ПОСНА КЕКС ТОРТА ЗА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ Кремасти ужитак
Посна кекс торта за Лазареву суботу је прави кремасти ужитак, који ће одушевити љубитеље слатких посластица.
Са богатством ораха и кремастог фила, ова торта је савршен избор за славље, јер спаја једноставне, али изузетно укусне састојке у савршеној хармонији. Сок од поморанџе додаје посебну ноту освежавајуће ароме цитруса, чинећи је још примамљивијом. Торта се брзо припрема и резултат је сочан, кремаст десерт који се топи у устима. Идеална је за славску трпезу и сигурно ће бити прави хит међу вашим гостима.
Састојци:
За коре:
100 г млевеног посног кекса
50 г млевених (пропечених) лешника
100 г брашна
7 кашика шећера
200 мл газиране воде
50 мл уља
1/2 кесице прашка за пециво
50 г крупно исецканих лешника
За први фил:
1,5 л сојиног млека са укусом ваниле
300 г шећера
4 кесице ванилин шећера
220 г пудинга од ваниле (у праху)
1 кашика густина
250 г маргарина са укусом ваниле
100 г посне беле чоколаде
100 г посног млека у праху
100 г посне црне чоколаде
100 г сојиног шлага
100 мл газиране воде
За други фил:
300 г посног шлага
1/2 л газиране (хладне) воде
И још:
300 г посног кекса (у комаду)
100+100 г црне чоколаде
3+3 кашичице уља
сок од поморанџе
Припрема:
Загрејте рерну на 200°Ц. У вангли помешајте млевени кекс, млевене лешнике, брашно, шећер и прашак за пециво. Додајте уље и газирану воду, све добро сједините миксером.
Плех (35x25 цм) премажите уљем, а дно обложите папиром за печење. Равномерно распоредите 50 г исецканих лешника по дну плеха. Умутите смесу и сипајте је преко лешника. Ставите да се пече око 15 минута.
Када се корица испече, извадите је из рерне и оставите да се охлади. Охлађену корицу преврните на радну површину и склоните папир за печење. На исти начин припремите другу корицу.
За преливање, растопите 100 г црне чоколаде са 3 кашичице уља на пари. Отопљену чоколаду премажите преко прве корице, па оставите да се стегне. Исто урадите са другом корицом.
За први фил:
Од сојиног млека одвојите 400 мл, а остатак ставите са шећером и ванилин шећером да прокува. Помешајте пудинг и густин са одвојеним млеком, а затим ову смесу додајте у вруће млеко и, уз стално мешање, кувајте док се не згусне.
Склоните фил са ватре и прекријте провидном фолијом, оставите да се охлади (да буде млак).
Умутите маргарин и додајте га у охлађени пудинг. Добро сједините миксером.
Посебно умутите 100 г сојиног шлага са 100 мл газиране воде и додајте у крем. Сједините све заједно да добијете глатку кремасту смесу.
Фил поделите на 1/3 и 2/3. У мању количину фила (1/3) додајте 100 г беле чоколаде и 100 г посног млека у праху. У другу половину фила (2/3) додајте 100 г црне чоколаде и добро сједините.
За други фил:
Умутите посни шлаг са хладном газираном водом.
Слагање торте:
На подлогу за торту ставите прву корицу премазану чоколадом. Преко ње нанесите пола фила са црном чоколадом, а затим распоредите неколико кашика шлага.
Ставите другу корицу са премазаном страном на површини. На њу ставите цео бели фил и нанесите шлаг. На шлаг ставите посни кекс натопљен у соку од поморанџе.
Преко њега нанесите преостали фил са црном чоколадом, а остатком шлага премажите целу торту.
Торту можете украсити по жељи. Оставите торту у фрижидеру преко ноћи. Наредног дана исеците је и послужите.
Овај рецепт је савршен за славље, а торта ће засигурно бити омиљена међу гостима!