clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Драгана Милошевић: Покрајина помогла 15 градова и општина

21.08.2022. 11:28 11:38
Пише:
Фото: Покрајинска влада

Евидентно је да се протеклих година поприлично улаже у установе културе АП Војводине, како санирањем и реконструкцијом постојећих угрожених објеката, тако и изградњом нових- на тај начин, осим што се подстиче децентрализација културе, те мање средине, у које се сада махом улаже, добијају стари сјај и постају поново атрактивне и примамљиве за живот.

- Култура као спона у социјализацији и подизању друштвене свести препозната је као таква, те нам је заједнички став био да усмеримо фокус у оснаживање објеката културе који су десетинама година уназад занемаривани, а потом и у саме културне манифестације захваљујући којима негујемо традицију, обичаје, уметност и све оно што чини културу једног народа - каже за „Дневник“ покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Рецимо, само преко Секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу из buyеta АПВ усмерено је више од 70 милиона динара јединицама локалне самоуправе и то за Дом културе у Куцури, родну кућу Бана Јелачића у Петроварадину, Дом културе у Србобрану и Културни центар у Oyacima. Такође, Покрајинска влада је преко ресорног Секретаријата за културу до сада определила више од 400 милиона динара и то за бројне пројекте реконструкције, санације и доградње објеката међу којима Дом културе у Ловћенцу, Дом културе у Голубинцима, Дом културе у Велебиту, етнографски музеј у Торку, Дом културе у Србобрану, објекат „Вила Хелена“ у Опову, Музеј наивне уметности „Илијанум“ у Шиду, биоскоп у Бачкој Паланци, Вршачко позориште, као и Културни центар у Зрењанину.

- За само десет месеци успели смо да помогнемо 15 градова и општина за реконструкцију, санацију и адаптацију, али и изградњу нових објеката културе, као и њихово опремање. На тај начин постигли смо општи циљ при реализацији пројеката који доприносе развоју, очувању, унапређењу и заштити културних посебности сваке локалне заједнице, као и унапређење услова за реализацију и повећање видљивости и доступности наше културе кроз обнову културне инфраструктуре - додаје Милошевић.

Такође, покрајинска администрација је преко Управе за капитална улагања определила значајна финансијска средства за изградњу објекта Дома културе у Равном Селу, за шта је издвојено 160 милиона динара, као и за наставак и завршетак реконструкције, адаптације и изградње зграде Народног позоришта у Суботици, за шта је од 2016. године издвојено више од 1,8 милијарди динара.

- Од многобројних подржаних пројеката значајно је истаћи и конзервацију и рестаурацију куће Јанка Чмелика у Старој Пазови, реконструкцију Дон Жон куле Вршачког замка, археолошка истраживања на остацима тврђаве Купиник, конзервацију и рестаурацију Манастира Бођани, санацију и конзервацију куле Врдник и низ других значајних пројеката за очување културног наслеђа наше државе - наводи покрајинска секретарка, истичући да је ово први пут да је Покрајиснка администрација, у овом случају преко ресорног секретаријата, преузела активну бригу о култури на територији АП Војводине увођењем нове конкурсне линије са значајним buyеtskim средствима, чиме су отворили велико културно градилиште.


Буџетски фонд за Сремске Карловце

Одлуком Покрајинске владе 2018. године формиран је буџетски фонд за Сремске Карловце, због чега постоји Закон о Сремски Карловцима као важном месту за историју српског народа, али и за његову будућност.

- Средства усмерена buyеtskom фонду од оснивања до данас износе више од 350 милиона и служе за обнову културно-историјског наслеђа и развој Сремских Карловаца - појашњава Милошевић.


Осим наведених пројеката на територији АП Војводине, Покрајинска влада је определила више од 600 милиона динара и за установе културе чији је она оснивач, а међу којима су Српско народно позориште (новац је обезбеђен за санацију и чишћење фасаде, опремање сцена Јован Ђорђевић и Пера Добриновић, уградњу чилера и прву фазу замене клима комора на систему за климатизацију и вентилацију, као и за санацију конзолне надстрешнице на главном улазу), Архив Војводине (реконструкција система за спровођење мера заштите од пожара и реконструкција електроинсталација, унапређење и подизање нивоа безбедности установе), Музеј савремене уметности Војводине (комплетна санација депоа) и Спомен збирка Павла Бељанског (урађена је прва фаза санације објекта, изложбене сале и система заштите од пожара, те санација електроинсталација у објекту).

- Резултати нашег рада су већ итекако видљиви, а у будућности планирамо да буду још видљивији и бројнији - закључује покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

        Леа Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар