overcast clouds
21°C
18.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧОКОЛАДНА ТОРТА ИЗ СНОВА Десерт за сваку прилику

11.04.2025. 14:02 14:10
Пише:
Извор:
тпортал.х/крстарица
torta
Фото: Pexels

За све љубитеље чоколаде, овај десерт је прави празник за непце. Богата, мекана и савршено кремаста.

Tрострука чоколадна торта са глазуром идеална је за свечане прилике, рођендане, празнике, али и тренутке када једноставно желите да се засладите нечим посебним. Према порталу Тасте оф Хоме, ово је можда најбољи рецепт за чоколадну торту који ћете икада пробати!

Састојци за бисквит:

240 г омекшалог путера

710 г смеђег шећера

4 јаја (на собној температури)

10 мл екстракта ваниле

630 г брашна

180 г какао праха за печење

15 мл соде бикарбоне

½ кашичице соли

315 мл павлаке

315 мл кључале воде

Састојци за чоколадну глазуру:

118 г путера (исеченог на коцкице)

85 г тамне чоколаде (исецкане)

85 г полуслатке чоколаде (исецкане)

570 г шећера у праху

240 мл павлаке

10 мл екстракта ваниле

Припрема:

Загрејте рерну на 180°Ц и припремите три калупа за торте (пречника 23 цм) премажите их масноћом и поспите брашном. У великој посуди умутите путер са смеђим шећером док не добијете пенасту смесу. Додајте јаја једно по једно, мешајући између сваког, а затим и ванилу.

Посебно помешајте суве састојке брашно, какао, соду бикарбону и со. Наизменично додајте ове суве састојке и павлаку у смесу са путером. На крају, пажљиво умешајте кључалу воду док се не добије глатко тесто.

Смесу равномерно распоредите у калупе и пеците 30–35 минута док чачкалица забодена у средину не изађе чиста. Оставите да се хлади десетак минута у калупу, а затим пребаците на решетку да се потпуно охлади.

За глазуру, на пари истопите путер и обе врсте чоколаде уз стално мешање. Оставите да се кратко прохлади. У великој чинији умутите шећер у праху, павлаку и ванилу, па додајте отопљену чоколаду. Мешајте док глазура не постане глатка и сјајна.

Торту премажите филом између слојева, као и по врху и странама. 

Извор:
тпортал.х/крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ПОСНА КЕКС ТОРТА ЗА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ Кремасти ужитак
torta

ПОСНА КЕКС ТОРТА ЗА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ Кремасти ужитак

09.04.2025. 10:04 10:22
КРЕМАСТА ПОСНА ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊА Преукусна сочна посластица, нико неће ни помислити да је без млека
торта

КРЕМАСТА ПОСНА ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊА Преукусна сочна посластица, нико неће ни помислити да је без млека

02.04.2025. 17:19 17:29