ČOKOLADNA TORTA IZ SNOVA Desert za svaku priliku
Za sve ljubitelje čokolade, ovaj desert je pravi praznik za nepce. Bogata, mekana i savršeno kremasta.
Trostruka čokoladna torta sa glazurom idealna je za svečane prilike, rođendane, praznike, ali i trenutke kada jednostavno želite da se zasladite nečim posebnim. Prema portalu Taste of Home, ovo je možda najbolji recept za čokoladnu tortu koji ćete ikada probati!
Sastojci za biskvit:
240 g omekšalog putera
710 g smeđeg šećera
4 jaja (na sobnoj temperaturi)
10 ml ekstrakta vanile
630 g brašna
180 g kakao praha za pečenje
15 ml sode bikarbone
½ kašičice soli
315 ml pavlake
315 ml ključale vode
Sastojci za čokoladnu glazuru:
118 g putera (isečenog na kockice)
85 g tamne čokolade (iseckane)
85 g poluslatke čokolade (iseckane)
570 g šećera u prahu
240 ml pavlake
10 ml ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite tri kalupa za torte (prečnika 23 cm) premažite ih masnoćom i pospite brašnom. U velikoj posudi umutite puter sa smeđim šećerom dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući između svakog, a zatim i vanilu.
Posebno pomešajte suve sastojke brašno, kakao, sodu bikarbonu i so. Naizmenično dodajte ove suve sastojke i pavlaku u smesu sa puterom. Na kraju, pažljivo umešajte ključalu vodu dok se ne dobije glatko testo.
Smesu ravnomerno rasporedite u kalupe i pecite 30–35 minuta dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se hladi desetak minuta u kalupu, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Za glazuru, na pari istopite puter i obe vrste čokolade uz stalno mešanje. Ostavite da se kratko prohladi. U velikoj činiji umutite šećer u prahu, pavlaku i vanilu, pa dodajte otopljenu čokoladu. Mešajte dok glazura ne postane glatka i sjajna.
Tortu premažite filom između slojeva, kao i po vrhu i stranama.