overcast clouds
11°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9978
usd
111.6711
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Егзотичне ђаконије Вајлантових пронашле пут до Новосађана

09.01.2020. 09:50 09:54
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Ослушкујући природу, а пратећи гурманске жеље, Ђурђица и Горан Вајлант већ неколико година, под називом „Vajlant's Грин Хаус” стварају укусне ђаконије, често необичних комбинација.

Тако се у њиховој корпи производа без додатка рафинисаних намирница, адитива и конзерванса, могу наћи и чатније од тиквице и ананаса, од шљива, јабука и лука, али и од цвекле и наранџе. Тим егзотичним комбинацијама, привукли су бројне Новосађане који су, како Ђурђица каже, радо наставили да купују код њих. Она наводи да на такву одлуку често утиче и чињеница да узгајају воће, поврће, лековито и зачинско биље у својој башти, без употребе хемијских средстава.

То двоје насмејаних супружника затекли смо на последњем „НС маркету” у Културној станици „Еђшег”, на којем су већ традиционално приказивали своје умеће. Ђурђица и Горан од плодова из баште производе и разноразне воћне намазе, са шећером и без њега, а стварају и намазе од семенки, попут голице, сунцокрета и сусама. Похвалили су се и намазима с орашастим плодовима: бадемима, лешницима и орасима, како у неутралној варијанти, тако и у оној заслађеној урмама. Ипак, најпознатији су по чатнијама, које, како Ђурђица каже, велики број Новосађана и не зна шта представљају.

– Најчешће питање које нам купци постављају је шта су чатније, а онда им објасним да је то комбинација воћа и поврћа, прилог сланим јелима – каже Ђурђица. – Кад, на пример, кувате ајвар, ви у њега ставите одређене састојке и добијете неки трећи укус који је другачији, а када пробате чатније, на непцу осетите буквално сваки његов сегмент због другачијег начина припреме и кувања. Сваки зачин, свако зрно које се стави мора да се осети на непцу, што је једна од њихових специфичности. Ми правимо баш луде комбинације чатнија, а највише има фанова љутих и егзотичних комбинација.


Ткање и рециклажа папира

Осим разноврсних укусних ђаконија, Ђурђица и Горан Вајлант се могу похвалити и ткањем на разбоју, при чему користе природне материјале веселих боја. Осим тога, Горан је колекционар стрипова те се баве и рециклажом папира и израдом занимљивих предмета – од модних детаља до декоративних и употребних предмета за кућу. 


За своје потребе, Ђурђица је почела да узгаја воће, поврће и зачине веома давно, а на наговор пријатеља и супруга, производе од њих износи и пред друге људе од пре три године. Први пут су приказали своје производе на Рибљој пијаци и тада је то била скромна количина теглица. То је, како каже, био преломни моменат у њеном животу, и од тада се бави производњом такве хране.

Ђурђица каже да ове године планира да отвори врата своје баште и фарме да би свако могао да види како изгледа плод пре него што се убере, као и процес производње, а постојаће и могућност учестовања у појединим активностима. Напомиње да Новосађани и те како брину о томе шта једу и воле да знају ко је ту храну и на који начин направио и где могу да је пронађу поново.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: С. Шушњевић

Пише:
Пошаљите коментар
Припрема бечких ишлера – породично наслеђе Младеновићевих

Припрема бечких ишлера – породично наслеђе Младеновићевих

08.01.2020. 12:09 12:27