Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kukan: Srbija treba da iskoristi pozitivan trenutak 

21.12.2017. 15:26 15:27
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: „Napredak Srbije u oblasti vladavine prava, kao i proces normalizacije odnosa sa Prištinom i dalje su od suštinske važnosti za sveukupnu dinamiku pregovora Srbije o članstvu u EU, navodi se u deklaraciji koju je danas usvojio Parlamentrani odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, nakon dvodnevnog sastanka u Beogradu. 

Predsednik delegacije EU Edvard Kukan je na konferenciji za novinare posle završetka sastanka izrazio zadovoljstvo što se u proteklom periodu Srbija kretala unapred na putu ka EU, ali je naglasio da postoje oblasti u koje treba dalje uložiti više energije i ostvarivati dodatne rezulate. 



“Opšti utisak je pozitivan i konstruktivno se radi na evropskim integracijama u Srbiji”, kaže Kukan i navodi da se dobar rad nastavlja tako da će u “bliskoj budućnosti” biti otvorena nova poglavlja. 



Istakao je da su poglavlja 23 i 24 najvažnija, ključna za uspeh evropskih integracija, te da Srbiji predstoje ustavne reforme bitne za uspešno okončanje reformi u pravosuđu, a naglasio je i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i vladavinu prava. 



“Poglavlja 23 i 24 su ključna. Srpska strana zna šta treba da se radi da bi se išlo dalje unapared, a mi smo ovde otvoreni, sarađujemo i pružamo svu našu pomoć”, dodaje Kukan. 



Navodi da postoji još nekoliko poglavlja koja nisu otvorena, a za koja je Srbija tehnički spremna, ali da je odluka o otvaranju poglavlja u rukama Evropske komisije. 



Pomenuo je izjavu i predsednika EK Žana Kloda Junkera o mogućem datumu učlanjenja Srbije u EU, navodeći da je poslat jasan signal da je potrebno uložiti više rada, jačati napore na sprovođenju evropske agende i reformi u srpskom društvu. 



Ističe da je trenutno u Evropi stanje veoma povoljno kada je reč o proširenju EU, za koje očekuje da će biti na dnevnom redu prioriteta tokom predsedavanja Bugarske, Austrije i Rumunije. 



“Srbija bi trebalo da iskoristi ambiciozni pristup ova tri predsedavanja koja žele da rade na proširenju Unije. Posavetovali smo srpske kolege da iskoriste ovaj trenutak, da pokažu dinamiku i rešenost Srbije i volju za rad u pitanjima koja se tiču proširenja”, rekao je Kukan. 



Preneo je da je njegov utisak sa dvodnevnog sastanka u Beogradu, te naveo da je atmosfera bila prijateljska, diskusija otvorena, da se govorilo o slobodi medija, radu Skupštine i da su svi zainteresovani poslanici mogli da govore i učestvuju u diskusiji i postave pitanja. 



Naveo je da je usvojena deklaracija mnogo kraća od dokumenta koji se obično usvajaju, ali da sadrži sve poruke koje su bitne za budući rad i napredovanje Srbije u evropskim integracijama.



Istakao je da Brisel prati dijalog Beograda i Prištine, te da ceni doprinose koje obe strane daju u tom dijalogu. 



“Još jedna dobra stvar koja se desila u Srbiji je unutrašnji dijalog o Kosovu koji je nedavno pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić. To je jako teška, složena tema i traži vreme”, rekao je Kukan.



Upitan o njegovom utisku o stanju demokratskog dijaloga u Srbiji, Kukan kaže da su juče na sastanku imali otvorene i konstruktivne razgovore, te da je opozicija iznela kritiku rada parlamenta Srbije. 



“Žalili su se na debatu u vezi sa budžetom, rekli su da nisu mogli da učestvuju u debati. Na njihove argumente su odgovorili poslanici vladajuće koalicije svojim argumentima. I to je sve bilo dosta konstruktivno. U svakoj zemlji i u svakom parlamentu uvek može da se poboljša demokratski standard i način rada”, kaže Kukan koji je prisutnim novinarima zahvalio na interesovanju i na tome što odgovorno rade svoj posao. 



Predsednik delagacije Srbije Vladimir Orlić rekao je da su Evropski parlament i Skupština Srbije ponovili zajedničku podršku reformama koje se sprovode u Srbiji i evropskom putu naše zemlje. 



Orlić je izrazio zadovoljstvo sastankom koji je, kaže, protekao u otvorenoj, srdačnoj, prijateljskoj atmosferi uz iskrenu razmenu mišljenja o temama od interesa za aktuelni politički trenutka u Srbiji, ali i za everopske inregarcije Srbije. 



“Zajednički smo se bavili i onim temama koje su bile predmet našeg prethodnog sastanka u Strazburu, potvrdili važnost poruka i zaključaka usvojenih tom prilikom, a deklaracijom koju smo usvojili na samom kraju dvodvenog sastanka podvukli nekoliko za nas važnih stvari”, rekao je Orlić. 



Dodao je da se to odnosi na nepodeljenu podršku evropskim integracijama Srbije i važnost da otvaranje poglavlja prati stanje tehničke pripremljenosti pojedinih poglavlja sa srpske stane. 



“To je za Srbiju važno upravo zbog dobre dinamike u ovom velikom i važnom poslu”, kaže Orlić i navodi da su zajednički potvrdili da je potrebno obezbediti sve potrebne kapacitete da se taj posao izvede na uspešana način i istakli važnost finansijske podrške koja dolazi iz Evrope. 



Zajednički je naglašen, navodi Orlić, i dobar rezulat koji postiže Srbija po pitanju implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kada je reč o oblastima u koje vredi uložiti dodatnu energiju podsetili su na važnost i jedne i druge strane i zajedničko promovisanje evropskih integracija ali i evropskih vrednosti.



“Konačan cilj ovog velikog i važnog posla je punopravno članstvo Srbije u EU”, rekao je Orlić i zahvalio Kukanu i evroposlanicima na snažnoj podršci i iskrenom partnerstvu. 



Sledeći sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija biće održan 4. i 5. jula u Strazburu. 

Autor:
Pošaljite komentar