједничко промовисање европских интеграција али и европских вредности.



“Коначан циљ овог великог и важног посла је пуноправно чланство Србије у ЕУ”, рекао је Орлић и захвалио Кукану и европосланицима на снажној подршци и искреном партнерству. 



Следећи састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија биће одржан 4. и 5. јула у Стразбуру. 

Аутор:
Пошаљите коментар