Ponuda u ribarnicama: Cena rečne i morske ribe izjednačena
U vreme božićnog posta i slava jedna od najtraženijih namirnica je riba. Međutim, uprkos potražnji, trgovci i dalje ne spuštaju cene pa su se tako rečna i morska riba gotovo izjednačile.
Prodavci su spremno dočekali period posta i nude širok izbor ribe. Kilogram šarana košta 580 dinara, soma 750, a tolstolobik staje od 350 do 400 dinara. Ko nema uslove ili nije vičan čišćenju i filetiranju ribe, za kilogram očišćenog šarana ili soma treba da izdvoji oko 1.000 dinara. Nešto pristupačniju cenu tradicionalno imaju štuka i karaš, koji u ribarnicama staju 470, odonosno 200 dinara. Na pijacama neke ribarnice primaju narudžbine za slave i nude uslužno pečenje ribe. Za kilogram pržene skuše neophodno je da izdvojite 770 dinara, oslića 830, a uvek popularne girice koštaju 650 dinara. Ljubitelji morske ribe kilogram losos-pastrmke u ribarnicama mogu kupiti za 650 dinara, brancina za 1.150, škarpine za 760, skuše za 350, a oslića za 430 dinara.
Većina marketa tokom perioda posta i slava potrošačima nudi od deset do 15 odsto popusta na artikle koji se najčešće kupuju u to vreme. Interesantno je da se ove godine riba u trgovinama može naći po cenama nešto pristupačnijim od onih na pijaci i u ribarnicama. Paket smrznutog oslića od kilogram košta 600 dinara, 400 grama fileta lososa 590, 250 grama paniranih ribljih štapića 90, kilogram skuše 290, oslića 410, dok se očišćeni šaran može naći po 540 dinara.
Po boji se prepoznaje svežina
Jedan od načina da se proveri da li je riba sveža je po boji kože. Naime, sveža riba ima svetlu kožu, koja se preliva u duginim bojama i prekrivena je prozirnom sluzi. Takođe, sveža riba ima crvene škrge, bistre oči, a ukoliko su joj upale, to znači da je više vremena provela na ledu nego u vodi. Ukoliko se kupuje živa riba, treba izabrati onu koja je najaktivnija.
Danas mnogi slave Svetog Nikolu, donosno Nikoljdan, a pošto se on ubraja u posne slave, vešte domaćice pripremaju prigodnu svečanu trpezu. Ako se odluče da prave posnu sarmu, za kilogram glavice kiselog kupusa neophodno je izdvojiti 150 dinara, za kilogram sočiva 300, za pasulj od 180 do 350, za šampinjone 200, dok pakovanje bukovače staje 130 dinara. Na svečanoj trpezi neizostavno je i sušeno voće. Kilogram sušenih kajsija staje 600 dinara, šljiva 400, brusnica 600, suvog grožđa 350, badema 900, oraha 850, lešnika 900, a pakovanje urmi 180 dinara.
S. K-č