ЧОКОЛАДНА ТОРТА ИЗ СНОВА Десерт за сваку прилику
За све љубитеље чоколаде, овај десерт је прави празник за непце. Богата, мекана и савршено кремаста.
Tрострука чоколадна торта са глазуром идеална је за свечане прилике, рођендане, празнике, али и тренутке када једноставно желите да се засладите нечим посебним. Према порталу Тасте оф Хоме, ово је можда најбољи рецепт за чоколадну торту који ћете икада пробати!
Састојци за бисквит:
240 г омекшалог путера
710 г смеђег шећера
4 јаја (на собној температури)
10 мл екстракта ваниле
630 г брашна
180 г какао праха за печење
15 мл соде бикарбоне
½ кашичице соли
315 мл павлаке
315 мл кључале воде
Састојци за чоколадну глазуру:
118 г путера (исеченог на коцкице)
85 г тамне чоколаде (исецкане)
85 г полуслатке чоколаде (исецкане)
570 г шећера у праху
240 мл павлаке
10 мл екстракта ваниле
Припрема:
Загрејте рерну на 180°Ц и припремите три калупа за торте (пречника 23 цм) премажите их масноћом и поспите брашном. У великој посуди умутите путер са смеђим шећером док не добијете пенасту смесу. Додајте јаја једно по једно, мешајући између сваког, а затим и ванилу.
Посебно помешајте суве састојке брашно, какао, соду бикарбону и со. Наизменично додајте ове суве састојке и павлаку у смесу са путером. На крају, пажљиво умешајте кључалу воду док се не добије глатко тесто.
Смесу равномерно распоредите у калупе и пеците 30–35 минута док чачкалица забодена у средину не изађе чиста. Оставите да се хлади десетак минута у калупу, а затим пребаците на решетку да се потпуно охлади.
За глазуру, на пари истопите путер и обе врсте чоколаде уз стално мешање. Оставите да се кратко прохлади. У великој чинији умутите шећер у праху, павлаку и ванилу, па додајте отопљену чоколаду. Мешајте док глазура не постане глатка и сјајна.
Торту премажите филом између слојева, као и по врху и странама.