broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Изетбеговић одустаје од иницијативе ако СНСД промени понашан

24.01.2019. 15:40 18:15
Пише:
Извор: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

САРАЈЕВО: СДА је спремна да одустане од најављене иницијативе за промену назива Републике Српске, ако владајући СНСД у том ентитету БиХ у наредних шест месеци промени понашање, изјавио је данас лидер те странке Бакир Изетбегових не искључујући притом могућност да дође до кризе у БиХ.

Изетбеговић је на конференцији за новинаре рекао да постоји могућност да дође до кризе у Босни и Херцеговини, али поручује да нико нема право да каже да је кризу изазвала СДА тиме што тражи правду и истину. 

Након јучерашње најаве да ће СДА пед Уставним судом покренути иницијативу за промену имена РСеублике Српске, Изетбеговић објашњава да тај ентитет није само српски, већ и бошњачки и хрватски, као и ентитет свих осталих грађана.

"Недвосмислено је јасно како су Бошњаци и Хрвати грађани четвртог и петог реда у РС, односно да се над њима влада", навео је Изетбеговић. 

Те своје тврдње поткрепљује наводећи да Бошњаци и Хрвати у РС немају места у институцијама тог ентитета, да повратнике називају "окупаторима Дрине", а да верске службенике вређају наводећи да "арлаучу" када са минарета позивају на молитву.

Иако је раније данас високи представник међународне заједнице у БиХ, Валентин Инцко, рекао да је таква иницијатива неодговорна и контрапродуктивна, Изебеговић каже да у изворном Дејтонском споразуму на енглеском језику, Република Српска не значи ништа. 

Изетбеговић је, како преноси сарајевски портал Кликс, као разлоге за своју иницијативу поменуо и опструкцију Бањалуке намерама Сарајева да се БиХ приближи НАТО савезу, али и свакодневно поређења БиХ са Косовом.

"Ако је то српско и ничије друго, онда се можда могу и тако понашати. Није захтев да се укине назив РС, јер у овој земљи је све и српско, али није ексклузивно српско. Дакле, припада и Бошњацима и Хрватима и осталима, једнако као и Србима. Тражићемо да се у све, па и у назив РС, унесу Бошњаци и Хрвати", казао је Изетбеговић, који сматра да је време да се каже "доста", јер, како каже, "РС је базирана на костима људи и на геноциду, а прихваћена је због мира". 

Апелацију ће, како је рекао, највероватније упутити посланици СДА у Народној скупштини РС, али није могао да прецизира када.

"Остављамо простор од пола године да се промени однос РС према држави БиХ, а СДА је спремна да промени одлуку о апелацији", поручио је. 

Комшићу иницијатива СДА личи на договор те странке и СНСД

Жељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ, којег део Хрвата не признаје, каже да му најава иницијативе СДА о преиспитивају имена РС личи на договор те странке И СНСД Милорада Додика.

Комшић је за агенцију Патриа рекао да и Додик И Изетбеговић имају користи од ситуације створене након помињања те иницијативе.

"СДА има корист да изврши додатни притисак, пре свега, на БиХ блок како би морали с њима у власт (јер Додик хоће распад БиХ), а СНСД-у та иницијатива користи јер тиме ''убија'' и оно мало преостале опозиције у РС, те потпуно ''убија'' причу о НАТО путу БиХ", рекао је Комшић.

Сви политички представници Срба против иницијативе СДА 

БАЊАЛУКА: Лидери свих српских парламентарних странака у БиХ поручили су да ће, уколико апелација СДА о преиспитивању назива Република Српска буде поднета, а Уставни суд БиХ прихвати да је разматра, то сматрати флагрантним кршењем Дејтонског споразума и затражити одржавање посебне седнице Народне скупштине Српске на којој ће донети одлуку о будућем статусу РС и њених представника у заједничким институцијама БиХ.

Како преноси Срна, они су у заједничкој изјави након састанка Милорада Додика са представницима институција Републике Српске, представника Републике на нивоу заједничких институција БиХ и представника парламентарних политичких странака из Српске, подсетили да је сам Општи оквирни споразум за мир у БиХ потврдио име Републике Српске.

То је, подсетили су, јасно назначено и у члану 1 тачка 3 Устава БиХ, којим је дефинисано да се БиХ састоји од два ентитета: Федерације БиХ и Републике Српске. 

Подсећа се и да је РС потписник свих 11 анекса Дејтонског споразума, без којих не би било данашње БиХ. 

"Иако правила Уставног суда не допуштају овакву врсту апелације, и иако је Република Српска уставна категорија, те Уставни суд о томе не би требало ни да расправља, због ранијих одлука Уставног суда БиХ, који је приликом њиховог доношења показао да се не руководи Уставом и правом већ политиком, изражавамо потпуно неповерење према оваквом Уставном суду БиХ", истакли су учесници данашњег састанка у заједничкој изјави. 

Такође, наводи се и да ће све активности РС и њених представника у БиХ зависити од евентуалних антидејтонских и антиуставних активности усмерених против Републике Српске, због чега су учесници данашнејг састанка позвали државе гаранте Дејтонског мировног споразума да предузму мере против оваквих активности и тиме спрече озбиљне последице по тешко успостављени мир и стабилност у БиХ. 

Састанку су поред Додика присуствовали председник Владе РС Радован Вишковић, председници ДНС Марко Павић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, НДП Драган Чавић, ПДП Бранислав Бореновић, СДС Вукота Говедарица, потпредседници СНСД Небојша Радмановић и Демоса Споменка Стевановић, као и Обрен Петровић и Борис Јеринић.

Председница РС Жељка Цвијановић због службеног пута у Аустрији није могла да присуствује данашњем састанку, али је дала подршку заједничкој изјави, наводи Срна. 

Аутор:
Пошаљите коментар
СДА жели промену имена Републике Српске?

СДА жели промену имена Републике Српске?

23.01.2019. 15:19 18:57
Додик: Иницијатива СДА је кап која је прелила чашу 

Додик: Иницијатива СДА је кап која је прелила чашу 

23.01.2019. 20:48 20:52