overcast clouds
23°C
13.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСНА КЕКС ТОРТА ЗА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ Кремасти ужитак

09.04.2025. 10:04 10:22
Пише:
Извор:
Србија Данас
torta
Фото: Pexels

Посна кекс торта за Лазареву суботу је прави кремасти ужитак, који ће одушевити љубитеље слатких посластица.

Са богатством ораха и кремастог фила, ова торта је савршен избор за славље, јер спаја једноставне, али изузетно укусне састојке у савршеној хармонији. Сок од поморанџе додаје посебну ноту освежавајуће ароме цитруса, чинећи је још примамљивијом. Торта се брзо припрема и резултат је сочан, кремаст десерт који се топи у устима. Идеална је за славску трпезу и сигурно ће бити прави хит међу вашим гостима.

Састојци:

За коре:

100 г млевеног посног кекса

50 г млевених (пропечених) лешника

100 г брашна

7 кашика шећера

200 мл газиране воде

50 мл уља

1/2 кесице прашка за пециво

50 г крупно исецканих лешника

За први фил:

1,5 л сојиног млека са укусом ваниле

300 г шећера

4 кесице ванилин шећера

220 г пудинга од ваниле (у праху)

1 кашика густина

250 г маргарина са укусом ваниле

100 г посне беле чоколаде

100 г посног млека у праху

100 г посне црне чоколаде

100 г сојиног шлага

100 мл газиране воде

За други фил:

300 г посног шлага

1/2 л газиране (хладне) воде

И још:

300 г посног кекса (у комаду)

100+100 г црне чоколаде

3+3 кашичице уља

сок од поморанџе

Припрема:

Загрејте рерну на 200°Ц. У вангли помешајте млевени кекс, млевене лешнике, брашно, шећер и прашак за пециво. Додајте уље и газирану воду, све добро сједините миксером.

Плех (35x25 цм) премажите уљем, а дно обложите папиром за печење. Равномерно распоредите 50 г исецканих лешника по дну плеха. Умутите смесу и сипајте је преко лешника. Ставите да се пече око 15 минута.

Када се корица испече, извадите је из рерне и оставите да се охлади. Охлађену корицу преврните на радну површину и склоните папир за печење. На исти начин припремите другу корицу.

За преливање, растопите 100 г црне чоколаде са 3 кашичице уља на пари. Отопљену чоколаду премажите преко прве корице, па оставите да се стегне. Исто урадите са другом корицом.

torta
Фото: Pexels

За први фил:

Од сојиног млека одвојите 400 мл, а остатак ставите са шећером и ванилин шећером да прокува. Помешајте пудинг и густин са одвојеним млеком, а затим ову смесу додајте у вруће млеко и, уз стално мешање, кувајте док се не згусне.

Склоните фил са ватре и прекријте провидном фолијом, оставите да се охлади (да буде млак).

Умутите маргарин и додајте га у охлађени пудинг. Добро сједините миксером.

Посебно умутите 100 г сојиног шлага са 100 мл газиране воде и додајте у крем. Сједините све заједно да добијете глатку кремасту смесу.

Фил поделите на 1/3 и 2/3. У мању количину фила (1/3) додајте 100 г беле чоколаде и 100 г посног млека у праху. У другу половину фила (2/3) додајте 100 г црне чоколаде и добро сједините.

За други фил:

Умутите посни шлаг са хладном газираном водом.

Слагање торте:

На подлогу за торту ставите прву корицу премазану чоколадом. Преко ње нанесите пола фила са црном чоколадом, а затим распоредите неколико кашика шлага.

Ставите другу корицу са премазаном страном на површини. На њу ставите цео бели фил и нанесите шлаг. На шлаг ставите посни кекс натопљен у соку од поморанџе.

Преко њега нанесите преостали фил са црном чоколадом, а остатком шлага премажите целу торту.

Торту можете украсити по жељи. Оставите торту у фрижидеру преко ноћи. Наредног дана исеците је и послужите.

Овај рецепт је савршен за славље, а торта ће засигурно бити омиљена међу гостима!

https://www.youtube.com/watch?v=SY_P3taJpJE&t=10s

Извор:
Србија Данас
Пише:
Пошаљите коментар