Директор Агенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић: Ангажовано 188 посматрача НЕМА НЕРЕШЕНИХ ПРИЈАВА У ОБА ИЗБОРНА ЦИКЛУСА

БЕОГРАД: Директор Агенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић изјавио је да је та институција у претходном периоду испунила све оно што је била њена обавеза.
izbori kutije glasanje Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Ово се односи на препоруке ОДИХР-а за унапређење изборног поступка, као и да је припремила измене два закона - о спречавању корупције и финансирању политичких активности и послала их министарствима правде и финансија.

Дамњановић је за данашње Новости, сумирајући рад Агенције током претходних осам месеци, када су двапут отварана биралишта у Србији, рекао да је у том периоду у Агенцију стигао изузетно велики број пријава које се тичу контроле кампање и истакао да је Агенција поступала ефикасно, будући да су рокови за одлучивање о повредама закона у вези са изборном кампањом само пет дана.

"За оба изборна циклуса примили смо 81 пријаву против политичких субјеката, од којих се 34 односе на јунске изборе. Поступања по свим пријавама су завршена у законском року, а решења су објављена на нашем сајту. У кампањи у децембру покренули смо и девет поступака по службеној дужности и за њих донели решења. Сличан је и број поступака у току, а који се односи на јунске изборе", навео је Дамњановић.

Одговарајући на питање да ли је и колико било пријава због функционерске кампање, он је рекао да је у току кампања 2023. и ове године, због сумње на постојање повреде одредаба члана 50 Закона о спречавању корупције, поднето укупно 56 пријава против јавних функционера, од којих је за децембарске изборе изречено 10 мера опомене.

"Током кампање за изборе одржане у јуну Агенција је у шест поступака утврдила да је јавни функционер поступио супротно закону и изрекла је меру опомене, у пет случајева је наложено функционерима да отклоне повреду закона, што су они у два случаја и учинили, док је у три случаја уручење у току", навео је Дамњановић.  

Фото: Youtube Printscreen

Навео је да је током оба изборна циклуса Агенција ангажовала 188 теренских посматрача, који су претходно прошли обуке.


Трошкови кампање

Говорећи о обавезама странака које су учествовале у изборним утакмицама, Дамњановић је рекао да сви имају обавезу да Агенцији поднесу  прелиминарни и коначни извештај о трошковима кампање.

"Своју обавезу за 2023. годину испунило је 357 политичких субјеката за прелиминарне извештаје, а 371 за коначне. Када је реч о 2024. рок за прелиминарне извештаје је био 26. мај и ту обавезу је испунило 290 политичких субјеката", навео је Дамњановић.


Додао је да кад буду објављени коначни резултати за јунске изборе почиње да тече рок од 30 дана за подношење коначних извештаја.

Осврћући се на упаде у кол центре СНС током јунског изборног дана, он је рекао да је Агенција добила велики број дописа с питањем да ли су током кампање кол-центри дозвољена активност по Закону о финансирању политичких активности.

"У Закону је јасно наведено које активности подразумева кампања, а чији је циљ да се представи програм, учесници и да се бирачи позову да за њих гласају. Кол-центри нису законом забрањени, а они се могу организовати и за истраживања јавног мњења, рад са бирачима и чланством...", истакао је Дамњановић.

EUR/RSD 117.0372
Најновије вести