Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dragana Milošević: Pokrajina pomogla 15 gradova i opština

21.08.2022. 11:28 11:38
Piše:
Foto: Pokrajinska vlada

Evidentno je da se proteklih godina poprilično ulaže u ustanove kulture AP Vojvodine, kako saniranjem i rekonstrukcijom postojećih ugroženih objekata, tako i izgradnjom novih- na taj način, osim što se podstiče decentralizacija kulture, te manje sredine, u koje se sada mahom ulaže, dobijaju stari sjaj i postaju ponovo atraktivne i primamljive za život.

- Kultura kao spona u socijalizaciji i podizanju društvene svesti prepoznata je kao takva, te nam je zajednički stav bio da usmerimo fokus u osnaživanje objekata kulture koji su desetinama godina unazad zanemarivani, a potom i u same kulturne manifestacije zahvaljujući kojima negujemo tradiciju, običaje, umetnost i sve ono što čini kulturu jednog naroda - kaže za „Dnevnik“ pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Recimo, samo preko Sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu iz buyeta APV usmereno je više od 70 miliona dinara jedinicama lokalne samouprave i to za Dom kulture u Kucuri, rodnu kuću Bana Jelačića u Petrovaradinu, Dom kulture u Srbobranu i Kulturni centar u Oyacima. Takođe, Pokrajinska vlada je preko resornog Sekretarijata za kulturu do sada opredelila više od 400 miliona dinara i to za brojne projekte rekonstrukcije, sanacije i dogradnje objekata među kojima Dom kulture u Lovćencu, Dom kulture u Golubincima, Dom kulture u Velebitu, etnografski muzej u Torku, Dom kulture u Srbobranu, objekat „Vila Helena“ u Opovu, Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu, bioskop u Bačkoj Palanci, Vršačko pozorište, kao i Kulturni centar u Zrenjaninu.

- Za samo deset meseci uspeli smo da pomognemo 15 gradova i opština za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju, ali i izgradnju novih objekata kulture, kao i njihovo opremanje. Na taj način postigli smo opšti cilj pri realizaciji projekata koji doprinose razvoju, očuvanju, unapređenju i zaštiti kulturnih posebnosti svake lokalne zajednice, kao i unapređenje uslova za realizaciju i povećanje vidljivosti i dostupnosti naše kulture kroz obnovu kulturne infrastrukture - dodaje Milošević.

Takođe, pokrajinska administracija je preko Uprave za kapitalna ulaganja opredelila značajna finansijska sredstva za izgradnju objekta Doma kulture u Ravnom Selu, za šta je izdvojeno 160 miliona dinara, kao i za nastavak i završetak rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, za šta je od 2016. godine izdvojeno više od 1,8 milijardi dinara.

- Od mnogobrojnih podržanih projekata značajno je istaći i konzervaciju i restauraciju kuće Janka Čmelika u Staroj Pazovi, rekonstrukciju Don Žon kule Vršačkog zamka, arheološka istraživanja na ostacima tvrđave Kupinik, konzervaciju i restauraciju Manastira Bođani, sanaciju i konzervaciju kule Vrdnik i niz drugih značajnih projekata za očuvanje kulturnog nasleđa naše države - navodi pokrajinska sekretarka, ističući da je ovo prvi put da je Pokrajisnka administracija, u ovom slučaju preko resornog sekretarijata, preuzela aktivnu brigu o kulturi na teritoriji AP Vojvodine uvođenjem nove konkursne linije sa značajnim buyetskim sredstvima, čime su otvorili veliko kulturno gradilište.


Budžetski fond za Sremske Karlovce

Odlukom Pokrajinske vlade 2018. godine formiran je budžetski fond za Sremske Karlovce, zbog čega postoji Zakon o Sremski Karlovcima kao važnom mestu za istoriju srpskog naroda, ali i za njegovu budućnost.

- Sredstva usmerena buyetskom fondu od osnivanja do danas iznose više od 350 miliona i služe za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i razvoj Sremskih Karlovaca - pojašnjava Milošević.


Osim navedenih projekata na teritoriji AP Vojvodine, Pokrajinska vlada je opredelila više od 600 miliona dinara i za ustanove kulture čiji je ona osnivač, a među kojima su Srpsko narodno pozorište (novac je obezbeđen za sanaciju i čišćenje fasade, opremanje scena Jovan Đorđević i Pera Dobrinović, ugradnju čilera i prvu fazu zamene klima komora na sistemu za klimatizaciju i ventilaciju, kao i za sanaciju konzolne nadstrešnice na glavnom ulazu), Arhiv Vojvodine (rekonstrukcija sistema za sprovođenje mera zaštite od požara i rekonstrukcija elektroinstalacija, unapređenje i podizanje nivoa bezbednosti ustanove), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (kompletna sanacija depoa) i Spomen zbirka Pavla Beljanskog (urađena je prva faza sanacije objekta, izložbene sale i sistema zaštite od požara, te sanacija elektroinstalacija u objektu).

- Rezultati našeg rada su već itekako vidljivi, a u budućnosti planiramo da budu još vidljiviji i brojniji - zaključuje pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

        Lea Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar