Понуда у рибарницама: Цена речне и морске рибе изједначена
У време божићног поста и слава једна од најтраженијих намирница је риба. Међутим, упркос потражњи, трговци и даље не спуштају цене па су се тако речна и морска риба готово изједначиле.
Продавци су спремно дочекали период поста и нуде широк избор рибе. Килограм шарана кошта 580 динара, сома 750, а толстолобик стаје од 350 до 400 динара. Ко нема услове или није вичан чишћењу и филетирању рибе, за килограм очишћеног шарана или сома треба да издвоји око 1.000 динара. Нешто приступачнију цену традиционално имају штука и караш, који у рибарницама стају 470, одоносно 200 динара. На пијацама неке рибарнице примају наруџбине за славе и нуде услужно печење рибе. За килограм пржене скуше неопходно је да издвојите 770 динара, ослића 830, а увек популарне гирице коштају 650 динара. Љубитељи морске рибе килограм лосос-пастрмке у рибарницама могу купити за 650 динара, бранцина за 1.150, шкарпине за 760, скуше за 350, а ослића за 430 динара.
Већина маркета током периода поста и слава потрошачима нуди од десет до 15 одсто попуста на артикле који се најчешће купују у то време. Интересантно је да се ове године риба у трговинама може наћи по ценама нешто приступачнијим од оних на пијаци и у рибарницама. Пакет смрзнутог ослића од килограм кошта 600 динара, 400 грама филета лососа 590, 250 грама панираних рибљих штапића 90, килограм скуше 290, ослића 410, док се очишћени шаран може наћи по 540 динара.
По боји се препознаје свежина
Један од начина да се провери да ли је риба свежа је по боји коже. Наиме, свежа риба има светлу кожу, која се прелива у дугиним бојама и прекривена је прозирном слузи. Такође, свежа риба има црвене шкрге, бистре очи, а уколико су јој упале, то значи да је више времена провела на леду него у води. Уколико се купује жива риба, треба изабрати ону која је најактивнија.
Данас многи славе Светог Николу, доносно Никољдан, а пошто се он убраја у посне славе, веште домаћице припремају пригодну свечану трпезу. Ако се одлуче да праве посну сарму, за килограм главице киселог купуса неопходно је издвојити 150 динара, за килограм сочива 300, за пасуљ од 180 до 350, за шампињоне 200, док паковање буковаче стаје 130 динара. На свечаној трпези неизоставно је и сушено воће. Килограм сушених кајсија стаје 600 динара, шљива 400, брусница 600, сувог грожђа 350, бадема 900, ораха 850, лешника 900, а паковање урми 180 динара.
С. К-ч