Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ČOKOLADNA TORTA IZ SNOVA Desert za svaku priliku

11.04.2025. 14:02 14:10
Piše:
Izvor:
tportal.h/krstarica
torta
Foto: Pexels

Za sve ljubitelje čokolade, ovaj desert je pravi praznik za nepce. Bogata, mekana i savršeno kremasta.

Trostruka čokoladna torta sa glazurom idealna je za svečane prilike, rođendane, praznike, ali i trenutke kada jednostavno želite da se zasladite nečim posebnim. Prema portalu Taste of Home, ovo je možda najbolji recept za čokoladnu tortu koji ćete ikada probati!

Sastojci za biskvit:

240 g omekšalog putera

710 g smeđeg šećera

4 jaja (na sobnoj temperaturi)

10 ml ekstrakta vanile

630 g brašna

180 g kakao praha za pečenje

15 ml sode bikarbone

½ kašičice soli

315 ml pavlake

315 ml ključale vode

Sastojci za čokoladnu glazuru:

118 g putera (isečenog na kockice)

85 g tamne čokolade (iseckane)

85 g poluslatke čokolade (iseckane)

570 g šećera u prahu

240 ml pavlake

10 ml ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C i pripremite tri kalupa za torte (prečnika 23 cm) premažite ih masnoćom i pospite brašnom. U velikoj posudi umutite puter sa smeđim šećerom dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući između svakog, a zatim i vanilu.

Posebno pomešajte suve sastojke brašno, kakao, sodu bikarbonu i so. Naizmenično dodajte ove suve sastojke i pavlaku u smesu sa puterom. Na kraju, pažljivo umešajte ključalu vodu dok se ne dobije glatko testo.

Smesu ravnomerno rasporedite u kalupe i pecite 30–35 minuta dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se hladi desetak minuta u kalupu, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Za glazuru, na pari istopite puter i obe vrste čokolade uz stalno mešanje. Ostavite da se kratko prohladi. U velikoj činiji umutite šećer u prahu, pavlaku i vanilu, pa dodajte otopljenu čokoladu. Mešajte dok glazura ne postane glatka i sjajna.

Tortu premažite filom između slojeva, kao i po vrhu i stranama. 

Izvor:
tportal.h/krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
POSNA KEKS TORTA ZA LAZAREVU SUBOTU Kremasti užitak
torta

POSNA KEKS TORTA ZA LAZAREVU SUBOTU Kremasti užitak

09.04.2025. 10:04 10:22
KREMASTA POSNA TORTA BEZ PEČENJA Preukusna sočna poslastica, niko neće ni pomisliti da je bez mleka
торта

KREMASTA POSNA TORTA BEZ PEČENJA Preukusna sočna poslastica, niko neće ni pomisliti da je bez mleka

02.04.2025. 17:19 17:29