Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izetbegović odustaje od inicijative ako SNSD promeni ponašan

24.01.2019. 15:40 18:15
Piše:
Izvor: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

SARAJEVO: SDA je spremna da odustane od najavljene inicijative za promenu naziva Republike Srpske, ako vladajući SNSD u tom entitetu BiH u narednih šest meseci promeni ponašanje, izjavio je danas lider te stranke Bakir Izetbegovih ne isključujući pritom mogućnost da dođe do krize u BiH.

Izetbegović je na konferenciji za novinare rekao da postoji mogućnost da dođe do krize u Bosni i Hercegovini, ali poručuje da niko nema pravo da kaže da je krizu izazvala SDA time što traži pravdu i istinu. 

Nakon jučerašnje najave da će SDA ped Ustavnim sudom pokrenuti inicijativu za promenu imena RSeublike Srpske, Izetbegović objašnjava da taj entitet nije samo srpski, već i bošnjački i hrvatski, kao i entitet svih ostalih građana.

"Nedvosmisleno je jasno kako su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS, odnosno da se nad njima vlada", naveo je Izetbegović. 

Te svoje tvrdnje potkrepljuje navodeći da Bošnjaci i Hrvati u RS nemaju mesta u institucijama tog entiteta, da povratnike nazivaju "okupatorima Drine", a da verske službenike vređaju navodeći da "arlauču" kada sa minareta pozivaju na molitvu.

Iako je ranije danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko, rekao da je takva inicijativa neodgovorna i kontraproduktivna, Izebegović kaže da u izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom jeziku, Republika Srpska ne znači ništa. 

Izetbegović je, kako prenosi sarajevski portal Kliks, kao razloge za svoju inicijativu pomenuo i opstrukciju Banjaluke namerama Sarajeva da se BiH približi NATO savezu, ali i svakodnevno poređenja BiH sa Kosovom.

"Ako je to srpsko i ničije drugo, onda se možda mogu i tako ponašati. Nije zahtev da se ukine naziv RS, jer u ovoj zemlji je sve i srpsko, ali nije ekskluzivno srpsko. Dakle, pripada i Bošnjacima i Hrvatima i ostalima, jednako kao i Srbima. Tražićemo da se u sve, pa i u naziv RS, unesu Bošnjaci i Hrvati", kazao je Izetbegović, koji smatra da je vreme da se kaže "dosta", jer, kako kaže, "RS je bazirana na kostima ljudi i na genocidu, a prihvaćena je zbog mira". 

Apelaciju će, kako je rekao, najverovatnije uputiti poslanici SDA u Narodnoj skupštini RS, ali nije mogao da precizira kada.

"Ostavljamo prostor od pola godine da se promeni odnos RS prema državi BiH, a SDA je spremna da promeni odluku o apelaciji", poručio je. 

Komšiću inicijativa SDA liči na dogovor te stranke i SNSD

Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, kojeg deo Hrvata ne priznaje, kaže da mu najava inicijative SDA o preispitivaju imena RS liči na dogovor te stranke I SNSD Milorada Dodika.

Komšić je za agenciju Patria rekao da i Dodik I Izetbegović imaju koristi od situacije stvorene nakon pominjanja te inicijative.

"SDA ima korist da izvrši dodatni pritisak, pre svega, na BiH blok kako bi morali s njima u vlast (jer Dodik hoće raspad BiH), a SNSD-u ta inicijativa koristi jer time ''ubija'' i ono malo preostale opozicije u RS, te potpuno ''ubija'' priču o NATO putu BiH", rekao je Komšić.

Svi politički predstavnici Srba protiv inicijative SDA 

BANJALUKA: Lideri svih srpskih parlamentarnih stranaka u BiH poručili su da će, ukoliko apelacija SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska bude podneta, a Ustavni sud BiH prihvati da je razmatra, to smatrati flagrantnim kršenjem Dejtonskog sporazuma i zatražiti održavanje posebne sednice Narodne skupštine Srpske na kojoj će doneti odluku o budućem statusu RS i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Kako prenosi Srna, oni su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka Milorada Dodika sa predstavnicima institucija Republike Srpske, predstavnika Republike na nivou zajedničkih institucija BiH i predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Srpske, podsetili da je sam Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrdio ime Republike Srpske.

To je, podsetili su, jasno naznačeno i u članu 1 tačka 3 Ustava BiH, kojim je definisano da se BiH sastoji od dva entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske. 

Podseća se i da je RS potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, bez kojih ne bi bilo današnje BiH. 

"Iako pravila Ustavnog suda ne dopuštaju ovakvu vrstu apelacije, i iako je Republika Srpska ustavna kategorija, te Ustavni sud o tome ne bi trebalo ni da raspravlja, zbog ranijih odluka Ustavnog suda BiH, koji je prilikom njihovog donošenja pokazao da se ne rukovodi Ustavom i pravom već politikom, izražavamo potpuno nepoverenje prema ovakvom Ustavnom sudu BiH", istakli su učesnici današnjeg sastanka u zajedničkoj izjavi. 

Takođe, navodi se i da će sve aktivnosti RS i njenih predstavnika u BiH zavisiti od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmerenih protiv Republike Srpske, zbog čega su učesnici današnejg sastanka pozvali države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzmu mere protiv ovakvih aktivnosti i time spreče ozbiljne posledice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH. 

Sastanku su pored Dodika prisustvovali predsednik Vlade RS Radovan Višković, predsednici DNS Marko Pavić, Socijalističke partije Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP Dragan Čavić, PDP Branislav Borenović, SDS Vukota Govedarica, potpredsednici SNSD Nebojša Radmanović i Demosa Spomenka Stevanović, kao i Obren Petrović i Boris Jerinić.

Predsednica RS Željka Cvijanović zbog službenog puta u Austriji nije mogla da prisustvuje današnjem sastanku, ali je dala podršku zajedničkoj izjavi, navodi Srna. 

Autor:
Pošaljite komentar
SDA želi promenu imena Republike Srpske?

SDA želi promenu imena Republike Srpske?

23.01.2019. 15:19 18:57
Dodik: Inicijativa SDA je kap koja je prelila čašu 

Dodik: Inicijativa SDA je kap koja je prelila čašu 

23.01.2019. 20:48 20:52