overcast clouds
17°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Паљење заставе подгрејало инцидент, а не Вулин

03.04.2015. 18:02 21:30
Пише:

– Србија жели добре односе с Хрватском, а дипломатска нота уручена је Србији због паљења хрватске заставе, а не због изјаве министра Александра Вулина – истакао је на редовној месечној конференцији за новинаре шеф дипломатије Ивица Дачић.

На питање да ли сматра да је Вулинова изјава о хрватском премијеру Зорану Милановићу и генералу Анти Готовини, ког је назвао „усташом”, допринела заоштравању односа двеју земаља, Дачић је рекао да „не може да прихвати да је Вулинова изјава изазвала цео тај инцидент”.

– То је поједностављено питање, зато што испада као да је пре Вулинове изјаве све било идеално. Није. Прве такве изјаве су дошле с хрватске стране, били су такви наступи у Европском парламенту око Шешеља.. – указао је Дачић, упозоравајући на то да је „веома важно да разни инциденти не бацају сенку на јавно изречену жељу за унапређењем односа двеју држава”.

Он оцењује да су државни органи адекватно реаговали када је против Војислава Шешеља поднета кривична пријава због паљења хрватске заставе. Како је предочио, хрватска министарка иностраних послова Весна Пусић пренела му је жељу да односи између две земље иду напред и да најновији инцидент не би требало да их поремети, и најавила да ће се амбасадор Хрватске вратити у Београд 7. априла, после ускршњих празника.

По речима министра Дачића, земље у региону треба да се усредсреде на дефинисање заједничких интереса да би превазишле инциденте који су недавно поново заоштрили односе Србије и Хрватске и Србије и Албаније.

– Ово је синдром дрона – радимо историјске ствари, а онда се догоди гомила глупости које нас врате два корака уназад. Ми желимо што боље односе па би требало избегавати политику један корак напред – два назад. Тешко је изградити поверење, али га је лако урушити. Не могу да прихватим да је Вулинова изјава изазвала инцидент, већ је то било паљење заставе – рекао је министар иностраних послова.

Додао је да „ми желимо да одвојимо питања о којима треба и даље разговарати, која су отворена питања из прошлости, од питања која се тичу актуелних билатералних односа и сарадње на нашем европском путу и утврђивања заједничких интереса и заједничких пројеката за будућност”.

Шеф српске дипломатије је навео и да је Србија изразила незадовољство и уручила ноту Албанији због антисрпских провокација у Тирани после утакмице Албанија–Јерменија у Елбасану, током којих је спаљена српска застава и истакнут транспарент „Србија, добро дошла у пакао”.

– То није први пут, али свакако да треба да се што више уздржавамо од непотребних провокација и инцидената који оптерећују наше билатералне односе – указао је Дачић.

Он је на најавио да ће у року од месец дана бити именовани амбасадори у земљама у којима их Србија тренутно нема, укључујући и Хрватску и Немачку.

– Није Министарство спољних послова инокосни орган који доноси одлуку о именовању амбасадора, одлуку доноси Влада, а указ потписује председник. Све то мора да се договори. Када председник Владе да сагласност, то ће се наћи на седници Владе – рекао је Дачић. – Има још двадесетак амбасадора који су такође за пензију и којима би требало наћи замене.

Он је истакао да је важно да Србија има доброг амабасадора у земљама као што су Немачка и Хрватска.

– Знате да је то осетљиво питање због односа које градимо с Немачком и зато је жеља да та решења буду што боља, те консултације и даље трају – предочио је Дачић.     

С. Станковић

 

Штајнмајер стиже у Србију

– Министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер стиже у посету Србији 28. априла – рекао је Дачић, истичући да је у питању веома битна посета. – То представља нашу најважнију спољнополитичку активност у априлу. – МСП, такође, води разговоре с грчким Министарством у склопу припрема за сусрет премијера Србије и Грчке Александра Вучића и Алексиса Ципраса.

Дачић истиче да ће нови састанак у оквиру „Иницијативе Брдо”, на Брду код Крања у Словенији, бити одржан 23. априла, а да ће на њему учествовати и висока представница ЕУ Федерика Могерини и шефови дипломатија Француске и Немачке Лоран Фабијус и Штајнмајер.

У Београд ће 22. априла доћи и Едгарс Ринкевичс, министар спољних послова Летоније, која тренутно председава ЕУ.

Аутор:
Пошаљите коментар