Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Paljenje zastave podgrejalo incident, a ne Vulin

03.04.2015. 18:02 21:30
Piše:

– Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom, a diplomatska nota uručena je Srbiji zbog paljenja hrvatske zastave, a ne zbog izjave ministra Aleksandra Vulina – istakao je na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare šef diplomatije Ivica Dačić.

Na pitanje da li smatra da je Vulinova izjava o hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i generalu Anti Gotovini, kog je nazvao „ustašom”, doprinela zaoštravanju odnosa dveju zemalja, Dačić je rekao da „ne može da prihvati da je Vulinova izjava izazvala ceo taj incident”.

– To je pojednostavljeno pitanje, zato što ispada kao da je pre Vulinove izjave sve bilo idealno. Nije. Prve takve izjave su došle s hrvatske strane, bili su takvi nastupi u Evropskom parlamentu oko Šešelja.. – ukazao je Dačić, upozoravajući na to da je „veoma važno da razni incidenti ne bacaju senku na javno izrečenu želju za unapređenjem odnosa dveju država”.

On ocenjuje da su državni organi adekvatno reagovali kada je protiv Vojislava Šešelja podneta krivična prijava zbog paljenja hrvatske zastave. Kako je predočio, hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić prenela mu je želju da odnosi između dve zemlje idu napred i da najnoviji incident ne bi trebalo da ih poremeti, i najavila da će se ambasador Hrvatske vratiti u Beograd 7. aprila, posle uskršnjih praznika.

Po rečima ministra Dačića, zemlje u regionu treba da se usredsrede na definisanje zajedničkih interesa da bi prevazišle incidente koji su nedavno ponovo zaoštrili odnose Srbije i Hrvatske i Srbije i Albanije.

– Ovo je sindrom drona – radimo istorijske stvari, a onda se dogodi gomila gluposti koje nas vrate dva koraka unazad. Mi želimo što bolje odnose pa bi trebalo izbegavati politiku jedan korak napred – dva nazad. Teško je izgraditi poverenje, ali ga je lako urušiti. Ne mogu da prihvatim da je Vulinova izjava izazvala incident, već je to bilo paljenje zastave – rekao je ministar inostranih poslova.

Dodao je da „mi želimo da odvojimo pitanja o kojima treba i dalje razgovarati, koja su otvorena pitanja iz prošlosti, od pitanja koja se tiču aktuelnih bilateralnih odnosa i saradnje na našem evropskom putu i utvrđivanja zajedničkih interesa i zajedničkih projekata za budućnost”.

Šef srpske diplomatije je naveo i da je Srbija izrazila nezadovoljstvo i uručila notu Albaniji zbog antisrpskih provokacija u Tirani posle utakmice Albanija–Jermenija u Elbasanu, tokom kojih je spaljena srpska zastava i istaknut transparent „Srbija, dobro došla u pakao”.

– To nije prvi put, ali svakako da treba da se što više uzdržavamo od nepotrebnih provokacija i incidenata koji opterećuju naše bilateralne odnose – ukazao je Dačić.

On je na najavio da će u roku od mesec dana biti imenovani ambasadori u zemljama u kojima ih Srbija trenutno nema, uključujući i Hrvatsku i Nemačku.

– Nije Ministarstvo spoljnih poslova inokosni organ koji donosi odluku o imenovanju ambasadora, odluku donosi Vlada, a ukaz potpisuje predsednik. Sve to mora da se dogovori. Kada predsednik Vlade da saglasnost, to će se naći na sednici Vlade – rekao je Dačić. – Ima još dvadesetak ambasadora koji su takođe za penziju i kojima bi trebalo naći zamene.

On je istakao da je važno da Srbija ima dobrog amabasadora u zemljama kao što su Nemačka i Hrvatska.

– Znate da je to osetljivo pitanje zbog odnosa koje gradimo s Nemačkom i zato je želja da ta rešenja budu što bolja, te konsultacije i dalje traju – predočio je Dačić.     

S. Stanković

 

Štajnmajer stiže u Srbiju

– Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer stiže u posetu Srbiji 28. aprila – rekao je Dačić, ističući da je u pitanju veoma bitna poseta. – To predstavlja našu najvažniju spoljnopolitičku aktivnost u aprilu. – MSP, takođe, vodi razgovore s grčkim Ministarstvom u sklopu priprema za susret premijera Srbije i Grčke Aleksandra Vučića i Aleksisa Ciprasa.

Dačić ističe da će novi sastanak u okviru „Inicijative Brdo”, na Brdu kod Kranja u Sloveniji, biti održan 23. aprila, a da će na njemu učestvovati i visoka predstavnica EU Federika Mogerini i šefovi diplomatija Francuske i Nemačke Loran Fabijus i Štajnmajer.

U Beograd će 22. aprila doći i Edgars Rinkevičs, ministar spoljnih poslova Letonije, koja trenutno predsedava EU.

Autor:
Pošaljite komentar