Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Egzotične đakonije Vajlantovih pronašle put do Novosađana

09.01.2020. 09:50 09:54
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Osluškujući prirodu, a prateći gurmanske želje, Đurđica i Goran Vajlant već nekoliko godina, pod nazivom „Vajlant's Grin Haus” stvaraju ukusne đakonije, često neobičnih kombinacija.

Tako se u njihovoj korpi proizvoda bez dodatka rafinisanih namirnica, aditiva i konzervansa, mogu naći i čatnije od tikvice i ananasa, od šljiva, jabuka i luka, ali i od cvekle i narandže. Tim egzotičnim kombinacijama, privukli su brojne Novosađane koji su, kako Đurđica kaže, rado nastavili da kupuju kod njih. Ona navodi da na takvu odluku često utiče i činjenica da uzgajaju voće, povrće, lekovito i začinsko bilje u svojoj bašti, bez upotrebe hemijskih sredstava.

To dvoje nasmejanih supružnika zatekli smo na poslednjem „NS marketu” u Kulturnoj stanici „Eđšeg”, na kojem su već tradicionalno prikazivali svoje umeće. Đurđica i Goran od plodova iz bašte proizvode i raznorazne voćne namaze, sa šećerom i bez njega, a stvaraju i namaze od semenki, poput golice, suncokreta i susama. Pohvalili su se i namazima s orašastim plodovima: bademima, lešnicima i orasima, kako u neutralnoj varijanti, tako i u onoj zaslađenoj urmama. Ipak, najpoznatiji su po čatnijama, koje, kako Đurđica kaže, veliki broj Novosađana i ne zna šta predstavljaju.

– Najčešće pitanje koje nam kupci postavljaju je šta su čatnije, a onda im objasnim da je to kombinacija voća i povrća, prilog slanim jelima – kaže Đurđica. – Kad, na primer, kuvate ajvar, vi u njega stavite određene sastojke i dobijete neki treći ukus koji je drugačiji, a kada probate čatnije, na nepcu osetite bukvalno svaki njegov segment zbog drugačijeg načina pripreme i kuvanja. Svaki začin, svako zrno koje se stavi mora da se oseti na nepcu, što je jedna od njihovih specifičnosti. Mi pravimo baš lude kombinacije čatnija, a najviše ima fanova ljutih i egzotičnih kombinacija.


Tkanje i reciklaža papira

Osim raznovrsnih ukusnih đakonija, Đurđica i Goran Vajlant se mogu pohvaliti i tkanjem na razboju, pri čemu koriste prirodne materijale veselih boja. Osim toga, Goran je kolekcionar stripova te se bave i reciklažom papira i izradom zanimljivih predmeta – od modnih detalja do dekorativnih i upotrebnih predmeta za kuću. 


Za svoje potrebe, Đurđica je počela da uzgaja voće, povrće i začine veoma davno, a na nagovor prijatelja i supruga, proizvode od njih iznosi i pred druge ljude od pre tri godine. Prvi put su prikazali svoje proizvode na Ribljoj pijaci i tada je to bila skromna količina teglica. To je, kako kaže, bio prelomni momenat u njenom životu, i od tada se bavi proizvodnjom takve hrane.

Đurđica kaže da ove godine planira da otvori vrata svoje bašte i farme da bi svako mogao da vidi kako izgleda plod pre nego što se ubere, kao i proces proizvodnje, a postojaće i mogućnost učestovanja u pojedinim aktivnostima. Napominje da Novosađani i te kako brinu o tome šta jedu i vole da znaju ko je tu hranu i na koji način napravio i gde mogu da je pronađu ponovo.

K. Ivković Ivandekić

Foto: S. Šušnjević

Piše:
Pošaljite komentar
Priprema bečkih išlera – porodično nasleđe Mladenovićevih

Priprema bečkih išlera – porodično nasleđe Mladenovićevih

08.01.2020. 12:09 12:27